Foto: DELFI

Eiropas čempionāta pludmales volejbolā "Jūrmala Masters" uzvarētāji automātiski nodrošinās savai valstij dalību pasaules čempionātā, paziņojuši Latvijas turnīra rīkotāji.

"Eiropas Volejbola konfederācija (CEV) ierosināja FIVB, ka uzvarētāju pāra valsts iegūs vienu ceļazīmi uz pasaules čempionātu, kas notiks Austrijā. Tā ir svaiga un nozīmīga ziņa – uzvarētāji iekļūst pasaules čempionātā," otrdien preses konferencē paziņoja Latvijas Volejbola federācijas (LFV) viceprezidents Māris Pēkalis, kurš piebilda, ka šis veids, kā celt Eiropas čempionāta posma prestižu.

Eiropas čempionāta posms Majoru pludmalē norisināsies no 1. līdz 4. septembrim.

Tikmēr CEV tehniskais delegāts Dirks Dekers piebilda, ka Jūrmalas turnīrs ar katru gadu spēris soli uz priekšu, un nākamgad tas būs gatavs uzņemt Eiropas čempionāta finālposmu.

"Man prieks, ka turnīrs notiek pludmalē pie jūras, jo sezonas laikā sacensības notiek gan kalnos, gan pie ezeriem. Šis ir svarīgs turnīrs, jo uzvarētāji savai valstij garantēs vietu pasaules čempionātā," uzsvēra Dekers. "Šis ir trešais no četriem soļiem, lai varētu sagatavotos Eiropas čempionāta finālam."

Dekers arī uzteica turnīra organizatorus par laicīgu darbu veikšanu, jo viņam pēc ierašanās nekas daudz neesot bijis jādara.

Jūrmalā pirms diviem gadiem notika "Satellite" sērijas turnīrs, bet pagājušajā gadā jau risinājās vīriešu "Masters" sērijas posms. Šogad klāt nākušas arī dāmu sacensības, kas pacēlušas turnīra prestižu.

Kā ziņojām, "Jūrmala Masters" pulcēs ļoti spēcīgu dalībnieku sastāvu - bez pasaules ranga līderiem, Aleksandra Samoilova un Jāņa Šmēdiņa, turnīrā startēs šī brīža pasaules ceturtais spēcīgākais duets Bartošs Lošjaks un Pjotrs Kantors, kā arī pasaules ranga 11 spēcīgākais pāris - Gžegošs Fijaleks/ Mariušs Prudels.

Turnīra dalībnieku vidū ir Latvijas sportisti Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža, bet speciālais ielūgums ticis Edgaram Točam ar Rihardu Finsteru.

Tāpat divpadsmitniekā ir arī Jaunatnes olimpisko spēļu uzvarētāji 2014. gadā krievi Oļegs Stojanovskis/Artjoms Jarzutkins. Piedalīsies arī austrieši Tomass Kūnerts un Kristofs Dreslers, kuri klāt bijuši arī abos iepriekšējos turnīros Jūrmalā, 2014. gadā finišējot 7. vietā. Arī spēcīgākais Beļģijas pāris Drīss Koikelkorens/Toms van Valle būs redzami Jūrmalā un krietnu pasaules tūres sacensību pieredzi uzkrājušie Sebastians Fuhss un Štefans Vindšaifs. Ilggadējais Pļaviņa pārinieks Turcijas ziemas čempionātā pludmales volejbolā Murats Giginoglu šoreiz talkā ņēmis Safu Urlu, bet jau trešo reizi uz Jūrmalu atbraukuši izraēlieši Seans Faiga un Ariels Hilmans.

Sievietēm pamatturnīrā vieta ir garantēta trim Latvijas pāriem – divkārtējām Latvijas čempionēm Alise Lece/Marta Ozoliņa, 2015. gada Eiropas U-18 čempionēm Tīnai Graudiņai, kura šoreiz spēlēs kopā ar Anastasiju Kravčenoku, un Paulai Nečiporukai, kura speciālo ielūgumu saņēmusi pārī ar Agnesi Caicu.

Jūrmalā būs skatāms pasaules ranga otrais duets vācietes Šontela Laborere un Jūlija Zūde, kuras šogad triumfēja Porečas "Major" sērijas turnīrā un ieņēma 2. vietu Fudžou "Open" sērijas turnīrā. Noteikti uzvarēt gribēs 9. vietas ieguvējas Riodežaneiro no Polijas Kinga Kolosinska un Monika Bžosteka, kas "Grand Slam" turnīrā turpat Rio saņēma sudraba medaļas. Divkārtējā olimpisko spēļu dalībniece itāliete Marta Menegati, tāpat kā Rio olimpiskajās spēlēs, uz Latviju brauks pārī ar Lauru Džombini. Pēc medaļām tieksies Vācijas piektais spēcīgākais duets Viktorija Bīneka/Jūlija Grosnere, pasaules ranga 21. pāris, spēcīgākās Somijas spēlētājas Taru Lahti un Annīna Parkinena un otrs spēcīgākais Čehijas duets Kristīna Kolocova un Mihala Kvapilova.

Jārēķinās būs ar otru spēcīgāko Austrijas duetu – Katarinu Šitzenhēferi un Lenu Plesiučnigu, kuras ieguva sudrabu pirmajās Eiropas spēlēs Baku 2015. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!