Foto: FIVB
Latvijas pludmales volejbola spēcīgākais pāris Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš sestdien triumfēja Meksikā notikušajā Pasaules kausa izcīņas "Open" posmā, tiekot pie pirmā panākuma šosezon.

Ar otro numuru izliktais Latvijas duets finālā ar 2-0 (21:19, 21:15) pieveica itāļu dvīņubrāļus Paolo Ingroso un Mateo Ingroso, kuri izsēti ar 14.numuru un pirms šī posma pat nekad karjerā nebija kvalificējušies Pasaules kausa posma pusfinālam.

Aizvadītajā mačā pirmais sets ritēja līdzīgi ar īslaicīgiem abu komandu izrāvieniem. Itāļi spēja izvirzīties vadībā ar 19:17, tomēr pēc tam pieļāva vairākas kļūdas, kas Samoilovam un Šmēdiņam deva četrus bezatbildes punktus un uzvaru.

Savukārt otrajā setā Samoilovs un Šmēdiņš jau no paša sākuma pārņēma pārliecinošu vadību, izcīnot uzvaru, kaut seta izskaņā ļāva pretiniekiem nedaudz pietuvoties.

Šis Latvijas duetam bija pirmais panākums šosezon un ceturtais karjerā. Iepriekšējos divos posmos Ķīnā viņi izcīnīja ceturto un otro vietu.

Savukārt pusfinālu Samoilovs un Šmēdiņš sasnieguši jau četros Pasaules kausa sacīkstēs pēc kārtas, jo to paveica arī pagājušās sezonas pēdējā posmā, kad tika pie uzvaras.

"Bija ļoti karsts un grūti spēlēt. Bija jācīnās arī ar sevi - viss acu priekšā melns, bet uzmundrini sevi, ka jāturpina cīnīties," pēc mača atzina Samoilovs. "Trijās nedēļās esam nospēlējuši 21 spēli un tagad nepieciešams neliela atpūta."

"Regulāri atrodamies iedzinējos līdz tehniskajam pārtraukumam, bet tad izdarām lielāku spiedienu uz pretiniekiem," cīņu raksturoja Šmēdiņš. "Sākumā novērojam pretinieku, bet otrajā setā jau bija daudz vieglāk un esam sasnieguši labu rezultātu."

Kā ziņots, šajā turnīrā Samoilovs/Šmēdiņš uzvarēja visās trijās apakšgrupas spēlēs. Pirmajā mačā Samoilovs un Šmēdiņš ar 2-0 (21:8, 21:11) pārliecinoši apspēlēja meksikāņus Huanu Revueltu un Migelu Valdesu, kuriem šajā posmā ticis 31.numurs, pēc tam ar 2-0 (21:13, 21:14) pieveica ķīniešus Čenu Čeņu un Dzjaņu Li, kuri izsēti ar 18.numuru, bet noslēdzošajā cīņā ar rezultātu 2-0 (22:20, 21:11) pieveica argentīniešus Pavlo Bjanči un Huljanu Asadu, kuri izlikti ar 15.numuru.

Uzvara apakšgrupā Latvijas sportistiem bija devusi brīvu izslēgšanas turnīra pirmo kārtu, otrajā kārtā Samoilovs/Šmēdiņš ar 2-0 (21:19, 21:18) uzvarēja spāņus Fransisko Alfredo Marko un Kristiānu Garsiju, kuri bija izlikti ar desmito numuru, ceturtdaļfinālā ar rezultātu 2-0 (21:11, 21:15) pārliecinoši otro reizi šajā turnīrā pieveica ķīniešus Čeņu un Li, bet pusfinālā ar 2-0 (21:17, 21:18) uzveica arī vāciešus Finu Ditelbahu un Ēriku Korengu, kuriem turnīrā bija dots astotais numurs.

Grupu turnīrā piedalījās arī Ruslans Sorokins un Edvarts Buivids, kuri bija izlikti ar 25.numuru. Ar vienu uzvaru trīs mačos viņi savā grupā ieņēma pēdējo, ceturto, vietu, izslēgšanas cīņām nekvalificējoties. Zīmīgi, ka viņi spēja pieveikt vienīgi vēlākos ceturtās vietas ieguvējus Ditelbahu un Korengu.

Vietu turnīra izslēgšanas spēlēs nodrošināja apakšgrupu labākie trīs pāri - pirmās vietas automātiski kvalificējās otrajai kārtai, kamēr otro un trešo pozīciju īpašnieki savā starpā aizvadīja izslēgšanas turnīra pirmo kārtu.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā Samoilovs/Šmēdiņš izcīnīja otro vietu sezonas pirmajā "Grand Slam" posmā, kas norisinājās Šanhajā.

Pagājušajā gadā Samoilovs un Šmēdiņš spēlēja sešu Pasaules kausa posmu finālos, izcīnot trīs panākumus.

Samoilovs/Šmēdiņš savā pirmajā kopējā sezonā pērn uzvarēja Pasaules kausa kopvērtējumā. Šmēdiņš gadu mijā tika atzīts par aizvadītā gada labāko gremdētāju pasaules tūrē, par pludmales volejbolistu ar vislielāko cīņassparu, par labāko cēlāju un labāko uzbrukuma spēlētāju. Tāpat kopā ar Samoilovu viņš tika pasludināts par sezonas labāko duetu. Vēl Samoilovs/Šmēdiņš saņēma Latvijas gada balvu kā labākā komanda individuālajos sporta veidos.

Tikmēr Sorokins iepriekšējā sezonā startēja pārī ar Tomu Šmēdiņu, taču pēc vienas kopā aizvadītas sezonas abi vienojās par sadarbības pārtraukšanu. Par jauno Sorokina partneri kļuva Buivids, kurš tiek uzskatīts par vienu no talantīgākajiem Latvijas jaunās volejbola paaudzes sportistiem.

Šosezon labākie vīriešu pludmales volejbola pāri aizvadīs pa deviņiem augstākās raudzes "Grand Slam" un zemākas kategorijas "Open" posmiem. Tāpat sezonas noslēgumā plānots arī "Grand Slam" fināls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!