Foto: cev.lu
Latvijas sieviešu volejbola izlase 2018. gada pasaules čempionāta (PČ) kvalifikācijas turnīra otrās kārtas pēdējā spēlē svētdien ar rezultātu 0-3 (8:25, 16:25, 19:25) piekāpās Spāniju.

Latvijas izlase piedzīvoja zaudējumus visās piecās spēlēs.

Noslēdzošajā mačā Latvijas izlases rindās rezultatīvākā ar astoņiem punktiem bija Jeļizaveta Morozova, bet pa pieciem punktiem guva Alise Pētersone un Anna Embrekte.

"Pirmā seta sākums bija ļoti līdzīgs. Tāpēc likās, ka mans optimisms ir pamatots, taču vēlāk jutām, ka šī ir piektā spēļu diena un sākām pieplīst. Nekas vairs nesanāca tā kā iepriekš. Ja būtu spēlējušas tā kā pret Baltkrieviju, vismaz setu būtu pret spānietēm vinnējušas. Kļūdījāmies servju uzņemšanā. Varbūt tomēr vajadzēja ļaut meitenēm izgulēties tā vietā, lai aizvadītu rīta treniņu, kur uzsvaru likām uz servi un serves uzņemšanu. Pietrūka jaudas pēdējā mačā. Spānietes labi lasīja mūsu sistās bumbas aizsardzībā, kamēr mums pēc bloka skaršanas tādas krita laukumā. Spānijas volejbolistes neizdarīja neko jaunu, tikai to, ko jau zinājām un kas tika pateikts komandai. Mums bija neprecīzas otrās piespēles - gan grūtās, gan arī vieglās. Spānietes izskatījās svaigākas un profesionālākas," Latvijas Volejbola federācija citē izlases galveno treneri Jāni Leiti.

Treneraprāt Latvijas volejbolistes turnīrā nospēlējušas savu spēju robežās.

"Bija cīņa. Secinājums ir tāds, ka, lai spēlētu pret profesionālēm un viņas uzvarētu, režīmam ir jābūt vismaz pietuvinātam profesionālajam, ja ne atalgojuma, tad treniņu ziņā. Mums nogurums izpaudās vairāk nekā pretiniecēm. Treneru kolektīvs pateicām paldies meitenēm, ka bija Beļģijā un piekrita būt izlasē. Katrai spēlētājai jāstrādā vairāk, ja grib spēlēt profesionālu volejbolu. Cits jautājums, vai tas ir iespējams strādājot un mācoties? Prieks, ka kapteines lomā Elvita Dolotova tika galā ar saviem pienākumiem gan laukumā, gan sarunās ar žurnālistiem angļu valodā," atzīmēja Leitis.

Tikmēr Latvijas izlases libero spēlētāja Paula Nikola Ņečiporuka uzsvēra, ka pietrūka komunikācija laukumā un stabilākas servju uzņemšanas.

"Spānietes pārliecinoši gāja servēt un servēja savas labākās serves. Ļoti patika šis turnīrs - organizācija, dzīvošana, ēdināšana, spēles ar augsta ranga komandām. Tas bija vērtīgi - redzēt, kā viņas spēlē. Mēs pašas saprotam, ka mums nav iespējas tik daudz trenēties un būt tik profesionālām kā pretiniecēm. Gājām un darījām, ko varējām. Pietrūka stabilitātes," teica Ņečiporuka, kurai šī bija debija pieaugušo izlasē.

Vēlāk cīņā par pirmo vietu grupā un automātisku ceļazīmi uz finālturnīru Itālija ar 3-0 (25:18, 25:22, 25:23) uzvarēja Beļģiju.

D apakšgrupā ar maksimāli iespējamiem 15 punktiem piecās spēlēs uzvarēja Itālija, kam ar 12 punktiem sekoja Beļģija. Astoņi punkti bija Baltkrievijai, pa pieciem punktiem guva Spānija, kā arī Bosnija un Hercegovina. Savukārt Latvija šajā turnīrā palika bez punktiem un grupā ieņēma pēdējo, sesto, vietu.

Finālturnīrā uzreiz iekļūs grupas uzvarētāja, bet otrās vietas ieguvēja nodrošinās tiesības startēt trešās kārtas atlases sacensībās.

