Foto: DELFI
Eiropas Volejbola konfederācija (CEV) publicējusi 2016. gada Eiropas pludmales volejbola čempionāta posma Jūrmalas "Masters" dalībnieku sastāvu. Pamatturnīram pieteikušies spēcīgi Eiropas dueti, informēja rīkotāji.

Eiropas čempionāta posms Majoru pludmalē norisināsies no 1. līdz 4.septembrim.

"Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) kalendārā Jūrmalas "Masters" ir šogad vienīgās šāda ranga sacensības. Jūnija sākumā Šveices pilsētā Bīlē notika Eiropas čempionāta finālturnīrs, bet pēc tā daudz kas tika pakārtots vasaras olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro," skaidroja Jūrmalas "Masters" turnīra direktore Ināra Brokāne.

Jau augusta beigās Jūrmalā ieradīsies un Jūrmala "Masters" spēlēm sāks gatavoties divi Polijas pāri – šī brīža pasaules ceturtais spēcīgākais duets Bartošs Lošjaks un Pjotrs Kantors, kā arī pasaules ranga 11 spēcīgākais pāris - Gžegožu Fijaleks/ Mariušs Prudels. Lošjaks ar Kantoru spēlē kopā kopš 2009. gada, un šogad viņi triumfēja Riodežaneiro "Grand Slam" turnīrā, vēl divreiz pasaules tūres ietvaros esot labāko trijniekā. Pērn Jūrmalā viņi ieņēma 9. vietu. Savukārt Fijaleks ar Prudelu kopā spēlē jau kopš 2008. gada un šogad aizsniedzās līdz Eiropas čempionāta bronzai.

Jūrmalas "Masters" pamatturnīrā vīriešiem varēs redzēt arī pasaules ranga labāko pāri Jāni Šmēdiņu un Aleksandru Samoilovu, kuri turnīru Jūrmalā bija ieplānojuši jau pavasarī.

Turnīra dalībnieku vidū ir Latvijas sportisti Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža, bet speciālais ielūgums ticis Edgaram Točam ar Rihardu Finsteru. Tāpat divpadsmitniekā ir arī jauniešu olimpisko spēļu uzvarētāji 2014. gadā krievi Oļegs Stojanovskis/Artjoms Jarzutkins. Piedalīsies arī austrieši Tomass Kūnerts un Kristofs Dreslers, kuri klāt bijuši arī abos iepriekšējos turnīros Jūrmalā, 2014. gadā finišējot 7. vietā. Šie sportisti palīdzēja Austrijas komandai uzvarēt Latviju un vēlāk iegūt vēl vienu vietu olimpiskajās spēlēs Rio Kontinentālā kausa (KK) Eiropas zonas finālā Stavangerā. Arī spēcīgākais Beļģijas pāris Drīss Koikelkorens/Toms van Valle būs redzami Jūrmalā.

Krietnu pasaules tūres sacensību pieredzi uzkrājis Sebastians Fuhss un Štefans Vindšaifs. Ilggadējais Pļaviņa pārinieks Turcijas ziemas čempionātā pludmales volejbolā Murats Giginoglu šoreiz talkā ņēmis Safu Urlu, bet jau trešo reizi uz Jūrmalu atbraukuši arī izraēlieši Seans Faiga un Ariels Hilmans.

Kvalifikācijas sacensībās vēl ir virkne sportistu, kuri ar labiem panākumiem startējuši gan Eiropas, gan pasaules tūres sacensībās. Vispirms jāmin dvīņubrāļi no Vācijas Dāvids un Benets Poņevaci, kuri bija trešie pagājušā gada nogalē pasaules tūres posmā Puertovaljartā (Meksika). Vairāku Eiropas tūres sacensību medaļnieki Poņevacu tautieši Jonass Šrēders/Tims Hollers 2014. gadā izcīnīja uzvaru Dohas "Open" turnīrā, pa ceļam apspēlējot arī Aleksandru Samoilovu un Tomu Šmēdiņu. Pastāvīgi viesi Latvijas turnīros ir baltkrievi Aljaksandrs Dzjadkovs un Aljaksandrs Kavaļenka. Viņiem pirms diviem gadiem tika ceturtā vieta Jūrmalā, bet iepriekšējā gadā – dalīta 9. vieta. Būs krievu dueti, no kuriem Maksims Hudjakovs un Jurijs Bogatovs 2014. gada Jūrmalas "Satellite" ieņēma 3. vietu, būs ukraiņi, bet Jusefs Krū šoreiz talkā ņēmis Kasī Eju. Ar viņiem konkurēt mēģinās Latvijas pāris Toms Šmēdiņš un Aleksandrs Solovejs. Valstu kvotas izspēlēs Krievija, Austrija un Polija, bet rezervistos ar pirmo numuru ir pēc šā gada Latvijas čempionāta pludmales volejbolā ERGO OPEN 2016 posmiem labi zināmie 21 gadu vecie lietuvieši Arns Rumševičus un Lukas Kazdailis. Rezervistu lomu pagaidām pilda arī divi Latvijas dueti – Toms un Valts Benjavi un Ģirts Glāzers ar Sandri Andrejevu.

