Foto: FIVB

Latvijas pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš sestdien sezonas pirmā "Grand Slam" posmā, kas notika Šanhajā, ieņēma otro vietu, piedzīvojot zaudējumu finālā.

Ar trešo numuru izliktie Samoilovs/Šmēdiņš turnīra pusfinālā ar 2-0 (21:19, 21:15) pieveica vāciešus Kaju Matisiku un Jonatanu Erdmanu, kuri izlikti ar 11.numuru. Savukārt finālā Samoilovs/ Šmēdiņš ar 1-2 (26:24, 18:21, 12:15) piekāpās itāļiem Paolo Nikolai un Danielu Lupo, kuri izlikti ar septīto numuru, bet pirms nedēļas uzvarēja Pasaules kausa posmā Fudžou pilsētā.

Finālā pirmajā setā Latvijas duetam sākumā spēle nevedās, viņi daudz kļūdījās, ko izmantoja itāļi, panākot 9:5. Sakārtojot spēli aizsardzībā un drošāk spēlējot uzbrukumā, Samoilovs/ Šmēdiņš izlīdzināja rezultātu 16:16, bet tad atkal zaudēja dažas izspēles, ļaujot Itālijas sportistiem iegūt trīs setbumbas (20:17). Itālijas volejbolisti šo izdevību neizmantoja, bet Samoilovs/ Šmēdiņš panāca 20:20. Nervozā seta izskaņā pāris epizodēs izcili aizsardzībā nospēlēja Šmēdiņš, bet uzbrukumus labi noslēdza Samoilovs, un Latvijas pāris uzvarēja ar 26:24.

Otrais sets ritēja daudz līdzīgāk, lai gan pāris reizes ar 2-3 punktu pārsvaru vadībā bija Nikolai/ Lupo. Ikreiz Latvijas duets spēja izlīdzināt rezultātu, taču dažas kļūdas seta izskaņā iegāza Samoilovu/ Šmēdiņu – itāļi no 17:17 panāca 19:17 un tad arī uzvarēja setu ar 21:18.

Izšķirošajā setā jau sākumā Samoilovs/ Šmēdiņš nonāca zaudētājos ar 0:2, tad Latvijas pāris paņēma pārtraukumu, bet tas nelīdzēja, jo itāļi panāca 5:1 savā labā. Tad Italijas sportisriem bija trīs punktu pārsvars 8:5, bet ar labi un saskaņotu darbību aizsardzībā Samoilovs/ Šmēdiņž izlīdzināja rezultātu 9:9. Taču tad dažas epizodes bija veiksmīgas itāļiem (12:9), ar fantastisku un ļoti emocionālu izspēli Samoilovs/ Šmēdiņš vienu punktu atguva, tomēr tas neļāva lauzt spēles gaitu. Itālijas duets nosargāja savu pārsvaru un ar precīzu servi uzvarēja setā (15:12), triumfējot arī visā turnīrā.

Jau vēstīts, ka astotdaļfinālā Latvijas duets sīvā cīņā ar 2-1 (21:15, 16:21, 16:14) piektdien pieveica austrāliešus Izāku Kapu un Kristoferu Makhjū, kuri turnīrā bija izsēti ar 18.numuru, bet cīņā par iekļūšanu pusfinālā ar 2-0 (21:18, 21:18) apspēlēja arī poļu duetu Mihalu Kadziolu un Jakubu Šalankeviču, kuri sacensībās bija izlikti ar 16.numuru.

Pirms tam apakšgrupu sacensībām Samoilovs/Šmediņš izcīnīja trīs uzvaras tikpat mačos, kas viņiem ļāva izcīnīt pirmo vietu C grupā un automātiski kvalificēties astotdaļfinālam.

Šī turnīra pamatsacensībās Latviju pārstāv tikai viens pāris, jo abi pārējie otrdien nespēja pārvarēt kvalifikācijas sacensības. Mārtiņš Pļaviņš un Aleksandrs Solovejs kvalifikācijas pirmajā kārtā divu Latvijas duetu cīņā pieveica Ruslanu Sorokinu un Edvartu Buividu, bet vēlāk piekāpās norvēģiem Īveram Horemam un Jeiram Eitūnam.

Kā ziņots, Pasaules kausa pirmais posms pagājušās nedēļas nogalē risinājās citā Ķīnas pilsētā Fudžou, kurā Samoilovs un Šmēdiņš izcīnīja ceturto vietu.

Iepriekšējā sezonā Sorokins startēja pārī ar Tomu Šmēdiņu, taču pēc vienas kopā aizvadītas sezonas abi vienojās par sadarbības pārtraukšanu. Par jauno Sorokina partneri kļuva Buivids, kurš tiek uzskatīts par vienu no talantīgākajiem Latvijas jaunās volejbola paaudzes sportistiem.

Toms Šmēdiņš šo sezonu plāno aizvadīt ar Jāni Pēdu, bet viņi sezonu iesāks vēlāk.

Savukārt Pļaviņš iepriekšējo sezonu neveiksmīgi sāka duetā ar Pēdu, tomēr viņu sadarbība nebija ilga. Pēcāk Pļaviņš sacensībās piedalījās kopā ar Soloveju, pēdējā pagājušās sezonas Pasaules kausa posmā DĀR pilsētā Durbanā aizkļūstot līdz finālam, kurā gan nācās atzīt Samoilova/J.Šmēdiņa pārākumu.

Tieši pārī ar Soloveju 2012.gada Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļas laureāts Pļaviņš nolēmis sākt šo sezonu, bet vēlāk viņš varētu sacensties kopā ar Hermani Egleskalnu, kuram gan vēl maijā iecerēts piedalīties 2015.gada Eiropas čempionāta turnīra otrajā kārtā klasiskajā volejbolā.

Savukārt Samoilovs/Šmēdiņš savā pirmajā kopējā sezonā pērn uzvarēja Pasaules kausa kopvērtējumā. Šmēdiņš gadu mijā tika atzīts par aizvadītā gada labāko gremdētāju pasaules tūrē, par pludmales volejbolistu ar vislielāko cīņassparu, par labāko cēlāju un labāko uzbrukuma spēlētāju. Tāpat kopā ar Samoilovu viņš tika pasludināts par sezonas labāko duetu. Vēl Samoilovs/Šmēdiņš saņēma Latvijas gada balvu kā labākā komanda individuālajos sporta veidos.

Šajā sezonā vīriešu konkurencē iecerēti deviņi "Open" posmi un tikpat augstākā kaluma "Grand Slam" turnīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!