Foto: FIVB
Latvijas vadošie pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš sestdien piedzīvoja divus zaudējumus un ceturtajā vietā noslēdza Ķīnas pilsētā Fudžou notiekošo Pasaules kausa "Open" kategorijas turnīru.

Samoilovs ar Šmēdiņu, kuri turnīrā bija izlikti ar ceturto numuru, vispirms pusfinālā ar rezultātu 0-2 (19:21, 13:21) piekāpās sacensību galvenajiem favorītiem amerikāņiem Filam Dalhauzeram un Nikolasam Lusenam no ASV, kuri ir izlikti ar pirmo numuru.

Savukārt cīņā par trešo vietu Latvijas sportisti ar 1-2 (21:17, 19:21, 12:15) zaudēja 2013.gada Eiropas čempioniem Pavlo Erreram un Adrianam Gaviram no Spānijas, kuriem sacensībās bija piektais numurs.

Maču daudz apņēmīgāk iesāka Latvijas sportisti, pirmajā setā iegūstot drošu vadību. Kaut spāņi vēl pietuvojās līdz 15:17, pēc pusminūtes pārtraukuma 21:17. Otrā seta ievadā Samoilovs un Šmēdiņš nokļuva iedzinējos pat ar trim punktiem, tomēr līdz tehniskajam pārtraukumam spēja pietuvoties līdz 10:11. Seta otrā puse ritēja punkts punktā, tomēr ilgstoši punkta vadību spēja saglabāt spāņi, kuri, iegūstot pirmo setbumbu, to arī spēja realizēt, kad bloķēja Šmēdiņa sitienu.

Trešajā setā spēles norises vietā jau bija sācies spēcīgs lietus. Ja seta ievadā vadību ieguva Samoilovs un Šmēdiņš, tā vidū spāņi viņus panāca un jau aizgāja priekšā, vēlāk arī svinot uzvaru.

Zīmīgi, ka Samoilovs un Šmēdiņš spāņiem zaudēja jau trešajā savstarpējā cīņā pēc kārtas.

Kā zināms, savā pusfinālā Errera un Gavira ar 1-2 (21:17, 14:21, 13:15) piekāpās itāļiem Paolo Nikolai un Danielem Lupo, kuriem ir devītais numurs.

Savukārt turnīrā triumfēja Dalhauzers un Lusena, kuri titula mačā pār itāļiem guva uzvaru ar 2-0 (21:18, 21:15). Kopš pērn vasaras vidū veiktās apvienošanās, amerikāņi Pasaules kausa etapos nav bijuši zemāk par piekto vietu.

Fudžou amerikāņi zaudēja tikai divos setos un viens no tiem bija apakšgrupā pret latviešiem Mārtiņu Pļaviņu un Haraldu Regžu.

Piektdien astotdaļfinālā Samoilovs un Šmēdiņš ar rezultātu 2-0 (21:18, 21:12) pārspēja citu Latvijas duetu Mārtiņu Pļaviņu un Haraldu Regžu. Līdz ar zaudējumu ar 16.numuru izliktie Pļaviņš un Regža turnīru noslēdza dalītā devītajā vietā.

Savukārt ceturtdaļfinālā pret Krievijas duetu Ņikitu Ļjaminu un Dmitriju Barsuku, kam bija ticis 24.numurs, pretinieki jau pašā spēles sākumā guva traumu un izstājās pēc trim spēlētām minūtēm. Latvijas sportistiem tika fiksēta uzvara ar rezultātu 2-0 (21:2, 21:0).

Labāko četru pāru skaitu Pasaules kausa sacensībās kāds no Latvijas duetiem sasniedza pirmoreiz šosezon. Samoilovs un Šmēdiņš iepriekšējo reizi pusfinālā spēlēja pērn septembrī, kad izcīnīja trešo vietu turnīrā citā Ķīnas pilsētā Sjameņā.

Tā kā šoreiz Samoilovs/Šmēdiņš apakšgrupu turnīrā izcīnīja trīs uzvaras trijās spēlēs, viņi ieņēma pirmo vietu grupā un izslēgšanas spēles sāka no astotdaļfināla.

Tikmēr Pļaviņš/Regža grupā tika pie viena panākuma trijos mačos un izslēgšanas cīņas sāka no pirmās kārtas, kurā piektdien ar 2-0 (21:17, 21:15) pārspēja ar 19.numuru izliktos Sebastjanu Fuksu un Štefanu Vindšeifu.

Savukārt trešais Latvijas pāris Rihards Finsters un Edgars Točs sacensības iesāka vēl no kvalifikācijas, pamatturnīrā bija izlikti ar 26.numuru, bet tajā zaudēja visos trijos mačos un izslēgšanas turnīru nesasniedza. Viņi sacensības noslēdza ar dalītu 25.vietu.

Latvijas pludmales volejbolistiem šī sezona nav sākusies pārāk sekmīgi. Pagājušajā nedēļā Ķīnas pilsētā Sjameņā notikušajā "Open" raudzes turnīrā Samoilovs un Šmēdiņš pirmoreiz aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, tiesa, tas viņiem bija tikai otrais posms šogad, jo Latvijas vadošais pāris šosezon koncentrējas uz startiem svarīgākajās sacensībās. Pļaviņš un Regža iepriekšējos divos posmos bija sasnieguši šogad pirmos astotdaļfinālus - mēneša sākumā "Open" posmā Katarā un pagājušajā nedēļā Sjameņā. Savukārt Finsters un Točs šonedēļ trešo reizi šosezon spēlēja pamatturnīrā, tomēr viņiem pagaidām nav izdevies izkļūt no apakšgrupas.

Visos turnīros volejbolisti spēkojas par Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kas ir svarīgi, cīnoties par ceļazīmēm uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sākās pērn 1.janvārī. Augustā gaidāmajai Olimpiādei 15 pāri kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā. Vēl piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā, vienu vietu saņēma pagājušā gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet vēl viena pienāksies Olimpiādes mājiniekiem.

Turpinājumā turnīri līdz olimpiskās atlases beigām risināsies ik pēc nedēļas - nākamnedēļ Pasaules kausa posms notiks Brazīlijā, kur risināsies Fortalezas "Open" kategorijas turnīrs, kuram gan nav pieteicies neviens Latvijas duets. Pēc tam sekos "Open" posmi Sočos (Krievija), Antālijā (Turcijā) un Sinsinati (ASV). Savukārt maija pašās beigās, noslēdzot olimpisko atlasi, risināsies "Grand Slam" sērijas posms Maskavā.

Latvijas vadošais duets Samoilovs un Šmēdiņš pašlaik olimpiskajā rangā ieņem septīto vietu, bet Pļaviņš un Regža ir 29.pozīcijā, taču, skaitot valstu kvotas, otrs labākais Latvijas duets ierindojas 23.vietā.

Latvijas dueti saglabā cerības uz otras ceļazīmes iegūšanu arī Kontinentālajā kausā.

Šosezon pludmales volejbolā prestižākie notikumi būs Riodežaneiro olimpiskās spēles, kur sacensības risināsies slavenajā Kopakabanas pludmalē, un oktobrī Fortloderdeilā, ASV, gaidāmās Pasaules kausa finālsacensības. Tūrē būs arī pieci "Grand Slam", trīs "Major" sērijas turnīri un 11 "Open" sērijas turnīri vīriem.

Kā zināms, 2017.gadā Latvijā risināsies Eiropas čempionāta finālposms, bet 2018.gadā ir cerības pirmoreiz organizēt Pasaules kausa sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!