Foto: Publicitātes foto
Viens no pasaules vadošajiem pludmales volejbola duetiem Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš ceturtdien izcīnīja uzvaru arī Polijā notiekošā Olštinas "Grand Slam" posma apakšgrupu turnīra otrajā kārtā, bet Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža, neskatoties uz piedzīvoto zaudējumu, garantēja dalību izslēgšanas turnīrā.

Ar devīto numuru izliktie Samoilovs un Šmēdiņš ar rezultātu 2-0 (21:18, 26:24) apspēlēja Sebastjanu Fuksu un Štefanu Vindšeifu no Vācijas, kuri izlikti ar 25. numuru.

Kā ziņots, pirms tam pirmajā cīņā Latvijas sportisti ar 2-0 (21:18, 21:17) pārspēja sacensību 24. numuru Izāku Kapu un Kristoferu Makhjū.

Noslēdzošajā grupas cīņā piektdien viņi spēkosies ar mājiniekiem Gžegožu Fijaleku un Mariušu Prudelu, kam sacensībās ticis astotais numurs. Arī Polijas pāris sacensības iesācis ar diviem panākumiem.

Savukārt zaudējumu otrajā mačā piedzīvoja ar 28. numuru izliktie Pļaviņš un Regža, kuri ar 0-2 (19:21, 16:21) piekāpās sacensību 12. numuram krieviem Konstantīnam Semjonovam un Vjačeslavam Krasiļņikovam.

Kā zināms, pirmajā duelī latvieši ar 2-0 (21:17, 21:19) pārspēja sacensību piekto numuru Austrijas duetu Klemensu Dopleru un Aleksandru Horstu.

Grupu turnīra noslēgumā piektdien Pļaviņš un Regža spēkosies ar Meksikas pāri Huanu Virgenu un Lombardo Ontiverosu, kuri izlikti ar 21. numuru. Pašlaik grupā divas uzvaras ir krieviem, bet Latvijas un Meksikas dueti svinējuši pa vienam panākumam. Pļaviņš un Regža jau garantējuši dalību izslēgšanas turnīrā.

Pamatturnīrā startē 32 dueti, kuri sadalīti astoņās grupās. Katras grupas uzvarētāji uzreiz iekļūs izslēgšanas spēļu otrajā kārtā - astotdaļfinālā -, tikmēr grupu otrās un trešās vietas ieguvēji tiks izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, bet grupu vājākajām komandām turnīrs būs noslēdzies.

Kā zināms, kvalifikācijas turnīrā piedalījās četri Latvijas pāri, bet neviens no viņiem pamatturnīru nesasniedza.

Vissekmīgāk startēja Ruslans Sorokins un Toms Benjavs, kuri vispirms valstu kvotas mačā pieveica Tomu Šmēdiņu un Viktoru Koržeņeviču, bet pēc tam kvalifikācijas pirmajā kārtā spraigā cīņā ar 2-1 (18:21, 23:21, 15:12) pieveica atlases turnīra galvenos favorītus brazīliešus Alvaru Filju un Vitoru Gonsalvešu Felipi, kas šī gada pasaules čempionātā izcīnīja piekto vietu, kā arī trijos Pasaules tūres posmos šosezon bijuši devītie.

Tomēr kvalifikācijas turnīra izšķirošajā, otrajā, kārtā Sorokins un Benjavs piekāpās francūžiem Žanam Batistam Dageram un Janikam Salveti.
Tikmēr pirmo kārtu neizdevās pārvarēt Aleksandram Solovejam un Armandam Āboliņam, kā arī Edgaram Točam un Rihardam Finsteram.

Jau vēstīts, ka otrdien šī "Grand Slam" turnīra sieviešu pamatsacensības nesasniedza Latvijas pludmales volejbolistes Inese Jursone un Tīna Laura Graudiņa, kuras zaudēja kvalifikācijas otrajā kārtā.

Šis ir noslēdzošais, piektais, šosezon plānotais "Grand Slam" posms.

Pludmales volejbola Pasaules tūres sezonā vīriešiem ir astoņi "Open" kategorijas posmi, pieci "Grand Slam" kategorijas turnīri, trīs "Major" kategorijas turnīri, kuri jau notikuši, kā arī Nīderlandē aizvadītais pasaules čempionāts un sezonas finālturnīrs ASV. Visos turnīros volejbolisti cīnās par Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kuri būs svarīgi, cīnoties par olimpiskajām ceļazīmēm uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sākās 1. janvārī. 15 pāri Olimpiādei kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā, piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, vēl vienu vietu saņems šī gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā.

No Latvijas sportistiem šosezon visveiksmīgāk startē Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, kuri jaunākajā provizoriskajā olimpiskajā rangā pakāpušies uz 16. vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!