Foto: FIVB

Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) rīkotajā šī gada pasaules čempionātā pludmales volejbolā, kas norisināsies no 26.jūnija līdz 5.jūlijam Nīderlandē, Latviju, visticamāk, pārstāvēs vienīgi divu pēdējo gadu pasaules ranga pirmās vietas ieguvēji Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš.

Sacensībās vīriešiem piedalīsies 48 komandas, kas tiks sadalītas pa 12 grupām katrā pa četriem duetiem. Nākamo sacensību kārtu sasniegs divi labākie pāri no katras grupas un astoņi labākie trešo vietu īpašnieki, turpinot cīņas par godalgām.

Organizatoru publicētajā pamatsastāva dalībnieku rangā Samoilovs un Šmēdiņš ir ar piekto augstāko reitingu, bet starp rezervistiem pašlaik ar 12.numuru iekļauti Ruslans Sorokins un Aleksandrs Solovejs, savukārt Mārtiņš Pļaviņš un Hermans Egleskalns atrodas vien 27.pozīcijā rezervistu vidū.

Sacensībās sievietēm Latvija šajā pasaules čempionātā netiks pārstāvēta.

Iepriekšējā pasaules čempionātā, kas notika 2013.gadā, Latviju pārstāvēja pat trīs dueti - Samoilovs un Jānis Šmēdiņš negaidīti apstājās astotdaļfinālā, Pļaviņš un Jānis Pēda no sacensībām izstājās 1/16 finālā, bet Toms Šmēdiņš un Sorokins noslēgumā dalīja 37.pozīciju.

Savukārt turnīrā 2011.gadā Pļaviņš ar J.Šmēdiņu ieguva ceturto vietu, pēc gada duets izcīnīja bronzas medaļu Londonas olimpiskajās spēlēs.

Šī gada turnīra kopējais turnīra balvu fonds ir paredzēts viena miljona dolāru (920 000 eiro) apmērā, no kura 70 000 dolārus (64 701 eiro) saņems vīriešu un sieviešu turnīra uzvarētāji, otrajai vietai pienāksies 52 000 dolāri (48 064 eiro), savukārt trešās vietas īpašniece iegūs 40 000 dolārus (36 972 eiro). Naudas balvas saņems pirmo 25 vietu ieguvēji.

Pasaules čempionāts norisināsies četrās Nīderlandes pilsētās - Hāgā, Amsterdamā, Roterdamā un Apeldornā. Atklāšanas mačs, pusfināli un fināls tiks aizvadīti Hāgā.

Jau ziņots, ka janvārī Latvijas pludmales volejbolists Jānis Šmēdiņš otro gadu pēc kārtas tika nosaukts par pagājušās sezonas pasaules tūres labāko uzbrucēju. Gadu iepriekš visvairāk apbalvojumus saņēma tieši Šmēdiņš, kurš tika nosaukts par labāko gremdētāju, par pludmales volejbolistu ar vislielāko cīņassparu, par labāko cēlāju un labāko uzbrukuma spēlētāju. Tāpat kopā ar Samoilovu viņš tika pasludināts par sezonas labāko duetu.

Kā zināms, Samoilovs/Šmēdiņš iepriekšējo sezonu noslēdza FIVB pasaules ranga pirmajā vietā. Latvijas pāris sezonas gaitā tika pie 5770 punktiem, bet viņiem 330 punktus zaudēja amerikāņu pludmales volejbolisti Šons Rozentāls un Filips Dalhauzers, bet trešie ar 5330 punktiem bija brazīlieši Alisons Čeruti un Brunu Šmits.

Latvijas duets tādējādi kļuva par pirmo Eiropas pludmales volejbola pāri, kuriem būt pirmajiem rangā izdevies divus gadus pēc kārtas. Turklāt viņi ir pirmie starp visu valstu pārstāvjiem kopš 2007.gada, kuri spējuši pasaules rangā būt pirmie vismaz divus gadus pēc kārtas - iepriekš šāds sasniegums no 2003. līdz 2007.gadam piederēja slavenajiem brazīliešiem Emanuelam Regu un Rikardu Santušam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!