Vēstīts, ka Beļģijā notiekošā miniturnīra pirmajā mačā Latvijas volejbolistes trešdien ar 0-3 (17:25, 13:25, 12:25) kapitulēja vietējai izlasei, ceturtdien ar 1-3 (11:25, 21:25, 27:25, 12:25) piekāpās Bosnijas un Hercegovinas sportistēm, bet piektdien ar 0-3 (12:25, 9:25, 16:25) kapitulēja turnīra favorītei Itālijai. Savukārt sestdien komanda ar 0-3 (19:25, 20:25, 16:25) piekāpās Baltkrievijas valstsvienībai.

Tikmēr Spānijas valstsvienība vispirms ar 0-3 (14:25, 20:25, 13:25) zaudēja Baltkrievijai, pēc tam ar 0-3 (21:25, 18:25, 14:25) piekāpās arī Beļģijai, trešajā cīņā ar 3-2 (25:22, 20:25, 25:20, 23:25, 10:15) apspēlēja Bosniju un Hercegovinu, bet sestdien ar 0-3 (17:25, 18:25, 15:25) cieta neveiksmi pret spēcīgo Itāliju.

Latvijas dāmas uz Beļģiju devās 13 spēlētāju sastāvā, kā arī pirmo reizi ar trīs treneriem. Valstsvienības vadītājs ir Jānis Leitis, kuram palīdzēja Jānis Grīnfelds un Agris Leitis.

Komandas pieredzējušākā spēlētāja ir 35 gadus vecā Inese Jursone, savukārt par komandas kapteini iecelta Elvita Dolotova. Komandā bija piecas spēlētājas no šīs sezonas Latvijas čempionvienības RSU/MVS.

Komandas treneri pirms turnīra uzsvēra, ka šis Latvijas izlases sastāvs ir gados ļoti jauns, tāpēc svarīga būs pieredzes gūšana pret spēcīgām pretiniecēm.

Gatavojoties kvalifikācijas turnīram, Latvijas volejbolistes pagājušās nedēļas nogalē Rīgā aizvadīja divas pārbaudes spēles ar Igaunijas izlasi, abos mačos zaudējot ar 0-3.

Itālija ir šīs kvalifikācijas grupas favorīte, jo 2014.gadā iepriekšējā pasaules čempionātā viņas palika ceturtajā vietā, bet pērn Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs ieņēma devīto pozīciju, tomēr to cer apturēt mājiniece Beļģija.

Pasaules čempionāta finālturnīrs nākamgad no 30.septembra līdz 21.oktobrim norisināsies Japānā. Finālturnīrā piedalīsies 24 valstu izlases. Vieta sacensībās jau ir garantēta iepriekšējā pasaules čempionāta uzvarētājai ASV izlasei, kā arī mājiniecei Japānai. Tāpat pie ceļazīmes ir tikusi olimpisko spēļu vicečempione Serbija, kas pagājušajā nedēļā uzvarēja kvalifikācijas turnīrā Polijā, kā arī Brazīlija, kas uzvarēja Dienvidamerikas čempionātā.

No Eiropas zonas finālturnīrā iekļūs astoņas izlases.

Latvijas dāmu izlase pērn piedalījās Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, kur cieta neveiksmes visos sešos mačos.

Latvijas sieviešu volejbola izlase 90.gados varēja lepoties ar regulāru dalību Eiropas čempionātu finālturnīros, taču finansējuma trūkuma un dažādu citu iemeslu dēļ izlase zaudēja savas pozīcijas, sešus gadus neaizvadot nevienu oficiālu maču. Tikai 2011.gada izskaņā tā atkal atjaunoja savu darbību, taču ar lieliem panākumiem komanda nav izcēlusies.

Latvijas sieviešu volejbola izlases sastāvs:

Eva Deisa (Stetsona Universitāte, ASV), Elvita Dolotova ("Latvijas Universitāte"), Una Dzalba ("Babīte"), Anna Embrekte, Jeļizaveta Morozova, Alise Pētersone, Agija Sidorova, Ieva Šneidere (visas - RSU/MVS), Anita Graudiņa (MVS/MSĢ), Terēze Hrapāne ("miLATss"), Linda Jakobsone, Inese Jursone (abas - "Jelgava"/LU), Paula Nečiporuka (MSĢ).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!