Foto: FIVB

Pēc ilgiem gadiem atkal apvienojušies pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Mārtiņš Pļaviņš svētdien Nīderlandē uzvarēja arī otrajā cīņā pasaules čempionātā, kas ļāva priekšlaicīgi garantēt vietu izslēgšanas turnīrā.

Samoilovs un Pļaviņš ar 2-0 (21:17, 23:21) pieveica Nīderlandes atlētus Stīvenu van de Veldi un Mihilu van Dorstenu.

Mačs iesākās punkts punktā. Kaut Nīderlandes sportistus atbalstīja vietējie līdzjutēji, lēnām Samoilovs un Pļaviņš lauza cīņas gaitu un, tuvojoties seta galotnei, beidzot ieguva četru punktu pārsvaru (17:13). Kaut trīs punktus mājinieki atguva, seta beigās Pļaviņš un Samoilovs nospēlēja pietiekami pārliecinoši, svinot uzvaru.

Otro setu Pļaviņš un Samoilovs iesāka droši, tomēr seta beigu daļā ļoti veiksmīgi darbojās van de Velde un van Dorstens, īsā laikā iegūstot pārsvaru un panākot 17:14. Šajā brīdī vairākas reizes pēc kārtas blokā sekmīgs bija Samoilovs, sākotnēji Latvijas sportistiem panākot 18:18, bet vēlāk arī ar otro mačbumbu pieliekot duelim punktu.

"Pretinieki spēlēja tiešām labi, rādot agresīvu un spēcīgu spēli, domāju, ka skatītājiem šis bija lielisks mačs," pēc dueļa pauda Samoilovs. "Esam apvienojušies pēc astoņu gadu pārtraukuma un nezinājām kā turnīrā sekmējies, jo, lai cik ilgi būtu spēlējis kopā, nepieciešams atjaunot saspēli. Ceram, ka turpināsim uzlabot sniegumu ar katru maču, jo jūtamies labi."

Kā zināms, sestdien Latvijas pāris šo turnīru sāka ar uzvaru, kad ar 2-0 (21:18, 24:22) pieveica krievus Jaroslavu Koškarevu un Dmitriju Barsuku. Tikmēr van de Vlede/van Dorstens ar 2-1 (16:21, 21:19, 15:13) pieveica Čīles pāri Estevanu un Marko Grimaltus.

Tikmēr vēl vienā otrās kārtas spēlēs čīlieši ar 2-1 (24:22, 19:21, 15:11) sagādāja otro zaudējumu Koškarevam un Barsukam.

Līdz ar to pēc divām kārtām divas uzvaras ir Samoilovam un Pļaviņam, bet pa vienam panākumam guvuši Nīderlandes un Čīles sportisti.

Tieši pirms desmit gadiem Samoilovs un Pļaviņš duetā kļuva par pasaules čempioniem U-21 vecuma grupā, bet viņa pēdējais oficiālais kopējais turnīrs bija 2008.gada Pekinas olimpiskās spēles. Kopš tā laika viņi spēlē ar dažādiem pāriniekiem, bet uz šo turnīru atkalapvienojušies, jo Samoilova ierastais partneris Jānis Šmēdiņš jūnija sākumā guva meniska traumu, pēc kuras sportistam nav izdevies laicīgi atlabt.

Tikmēr Pļaviņš vēl tikai pagājušajā nedēļā duetā ar Haraldu Regžu uzvarēja Eiropas spēlēs. Pirmdien viņš atgriezās Latvijā, bet trešdien jau devās uz pasaules čempionātu. Zīmīgi, ka Eiropas spēļu finālā Pļaviņš un Regža pieveica pirmos pasaules čempionāta pretiniekus Koškarevu un Barsuku.

Arī Nīderlandes sportisti apvienojušies vien pagājušās sezonas beigās, bet līdz šim ar ļoti augstiem rezultātiem nav izcēlušies, turklāt arī Eiropas spēles noslēdza vien dalītā 25.vietā. Savukārt Pasaules kausa etapos viņi līdz šim nav spējuši sasniegt pamatturnīru.

Pasaules čempionāts Nīderlandē norisināsies līdz 5.jūlijam. Turpinājumā Latvijas pludmales volejbola duetam otrdien paredzēta cīņa ar Čīles pāri Estevanu un Marko Grimaltiem.

Pēc viena apļa turnīra katras grupas divas labākās vienības, kā arī astoņi no 12 trešo vietu ieguvējiem kvalificēsies izslēgšanas sacensībām.

Šajā sezonā kopumā Samoilovs kopā ar Šmēdiņu bija plānojuši nodrošināt sev dalību nākamā gada Riodežaneiro vasaras olimpiskajās spēlēs, kuru kvalifikācijā tiek ņemti vērā Pasaules kausa posmi, Kontinentālā kausa posmi un pasaules čempionāts. Latvijas spēcīgākais pludmales volejbola duets jūnijā izlaida "Major" kategorijas turnīrus Horvātijā un Norvēģijā, kā arī nepiedalījās "Grand Slam" turnīrā ASV.

Kā iepriekš aģentūrai LETA atzina Samoilovs, šai sezonai izvirzīto mērķi būs grūti izpildīt.

Iepriekšējos pasaules čempionātos Latvija bijusi pārstāvēta kuplākā skaitā nekā šogad. Vēl pirms diviem gadiem Polijā notikušajā turnīrā vīru sacensībās Latvijas godu aizstāvēja trīs dueti, bet dāmām - viens. Savukārt 2011.gadā Pļaviņš kopā ar Jāni Šmēdiņu izcīnīja līdz šim augstāko vietu pasaules čempionātos Latvijas vēsturē, iegūdami ceturto pozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!