Foto: cev.lu
Latvijas volejbola izlase ar dramatisku uzvaru trešdien, 6. jūnijā, Jelgavā noslēdza Eiropas sudraba līgas priekšssacīkstes, A grupas pēdējā spēlē ar 3-2 (25:23, 25:20, 20:25, 23:25, 15:13) pieveicot Austrijas valstsvienību.

Latvijai šī bija sestā uzvara pēc kārtas un sestā uzvara jaunā galvenā trenera Avo Kēla vadībā. Latvija pirms šīs spēles jau bija nodrošinājusi iekļūšanu Eiropas sudraba līgas finālturnīrā, kas nākamnedēļ notiks Maķedonijas galvaspilsētā Skopjē. Savukārt austriešiem finālturnīrs iet secen un viņi noslēdza dalību Eiropas sudraba līgas šajā sezonā.

Tā kā šī spēle Latvijai neko daudz nenozīmēja, tad bija gaidāms, ka galvenais treneris Avo Kēls veiks izmaiņas sastāvā. Tāpat kā iepriekšējā spēlē Maķedonijā, kā otrais libero tika pieteikts nelielu savainojumu guvušais Aleksandrs Kudrjašovs. Savukārt ar pirmajām minūtēm laukumā kā diagonālais spēlētājs nāca Reinis Pekmans, bet Tomu Vanagu nomainīja Armands Āboliņš. Savukārt saspēle tika uzticēta jaunajam cēlājam Edvīnam Skrūderam.

Seta sākumā ar veiksmīgām servēm Latvija ieguva trīs punktu pārsvaru, bet veiksmīgo seta sākumu aizēnoja Pekmaņa gūtais savainojums, stiepjoties pēc bumbas. Savainojums, par laimi, nebija nopietns – uz brīdi viņu nomainīja pamatsastāva diagonāles spēlētājs Edvarts Buivids, bet pirmā seta izskaņā Pekmans atgriezās un turpināja maču.

Turpinājumā Latvija ieguva 4-5 punktu pārsvaru, ko austrieši spēja sadeldēt līdz minimumam. Tad vēlreiz Latvija ieguva drošāku pārsvaru (21:17), bet pēc mājinieku kļūdām Austrija atkal spēja pietuvoties, saasinot cīņu seta izskaņā. Tajā gan veiksmīgāki bija Latvijas volejbolisti, Saušam ar otro piegājienu efektīgi pieliekot punktu setam – 25:23.

Otrā seta sākumā Kēls kā libero laukumā sūtīja Kudrjašovu, bet Sauša vietā spēlē iesaistījās Toms Vanags. Savukārt seta gaitā Švana vietā laukumā nāca Andis Cimoška. Variēšana ar sastāvu daudz neietekmēja Latvijas sniegumu, kas ar blokiem un spēcīgiem uzbrukumiem ātri ieguva 4:0. Austrieši ņēma minūtes pārtraukumu, pēc kā gan izdevās pietuvoties līdz 5:6. Tomēr uzreiz ar vairākiem blokiem Latvija atguva 4-5 punktu pārsvaru. Buksējot Latvijas uzbrukumam, austrieši samazināja starpību līdz 17:18, pēc kā Kēlam nācās laukumā sūtīt pamatsastāva vīrus – Buividu un cēlāju Denisu Petrovu. Ar viņu palīdzību Latvija atguva drošāku pārsvaru, ko pēdējās izspēlēs, jau bez saviem līderiem, Latvija nosargāja – 25:20.

Trešā seta sākumā laukumā devās arī Ruslans Sorokins, līdz ar to Kēls no pieteiktajiem spēlētājiem tobrīd nebija izmantojis tikai Atvaru Ozoliņu. Jau pats seta sākums Latvijai bija neveiksmīgs 3:7, pēc kā gan izdevās atgūties un ar labu aizsardzību pietuvoties līdz 9:10. Tomēr uzreiz tad ar servēm un aizsardzību atbildēja Austrija – 12:16, 18:23 un zaudēts sets ar 20:25.

Ceturtajā setā Kēls laukumā sūtīja arī Ozoliņu, tādējādi visi mačam pieteiktie volejbolisti tika pie spēlēšanas. Līdz pat ceturtā seta vidum nevienai komandai neizdevās iegūt divu vai vairāk punktu pārsvaru, cīņai ritot punkts punktā. Vairākas veiksmīgas epizodes aizsardzībā ļāva austriešiem iegūt +4, bet pēc Kēla paņemtā pārtraukuma Latvija ne tikai izlīdzināja rezultātu, bet panāca arī 20:18. Austrieši izlīdzināja rezultātu 20:20, bet svarīgā brīdī, lieki neriskējot, Kēls atkal laukumā sūtīja Buividu un Petrovu. Tas gan neļāva Latvijai atgūt vadību, vēl sāpīgāk – pēc Sorokina sitiena blokā Latvija zaudēja setu ar 23:25.

Nervozi ritēja pēdējais sets mačā. Latvija seta sākumā divreiz ieguva divu punktu pārsvaru, ko austrieši ar spēcīgām servēm un blokiem atspēlēja. Lieki neriskējot nevienai no komandām, cīņa ritēja punkts punktā. Švans ar teicamu bloku panāca Latvijai pirmo mačbumbu, ko uzreiz Latvija izmantoja – austriešu sitiens bija autā, ļaujot līksmot mājinieku līdzjutējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!