Foto: Publicitātes foto

Trešo reizi piedzīvot zaudējumu Eiropas čempionāta finālā pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš nevēlējās, ceturtdienas tikšanās laikā žurnālistiem atklāja paši sportisti.

"Liels prieks, ka pēc diviem zaudētiem fināliem beidzot izcīnījām zeltu," pauda Samoilovs. "Pirms šī gada fināla bija neliela mandrāža, jo zaudēt trešo reizi čempionāta noslēdzošajā mačā negribējām."

Kā zināms, Samoilovs/Šmēdiņš svētdien triumfēja Klāgenfurtē notikušajā Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Samoilovs un Šmēdiņš iepriekšējos divos Eiropas čempionāta finālturnīros bija izcīnījuši sudraba medaļas.

"Sezona iesākās ne tā, kā gribējām. Arī Jāņa trauma saraustīja sezonu, tāpēc lielus mērķus šim čempionātam nelikām. Pa maziem solīšiem tuvojāmies zeltam," stāstīja Samoilovs.

Šogad mēnesi duets nevarēja spēlēt Šmēdiņa ceļgala traumas dēļ, tāpēc viņiem bija apgrūtināta kvalificēšanās Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Taču pēc panākuma Eiropas čempionātā Latvijas labākais pludmales volejbola duets iekļuvis nākamā gada Olimpiādes turnīra kvalifikācijas zonā.

"Ja gribam uzvarēt turnīrā, jāapspēlē visas komandas. Eiropā līmenis ir pieaudzis. Pirms turnīra zinājām, ka par zeltu cīnīsies kādi desmit pāri," atzina Samoilovs. "Šobrīd esam kā pēdējie, kuri ir olimpiskā reitinga kvalifikācijas zonā. Tagad tajā jānostiprinās un jāturpina cīnīties par ceļazīmi uz Olimpiādi."

Samoilovs/Šmēdiņš bija vienīgie Latvijas pārstāvji Eiropas čempionāta finālturnīrā. Maijā Eiropas čempionāta "Masters" sērijas posmā, kas norisinājās Jūrmalā, Samoilovs un Šmēdiņš izcīnīja trešo vietu, bet viņu šīs sezonas labākais sasniegums līdz Eiropas čempionātam bija otrā vieta Gštādas "Major" sērijas turnīrā Šveicē. Savukārt Maskavas un Jokohomas "Grand Slam" turnīrus, kā arī Lucernas "Open" turnīru pēdējo divu gadu pasaules ranga pirmās vietas ieguvēji noslēguši ar dalītu devīto vietu.

Šmēdiņš tagad ieguvis pilnu Eiropas čempionāta medaļu komplektu, jo 2009.gadā tika pie bronzas pārī ar Mārtiņu Pļaviņu.

"Izcīnīt kaut kādu medaļu ir daudz vieglāk nekā izcīnīt zeltu," skaidroja Šmēdiņš.

Šis Latvijai ir otrais zelts Eiropas čempionātos, jo 2009.gadā dāmu sacensībās triumfēja Inguna Minusa un Inese Jursone.

"Visi sponsori un atbalstītāji no mums gaidīja titulu. Tagad viss kārtībā, jo to arī izcīnījām," norādīja viens no dueta treneriem Genādijs Samoilovs, minot, ka Latvijas pāris ir ļoti pašpārliecināts, tāpēc arī viņiem nav bail no pretiniekiem.

"Puiši aizvadīja ļoti labu turnīru. Pēc uzvaras viņiem bija neviltots prieks," stāstīja otrs Latvijas pāra treneris Andris Šmēdiņš. "Pats galvenais, ka vīriem bija gribasspēks. Ar to viņi paveica vairāk, nekā tas fiziski bija iespējams. Ne vienmēr, vienā duetā apvienojot divus ļoti labus spēlētājus no dažādiem pāriem, izdodas izveidot labu tandēmu, bet mums izdevās."

Kā zināms, ar 1.janvāri sākusies atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. 15 pāri Olimpiādei kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā, piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, vēl vienu vietu saņēmuši šī gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!