Foto: FIVB
Latvijas pludmales volejbola duets Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža trešdien ar smagu trīs setu uzvaru pārvarēja Katarā notiekošajā Pasaules kausa izcīņas "Open" kategorijas posma izslēgšanas sacensību pirmo kārtu, turklāt šādu sasniegumu paveica pirmoreiz šosezon.

Turnīrā ar 18. numuru izliktie Latvijas sportisti ar 2-1 (21:23, 24:22, 15:10) pieveica amerikāņus Džonu Hidenu un Tri Bornu, kuriem bija ticis piektais numurs.

Pirmais sets sākās līdzīgi, bet tā vidū Pļaviņš un Regža panāca pirmo pārsvaru, izvirzoties vadībā ar 12:9, tomēr pretinieki uzreiz panāca 12:12. Drīz vien latvieši jau bija priekšā ar 16:13, tomēr tālāk atrauties nespēja un seta beigās pēc netveramas serves pretinieki panāca 18:18. Pļaviņam un Regžam bija divas setbumbas, tomēr turpinājumā viņi divas reizes pēc kārtas nespēja noslēgt uzbrukumus, piedzīvojot zaudējumu ar 21:23.

Otrā seta otrajā pusē amerikāņi vairākkārt ieguva divu punktu pārsvaru, tomēr Pļaviņš un Regža nepadevās, pēc ilga laika ieguva vadību, kas turklāt pie rezultāta 20:19 arī bija pirmā setbumba. Turpinājumā jau vairākas setbumbas bija amerikāņiem, tomēr atkal Pļaviņš un Regža nospēlēja pārliecinošāk, triumfējot setā ar 24:22.

Izšķirošajā setā ātri trīs punktu pārsvaru ieguva amerikāņi, tomēr pēc tam lielu izrāvienu veica Pļaviņš un Regža, paši panākot jau 8:5, pēc tam arī 10:6 un droši noveda maču līdz uzvarai.

Līdz ar to Latvijas sportisti turnīrā jau garantējuši vismaz dalītu devīto vietu un astotdaļfinālā ceturtdien tiksies ar pazīstamajiem itāļiem Paolo Nikolai un Danieli Lupo, kuriem piešķirts devītais numurs.

Jau ziņots, ka apakšgrupu turnīrā Pļaviņš un Regža vispirms ar rezultātu 2-1 (18:21, 21:14, 15:12) pārspēja poļus Mihalu Kadziolu un Jakubu Šalankeviču, kuriem piešķirts 20. numurs, turpinājumā ar ar 1-2 (21:17, 15:21, 11:15) zaudēja turnīrā ar otro numuru izliktajiem Austrijas volejbolistiem Klemensam Dopleram un Aleksandram Horstam, bet trešdienas pirmajā cīņā ar rezultātu 2-0 (21:16, 21:18) pieveica Omānas pludmales volejbolistus Ahmedu Alhusni un Haitamu Alsereki, kuriem piešķirts 31. numurs.

Dohas "Open" turnīra pamatsacensībās piedalījās 32 pāri, kas sadalīti astoņās apakšgrupās, pa četriem pāriem katrā. Katras grupas uzvarētāji automātiski iekļuva izslēgšanas spēļu otrajā kārtā, bet otrās un trešās vietas ieguvēji kvalificējās pirmajai "play-off" kārtai.

Kā zināms, veselības problēmu dēļ šajā turnīrā nevar piedalīties cits Latvijas pāris Rihards Finsters un Edgars Točs, bet Latvijas labākais pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš pašlaik aizvada treniņnometni Losandželosā un šosezon koncentrējas uz dalību prestižākajos turnīros.

Latvijas pludmales volejbolistiem šī sezona nav sākusies sekmīgi pirmajos divos "Open" kategorijas posmos, kas risinājās Irānā un Brazīlijā, no Latvijas sportistiem piedalījās vienīgi Pļaviņš un Regža, abas reizes apstājoties izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā un gūstot dalītu 17. vietu. Turpinājumā "Grand Slam" posmā Riodežaneiro olimpisko spēļu mājvietā Kopakabanas pludmalē Samoilovs un Šmēdiņš ieņēma dalītu 17. vietu, Točs un Finsters ierindojās dalītā 25. pozīcijā, bet Pļaviņš un Regža nepārvarēja kvalifikāciju, izšķirošajā kārtā piekāpjoties tieši Točam un Finsteram. Savukārt ceturtajā posmā, kas arī risinājās Brazīlijā, ne Pļaviņš un Regža, ne Točs un Finsters nepārvarēja kvalifikāciju.

Visos turnīros volejbolisti spēkojas par Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kas ir svarīgi, cīnoties par ceļazīmēm uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sākās pērn 1. janvārī. Augustā gaidāmajai Olimpiādei 15 pāri kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā. Vēl piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā, vienu vietu saņēma pagājušā gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet vēl viena pienāksies Olimpiādes mājiniekiem.

Latvijas vadošais duets Samoilovs un Šmēdiņš pašlaik olimpiskajā rangā ieņem sesto vietu, bet Pļaviņš un Regža ir uzreiz aiz labāko trīsdesmitnieka.

Tāpat Latvijas dueti saglabā cerības uz otras ceļazīmes iegūšanu arī Kontinentālajā kausā.

Šosezon pludmales volejbolā prestižākie notikumi būs Riodežaneiro olimpiskās spēles, kur sacensības risināsies slavenajā Kopakabanas pludmalē, un oktobrī Fortloderdeilā, ASV, gaidāmās Pasaules kausa finālsacensības. Tāpat tūrē būs pieci "Grand Slam", trīs "Major" sērijas turnīri un 11 "Open" sērijas turnīri vīriem.

Kā zināms, 2017.gadā Latvijā risināsies Eiropas čempionāta finālposms, bet 2018.gadā ir cerība pirmoreiz organizēt Pasaules kausa sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!