Sievietēm pamatturnīrā vieta ir garantēta trim Latvijas pāriem – divkārtējām Latvijas čempionēm Alise Lece/Marta Ozoliņa, 2015. gada Eiropas U-18 čempionēm Tīnai Graudiņai, kura šoreiz spēlēs kopā ar Anastasiju Kravčenoku, un Paulai Nečiporukai, kura speciālo ielūgumu saņēmusi pārī ar Agnesi Caicu.

Jūrmalā būs skatāms pasaules ranga otrais duets vācietes Šontela Laborere un Jūlija Zūde, kuras šogad triumfēja Porečas "Major" sērijas turnīrā un ieņēma 2. vietu Fudžou "Open" sērijas turnīrā. Noteikti uzvarēt gribēs 9. vietas ieguvējas Riodežaneiro no Polijas Kinga Kolosinska un Monika Bžosteka, kas "Grand Slam" turnīrā turpat Rio saņēma sudraba medaļas. Divkārtējā olimpisko spēļu dalībniece itāliete Marta Menegati, tāpat kā Rio olimpiskajās spēlēs, uz Latviju brauks pārī ar Lauru Džombini. Pēc medaļām tieksies Vācijas piektais spēcīgākais duets Viktorija Bīneka/Jūlija Grosnere, pasaules ranga 21. pāris, spēcīgākās Somijas spēlētājas Taru Lahti un Annīna Parkinena un otrs spēcīgākais Čehijas duets Kristīna Kolocova un Mihala Kvapilova.

Jārēķinās būs ar otru spēcīgāko Austrijas duetu – Katarinu Šitzenhēferi un Lenu Plesiučnigu, kuras ieguva sudrabu pirmajās Eiropas spēlēs Baku 2015. gadā.

Kvalifikācijas turnīru pārvarēt mēģinās vairāki Austrumeiropas Volejbola zonālās asociācijas (EEVZA) turnīros redzēti Krievijas dueti un spēcīgākie pāri no Lietuvas, tai skaitā pasaules U-19 čempiones Ieva Dumbauskaite un Monika Povilaitīte, kuras gan šogad pašķīrušās un turnīrā piedalīsies ar citām pāriniecēm. Dumbauskaite spēlēs kopā ar 19 gadus veco Irinu Zobninu, kura šogad Viļņas satelītturnīrā aizkļuva līdz finālam kopā ar Urti Andrjukaitīti, bet Povilaitīte Jūrmalā plāno ierasties kopā ar Karoli Virbickaiti.

Francūzietes Aleksandras Župitē gājienu kopā ar Loru Longjē pretī uzvarai Eiropas čempionāta finālā Bīlē spēja apstādināt vien nākamās Eiropas un olimpisko spēļu čempiones Laura Ludviga un Kira Valkenhorsta. Župitē Jūrmalā spēlēs kopā ar Alinu Šamro.

Savs vārds noteikti būs sakāms arī spēcīgākajam Baltkrievijas duetam Viktorijai Šalajevskai un Viktorijai Sjakretavai, kuras ne reizi vien aizlikušas kāju priekšā Latvijas duetiem gan jauniešu sacensībās, gan EEVZA turnīros.

Čempionāts Jūrmalā Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) kalendārā iekļauts jau trešo gadu pēc kārtas. 2014. gadā šeit notika "Satellite" turnīrs vīriešiem, kurā uzvarēja Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs, finālā apspēlējot Armandu Āboliņu un Haraldu Regžu. Pagājušogad turnīrs ieguva "Masters" sērijas skanējumu, un finālā labākie izrādījās itālieši Mateo un Paolo Ingroso, kuri pārspēja francūžus Jusefu Krū un Eduāru Roulandsonu, trešās vietas izspēli atstājot Šmēdiņa/Samoilova un poļu dueta Gžegožs Fijaleks/Mariušs Prudels ziņā, uzvarot latviešiem. Šogad klāt nākušas arī sacensības sievietēm, kuru pamatturnīrā jau iekļauti trīs Latvijas dueti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!