Foto: FIVB

Latvijas vadošais pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš jaunākajā olimpiskajā rangā, kas noteiks Riodežaneiro Olimpiādes dalībniekus, zaudējuši vēl divas pozīcijas un tagad atrodas septītajā vietā.

Vēl aprīļa beigās Samoilovs un Šmēdiņš olimpiskajā rangā atradās astotajā vietā, taču vairāki sekmīgi turnīri viņiem pirms divām nedēļām ļāva pakāpties uz ceturto pozīciju. Pagājušajā pirmdienā Latvijas sportisti atkāpās uz piekto pozīciju, bet turpinājumā viņi nespēja pārvarēt izslēgšanas turnīra pirmo kārtu Maskavā notikušajā "Grand Slam" turnīrā, kas tagad licis atkrist vēl par divām vietām.

Ranga līderi ir brazīlieši Alisons Čeruti un Brunu Šmits, tomēr viņi kā pašreizējie pasaules čempioni olimpisko ceļazīmi jau ir garantējuši automātiski. Otrajā vietā ir cits Brazīlijas duets Pedru Salgadu un Evandru Gonsalvešs Oliveira, bet trešajā pozīcijā ir Aleksandrs Brouvers un Roberts Mēvsens no Nīderlandes.

Uz ceturto vietu pakāpušies Maskavas turnīrā uzvarējušie pasaules vicečempioni, holandieši Kristiāns Varenhorsts un Reiners Numerdors, kuriem seko amerikāņi Fils Dalhauzers un Nikolass Lusena, kā arī vēl viens ASV duets Džeikobs Gibs un Keisijs Patersons.

Latvijas otrais labākais pludmales volejbola duets Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža olimpiskajā rangā ir pie pašas labāko trīsdesmitnieka robežas, bet no olimpiskās zonas viņi atpaliek jau par gandrīz 1500 punktiem un cerības pēc ranga iekļūt starp Olimpiādes dalībniekiem zaudējuši oficiāli.

Līdz olimpiskās atlases beigām atlicis aizvadīt vēl divus turnīrus - šonedēļ risināsies Eiropas čempionāts, kura uzvarētāji saņems 500 punktus, bet pēc tam tiks aizvadīts "Grand Slam" posms Hamburgā, uzvarētājiem nopelnot 800 punktus.

Atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sākās pērn 1. janvārī. Augustā gaidāmajai Olimpiādei 15 pāri kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā. Vēl piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā, vienu vietu saņēma pagājušā gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet vēl viena pienāksies Olimpiādes mājiniekiem.

Latvijas dueti saglabā cerības uz otras ceļazīmes iegūšanu arī Kontinentālajā kausā, kur Eiropas fināls no 23. līdz 26. jūnijam tiks izspēlēts Norvēģijā. Tajā nedrīkstēs startēt Samoilovs un Šmēdiņš, bet Pļaviņam un Regžam, visticamāk, pievienosies Edgars Točs un Rihards Finsters. Tiesa, šis duets pagājušajā nedēļas nogalē Jūrmalā nevarēja pabeigt pirmo Latvijas čempionāta posmu, jo Točs neveiksmīgā sadursmē ar reklāmas stendu guva ceļgala traumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!