Foto: LETA

Pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs ar pārinieku Jāni Šmēdiņu šogad aizvadījuši četrus Pasaules kausa posmus, kuros vēl nav izdevies kāpt uz goda pjedestāla, taču labāk tagad spēlēt sliktāk, bet sportisko formu sasniegt uz augustā gaidāmajām Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, uzskata Latvijas vadošā dueta spēlētājs Samoilovs.

Kā zināms, Samoilovs un Šmēdiņš sezonas sākumā ieguva 17.vietu Pasaules kausa "Grand Slam" kategorijas posmā Riodežaneiro, pēc tam sekoja piektā un ceturtā vieta "Open" turnīros Ķīnā, savukārt pagājušajā nedēļā duets ieņēma devīto pozīciju Sočos notikušajā "Open" posmā.

"Ja pirms trīs gadiem likās, ka ceturtdaļfināls ir jau baigi labs rezultāts, tad tagad no mums sagaida medaļas. Ja nav medaļas, tad skaitās jau neveiksmīgs turnīrs," smejot sacīja Samoilovs, kurš ar pārinieku Šmēdiņu šogad koncentrējas uz startiem svarīgākajās sacensībās, jo ceļazīme uz Riodežaneiro Olimpiādi praktiski jau ir nopelnīta.

"Tagad būs mazāk laika trenēties. Sacensības būs gandrīz katru nedēļu. Sočos nospēlējām pēdējo spēli, un vakarā vēl gāju uz trenažieru zāli. Tomēr svarīgākais starts ir augustā, tāpēc treniņus nevar izlaist. Labāk tagad spēlēt sliktāk, bet sportisko formu sasniegt augustā," svarīgo startu Riodežaneiro Olimpiādē uzsvēra Samoilovs.

Latvijas vadošais duets treniņos eksperimentē, lai četrgades svarīgākajās sacensībās varētu pretiniekus pārsteigt. "Mēs mēģinām vairāk atstrādāt dažādus elementus treniņos, piemēram, pariskēt ar servi. Viena lieta ir to darīt treniņos, pavisam cita sacensībās. Visu atklāt arī nevar. Vienu elementu pamēģinām vienā turnīrā, citu nākamajā. Pretinieki jau filmē un skatās. Visādas stratēģijas tur ir," atklāja Samoilovs.

Tāpat latviešu pludmales volejbolisti vēro arī sāncenšu attīstību pretinieku nometnē. "Paskatāmies. Pret visiem iznāk spēlēt, un priekšā ir vēl divi "Grand Slam" turnīri, kā arī Eiropas čempionāts. Tad jau varēs vairāk novērtēt, kas ko ir pamainījis un uzlabojis," atzina Samoilovs, kurš kopā ar pārinieku Šmēdiņu pērn kļuva par Eiropas čempioniem.

Samoilovs un Šmēdiņš, kā arī cīkstone Anastasija Grigorjeva un 400 metru skrējēja Gunta Latiševa-Čudare pirmdien prezentēja Polijas kompānijas "4F" ražotos Latvijas olimpiskās delegācijas tērpus Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Jau ziņots, ka apģērbu komplekts ikvienam Latvijas olimpietim, kas dosies uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, izmaksās aptuveni 1700 eiro.

Latvijas olimpiskās delegācijas tērpus Samoilovs novērtēja kā ļoti labus. "Galvenais, ka nekas nespiež un tērps ir viegls. Varbūt baltā krāsa vairāk smērēsies, bet man baltā krāsa vispār ir mīļākā. Man ļoti patīk. Pats svarīgākais ir detaļas, kuras nevarēja redzēt, kad gājām uz mēles. Tuvumā var redzēt pīni, kas ir gan uz tērpiem, gan uz apaviem. Var redzēt, ka apģērbs ir pēc pasūtījuma taisīts tieši priekš mūsu izlases. Var redzēt koncepciju un ideju," norādīja Samoilovs, piebilstot, ka šajos tērpos var just Latvijas piederību.

Riodežaneiro olimpiskās spēles Samoilovam būs jau trešā Olimpiāde. "Grūti salīdzināt ar tērpiem, kas bija Pekinā, bet šoreiz noteikti ir labāki nekā Londonā," atzina sportists.

Samoilovs un Šmēdiņš šonedēļ piedalīsies Pasaules kausa "Open" kategorijas posmā Turcijas kūrortpilsētā Antaljā. Turnīri līdz olimpiskās atlases beigām risināsies ik pēc nedēļas. Nākamnedēļ sekos turnīrs Sinsinati (ASV), savukārt maija pašās beigās, noslēdzot olimpisko atlasi, risināsies "Grand Slam" sērijas posms Maskavā.

Visos turnīros pludmales volejbolisti spēkojas par Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kas ir svarīgi, cīnoties par ceļazīmēm uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sākās pērn 1. janvārī. Augustā gaidāmajai Olimpiādei 15 pāri kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā. Vēl piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā, vienu vietu saņēma pagājušā gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet vēl viena pienāksies Olimpiādes mājiniekiem.

Latvijas vadošais duets Samoilovs un Šmēdiņš pašlaik olimpiskajā rangā ieņem astoto vietu, bet otrs spēcīgākais pašmāju duets Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža ir 28. pozīcijā, taču, skaitot valstu kvotas, otrs labākais Latvijas duets ierindojas 23. vietā.

Latvijas dueti saglabā cerības uz otras ceļazīmes iegūšanu arī Kontinentālajā kausā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!