Foto: FIVB

Kaut Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš šogad uzvarēja pasaules rangā, viņi ir pārliecināti, ka nākamajā sezonā ar motivāciju problēmu nebūs.

Šogad abi sportisti uzvarēja trijās Pasaules kausa sacensībās, bet vēl divās cīnījās finālā un vienā ieguva trešo vietu, kā arī izcīnīja Eiropas čempionāta sudraba godalgas. Sezonu latvieši noslēdza pasaules ranga pirmajā vietā, kas ir vēl nebijis sasniegums Latvijas pludmales volejbola vēsturē.

Kā otrdien notikušajā preses konferencē izteicās vienības menedžeris Edgars Buļs, ja pirms sezonas ar daudziem sponsoriem bija ilgas diskusijas, pēc sezonas pagarināta sadarbība ar pilnīgi visiem sponsoriem, turklāt atbalstītājiem pievienojies arī "Optibet" sporta bārs.

Kā zināms, 26 gadus vecais Šmēdiņš gadu mijā tika atzīts par aizvadītā gada labāko gremdētāju pasaules tūrē, par pludmales volejbolistu ar vislielāko cīņassparu, par labāko cēlāju un labāko uzbrukuma spēlētāju. Tāpat kopā ar Samoilovu viņš tika pasludināts par sezonas labāko duetu. Vēl Samoilovs/Šmēdiņš saņēma Latvijas gada balvu kā labākā komanda individuālajos sporta veidos.

"Ja nebūtu Saša, man nebūtu šo daudzo balvu. Strādājām kā komanda," izteicās daudzos titulus saņēmušais kuldīdznieks. "Par svarīgāko no apbalvojumiem uzskatu, ka esam atzīti par labāko komandu gan Latvijā, gan pasaulē."

Sezonas sākumā Samoilovs un Šmēdiņš uzvarēja "Grand Slam" posmā Argentīnā un tieši šo sportisti nosauca par vienu no svarīgākajiem sezonas panākumiem, jo tas palīdzējis celt pašapziņu.

"Tāpat arī vērtīgs ir rezultāts Eiropas čempionātā, jo tur grūtības radīja karstais laiks," stāstīja Šmēdiņš. Šogad tieši uz Eiropas čempionātu liksim akcentu, jo pasaules čempionāta šoreiz nebūs.

"Ar motivāciju mums problēmu nebūs - darīsim visu, lai noturētos virsotnē un rezultātus vēl uzlabotu," stāstīja Samoilovs, sakot, ka sezonas pēdējā turnīrā Durbanā, kurā arī tika izcīnīta uzvara, bijusi cīņa ne tikai ar laika apstākļiem un pretiniekiem, bet arī sevi. "Lielās slodzes dēļ mans ķermenis atteicās un regulāri nācās cīnīties ar krampjiem."

Sportisti un treneris Andris Šmēdiņš secināja, ka, ja viņi būtu sasnieguši augstu rezultātu pasaules čempionātā, kurā tika ciesta neveiksme astotdaļfinālā, iespējams, nebūtu izdevies triumfēt pasaules rangā.

"Vēl pasaules čempionāta laikā man mediji jautāja, kas uzvarēs pasaules rangā, un tobrīd pat neiedomājos, ka tie būsim mēs," atcerējās Jāņa Šmēdiņa tēvs un treneris. "Viņu panākumu atslēga ir māka pielāgoties jebkurā situācijā un spēja variēt savu spēli."

Gatavojoties jaunajai sezonai, janvārī sportisti uzlabos fizisko gatavību, bet februāra sākumā dosies uz Ēģipti, kur aizvadīs divus mēnešus. Savukārt pirms pašas sezonas vēl Spānijā tiks aizvadīta neoficiāla sparingu nedēļa ar citiem pasaules labākajiem pāriem.

"Šobrīd vēl ir maksimāla atpūta, lai pēc tam būtu spēks visai sezonai," uzsvēra Samoilovs.

Tikmēr Jūrmalas mērs Gatis Truksnis atklāja, ka jau nākamajā gadā pilsētā notiks starptautisks turnīrs, dodot mājienu, ka jau tuvākajā laikā cer organizēt arī augstākā līmeņa sacensības.

"Jātiecas, lai jau 2015.gadā Latvijā notiktu Eiropas čempionāta posms, un aiznākamajā gadā, iespējams, šeit notiks arī "Grand Slam" sacensības," piebilda Samoilovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!