Foto: FIVB

Latvijas labākais pludmales volejbolistu duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš izvirzījuši mērķi uzvarēt pasaules čempionātā, kas nākamnedēļ sāksies Polijā.

Pasaules čempionāts no 1. līdz 7.jūlijam risināsies Polijas pilsētā Stare Jablonkos, kur pērn Mārtiņš Pļaviņš duetā ar J.Šmēdiņu triumfēja "Grand Slam" posmā, tiekot pie pirmā šāda tipa panākuma Latvijas vēsturē.

Kā ziņots, Samoilovs/J.Šmēdiņš spēlējuši pēdējos trijos "Grand Slam" sērijas finālos, turklāt Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) pasaules rangā viņi pakāpušies uz otro vietu, kas ir visu laiku augstākais rādītājs valsts vēsturē.

"Šosezon mums ir labi rezultāti - esam pakāpušies uz otro vietu pasaules reitingā. Pasaules čempionātā vēlamies uzvarēt un būt pirmie šajā rangā," sacīja Samoilovs.

"Pēdējā laikā esam zaudējuši tikai finālos. Tomēr fināls paliek fināls. Atkarīgs no tā, kā konkrētais pāris nospēlēs attiecīgajā dienā - spēlēs labāk par pārējiem, pieļaus mazāk kļūdu. Tomēr neteikšu, ka neesam apmierināti ar otro vietu," izteicās J.Šmēdiņš.

"Šogad mums neērtu pretinieku nav. Iepriekšējās sezonās tādi bija, bet tagad spējam uzvarēt arī tos," atklāja Samoilovs. "Pretendenti uz uzvaru čempionātā noteikti būs amerikāņi Džeikobs Gibs un Keisijs Patersons, kā arī šobrīd rangā pirmajā vieta esošie brazīlieši Pedru Salgadu un Brunu Šmits."

Pēc J.Šmēdiņa domām "tumšais zirdziņš" šajā čempionātā varētu būt Alisons Čeruti un Emanuels Regu no Brazīlijas, kuri FIVB rangā ieņem vien 23.pozīciju. "Viņi ir tik zemu, jo nav piedalījušies vairākos turnīros, taču domāju, ka viņi ir pretendenti uz uzvaru turnīrā."

Abi sportisti ir vienisprātis, ka sezonas sākums vairāk bijusi kā iesildīšanās. "Mums bija laba treniņnometne pirms sezonas - ielikām labu fizisko bāzi un šobrīd jūtamies labi," teica Samoilovs. "Paši neticējām, ka sezonas gaitā veiksies tik labi. Sākums bija grūts, jo pagāja laiks, kamēr atradām kopīgu valodu. To izdevās atrast, nospēlējām vairākus spraigu galotņu mačus, kas deva nepieciešamo pieredzi. Vēl tikai jāpilnveido spēle aizsardzībā, kā arī nedaudz jāuzlabo serve."

Pasaules čempionātā spēlēs arī Ruslans Sorokins kopā ar Tomu Šmēdiņu un Pļaviņš ar Jāni Pēdu. Šiem pāriem šosezon rezultāti nav tik augsti, kā Samoilovam/T.Šmēdiņam.

"Viņiem vajadzīgs laiks, lai iespēlētos, turklāt Pēda pludmales volejbolu nav spēlējis ļoti ilgu laiku. Līdz ar to viņam vēl vajag izprast dažas nianses," sacījis Samoilovs.

"Ar Sorokinu/T.Šmēdiņu esam vienā grupā, taču līdz ko atskanēs tiesneša svilpe pa mača sākumu, draudzības starp mums nebūs," izteicies J.Šmēdiņš.

Ar sportistiem kopā uz Poliju dosies arī Latvijas Olimpiskās komitejas fizioterapeits Māris Eikens, kurš parūpēsies par T.Šmēdiņa plecu, kas pēdējos mačos licis par sevi manīt. Eikens parūpēšoties ne tikai par T.Šmēdiņu, bet arī par citiem Latvijas sportistiem.

"Jānim pasaules čempionāta norises vieta noteikti ir viena no iecienītākajām, jo šeit viņš kopā ar Pļaviņu pērn izcīnīja uzvaru "Grand Slam"posmā. Tomēr patīkami, ka tā ir vieta, kur brauc latvieši - līdzjutēju atbalsts noderēs," uzskata Samoilovs.

Abi pludmales volejbolisti izsakās, ka konkurenti neesot pārsteigti par viņu panākumiem - pēc uzvarām apsveicot.

Pasaules čempionātā piedalīsies arī Inguna Minusa un Inga Ikauniece, kuras saņēma speciālo ielūgumu un turnīrā izliktas ar 48.numuru.

Vīriešu un sieviešu konkurencē 48 dueti sadalīti pa 12 apakšgrupām. Sacensību izslēgšanas cīņām kvalificēsies grupu divi labākie pāri, kā arī astoņi labākie trešo vietu ieguvēji.

Pasaules čempionāts risinās reizi divos gados. Iepriekšējā turnīrā 2011.gadā Pļaviņš ar J.Šmēdiņu izcīnīja ceturto vietu.

Tāpat J.Šmēdiņš ar Pļaviņu bija atkal apvienojušies uz Pasaules kausa finālu, kurā šī mēneša sākumā izcīnīja trešo vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!