Foto: LETA
Latvijas vīriešu volejbola izlases galvenā trenera amatā šonedēļ debiju piedzīvos igaunis Avo Kēls, kurš valstsvienību vadīs Eiropas līgas "sudraba grupas" spēlē viesos pret Austriju. Tieši austriešus Kēls uzskata par vieniem no galvenajiem kandidātiem uz uzvaru "sudraba" Eiropas līgā.

Kēls par Latvijas izlases galveno treneri tika iecelts vēl pērn, bet viņa debija būs 19. maijā Klāgenfurtē spēlē pret Austriju. Vēl Eiropas "sudraba" līgas ietvaros Latvija tiksies ar Kosovu un Maķedoniju. Savukārt otrā grupā "sudraba" līgā spēlēs Baltkrievija, Horvātija, Ungārija un Albānija. Pēc divu apļu turnīra grupu uzvarētāji, kā arī labākā no otro vietu ieguvējām iekļūs finālturnīrā, kurā sev vietu nodrošinājusi Maķedonija kā rīkotājs. "Sudraba" līgas uzvarētājs iegūs tiesības nākamgad spēlēt Eiropas "zelta" līgā.

Latvijas volejbola izlase treniņus sāka 2. maijā, bet šo divu nedēļu laikā Kēls visu laiku nevarēja būt kopā ar valstsvienību, jo viņa vadītā "Parnu VK" cīnījās Igaunijas čempionāta "mazajā" finālā. Tomēr treniņu procesu tas nav ietekmējis un Latvijas izlase pilnvērtīgi gatavojusies savām nozīmīgākajām spēlēm pēdējo gadu laikā.

"Varu teikt, ka šī komanda strādā ļoti smagi, darbojas ļoti labi, puišiem ir augsta motivācija. Protams, centīsimies tikt "sudraba līgas" finālturnīrā, bet izlases atbildīgākais posms sāksies augustā – Eiropas čempionāta kvalifikācija," pirms došanās uz Austriju sacīja Kēls.

"Sagatavošanās laikā aizvadīts labs treniņu posms. Treniņi ir savādāki, jauns treneris, moderni domājošs. Treniņi daudz intensīvāki, visi strādā ar pilnu atdevi, un komandā ir lielisks mikroklimats," par izmaiņām komandā sacīja Latvijas izlases kapteinis Ruslans Sorokins.

Kēls uzsvēra, ka no spēlētājiem gaida pilnvērtīgu atdevi treniņos, nevis visus spēkus taupīt spēlēm. Igauņu treneris norāda, ka viņa volejbola filozofijā svarīgs ir treniņu darbs, bet spēlēs ir jācīnās tikai un vienīgi par uzvaru.

Viens no mīnusiem treniņu gaitā bijis pārbaudes spēļu iztrūkums, kā arī kandidātu dažādās fiziskās formas. Tas saistīts gan ar spēlētāju noslodzi savos klubos, gan ar nacionālo čempionātu ilguma - citiem sezona beigusies ātrāk, citiem vēlāk. Tomēr Kēls atgādina, ka arī citās izlases tieši "pavasara sabraukumi" ir grūtākie, tādēļ apstākļi visiem ir vienādi.

Runājot par gaidāmajiem pretiniekiem, Kēls norādīja Austrijas izlases virzienā. "Atceros, ka spēlējām pret Austriju, kad biju Igaunijas izlases galvenais treneris – 2005. vai 2006. gadā. Toreiz Austrija bija ļoti vāja. Bet pēdējos gados Austrija un Zviedrija (spēlē Eiropas "zelta" līgā) ir spērušas lielu soli uz priekšu. Domāju, ka Austrija ir viena no galvenajām pretendentēm uz uzvaru "sudraba" līgā."

Savukārt Maķedonijas izlasi Kēls raksturoja kā viena cilvēka komandu. Pēc Kēla teiktā, viņiem izteikts līderis ir diagonāles spēlētājs (Nikola Gjorgijevs), kurš uzņemoties daudz darba, bet arī šo darbu veicot godam. "Pat Igaunijas izlasei (spēlē "zelta" līgā) bijušais problēmas ar Maķedoniju, pāris svarīgas spēles viņi zaudējuši maķedoniešiem. Par Kosovu – šī komanda vēl tikai sper pirmos soļus volejbolā. Pirms gada viņus redzēju Tallinā, kur viņi bija kā "skolnieki". Bet nezinu, varbūt gada laikā kas ir mainījies."

Pēc pirmajiem pilnvērtīgajiem treniņiem Kēls redzējis, ka viens no Latvijas izlases trumpjiem varētu būt spēle aizsardzībā. Treneris uzskata, ka svarīga spēles daļa būs servju uzņemšana, kur ļoti labi darbojoties "libero" Ingars Ivanovs. "Ja būs laba uzņemšana, tad vajadzētu būt labi. Mums uzbrukumā ir pāris ļoti labas sadarbības, domāju, ka varēsim "savērpt" spēli uzbrukumā. Eiropas līgas spēlēs mums problēmas varētu rasties, ja "iestrēgsim" blokā."

Runājot par spēlētāju iesaisti spēlē, Kēls norādīja, ka tas būs atkarīgs no katras spēles. Viņš nav no tiem treneriem, kas daudz maina spēlētājus vai tieši otrādi – ļoti maz maina spēlētājus. "Tas atkarīgs no pretinieka, kāda būs spēles "cena", kāda spēles gaita. Jā, mēs gribam Eiropas līgā sasniegt labu rezultātu. Ja tiksim uz "Final Four", tad būšu ļoti apmierināts. Ja netiksim, tad ir jāskatās iemesli, jāanalizē, un jāgatavojas svarīgajām spēlēm Eiropas čempionāta kvalifikācijā".

Kēla asistenti šogad būs pieredzējušais Boriss Kolčins un Guntis Atars, fiziskās sagatavotības treneris būs igaunis Tarmo Tīts, fizioterapeits Toms Zvonkovs, bet menedžeris Arturs Vitkovskis.

Pēc Eiropas līgas turnīra Latvijas izlase uz treniņiem atkal pulcēsies 12. jūlijā. Eiropas čempionāta atlasi Latvija sāks 15. augustā ar spēli Izraēlā, bet tad 19. augustā "Arēnā Rīga" principiālā duelī uzņems Igauniju. Otrā apļa spēles notiks pēc gadu mijas. 2019. gada Eiropas čempionāta finālturnīram kvalificēsies septiņu grupu uzvarētājas, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!