Foto: FIVB

Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš svētdien ASV piedzīvoja zaudējumu cīņā par Pasaules kausa četru zvaigžņu turnīra bronzas medaļām.

Duelī par trešo vietu turnīrā Latvijas duets, kas sacensībās bija izlikts ar devīto numuru, ar 0-2 (20:22, 17:21) piekāpās 12.numuru izliktajiem spāņiem Pavlo Erreram un Adrianam Gaviram. Līdz ar to Spānijas sportisti revanšējās Samoilovam/Šmēdiņam par ceturtdaļfinālā piedzīvoto zaudējumu, pēc kura caur zaudētāju zaru gan tik un tā izdevās sasniegt pusfinālu.

Šis mačs iesākās ļoti līdzīgā cīņā, tai ritot punkts punktā. Pirmā seta izskaņā Samoilovam/Šmēdiņam gan izdevās iegūt nelielu iniciatīvu un izvirzīties vadībā ar 19:17, tomēr spāņi lauza cīņas gaitu un pirmo setu pamanījās uzvarēt ar 22:20.

Arī otrais sets iesākās punkts punktā, bet tad Erreram/Gaviram padevās vairāki sekmīgi uzbrukumi pēc kārtas, kas viņiem ļāva panākt drošu pārsvaru (8:4). Latvijas duets tālāk gan viņus nepalaida un pamazām samazināja atpalicību, tehniskajā pārtraukumā dodoties vairs tikai ar viena punkta deficītu (10:11).

Spānijas pludmales volejbolisti gan spītīgi turējās nelielā vadībā, ko viņiem arī izdevās nosargāt, turklāt otrā seta beigās viņi ieguva vairākas mačumbas, noslēgumā šim pārim iegūstot bronzu.

Pirms tam pusfinālā Latvijas duets ar 1-2 (21:17, 18:21, 10:15) piekāpās spēcīgajiem nīderlandiešiem Aleksandram Broiveram un Robertam Mēuvsenam, kuri izlikti ar septīto numuru.

Šī pusfināla cīņa iesākās punkts punktā, bet īsi pirms tehniskā pārtraukuma Latvijas sportisti ieguva 10:8 vadību, taču, dodoties atpūtā, viņi bija vadībā ar vienu punktu (11:10). Turpmākajās minūtēs vadībā bija te viena, te otra komanda, bet noslēgumā iniciatīva pārgāja Samoilova/Šmēdiņa pusē, kuri ar vairākām teicamām izspēlēm no 16:16 panāca 20:16. Noslēgumā viņi pirmajā setā uzvarēja ar 21:17.

Arī otrajā setā abi pāri cīnījās punkts punktā, bet atkal tehniskajā pārtraukumā ar minimālu pārsvaru devās Samoilovs/Šmēdiņš (11:10). Pēc pārtraukuma iniciatīva gan pārgāja Nīderlandes dueta pusē, kuri ātri vien ieguva pāris punktu vadību. Lai arī Latvijas duets spēli izlīdzināja, noslēgumā iniciatīvu atkal uzņēmās Broivers/Mēuvsens, kuri otro setu uzvarēja ar 21:18.

Līdz ar to šī mača uzvarētājs tika noskaidrots izšķirošajā - trešajā - setā. Tajā cīņas gaita būtiski nemainījās, vadībā esot te vienai, te otrai komandai, bet seta otrajā pusē iniciatīva atkal pārgāja nīderlandiešu pusē, viņiem svinot panākumu ar 15:10.

Vēlāk finālā Broivers/Mēuvsens sacentīsies pret sacensību otro numuru Evandru Gonsalvešu Oliveiru un Andrē Lojolu no Brazīlijas, kuri ir pašreizējie pasaules čempioni. Brazīlieši pusfinālā ar 2-0 (21:19, 24:22) uzveica Erreru/Gaviru.

Samoilovs/Šmēdiņš pirmajā spēlē ar rezultātu 2-0 (21:14, 21:11) pārspēja vāciešus Markusu Bekermanu un Larsu Flīgenu, kuriem piešķirts 24.numurs, bet otrajā duelī guva virsroku 2-1 (19:21, 21:10, 15:12) pār 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajiem čempioniem Alisonu Čeruti un Brunu Šmitu no Brazīlijas, kuri bija izlikti ar astoto numuru.

Turpinājumā Latvijas duets ar rezultātu 2-0 (24:22, 21:18) pārspēja turnīra pirmo numuru Filu Dalhauzeru un Nikolasu Lusenu no ASV, bet ceturtdaļfinālā ar 2-1 (12:21, 21:16, 15:12) uzveica ar Erreru un Gaviru. Spāņi gan caur zaudētāju zaru pēcāk nodrošināja dalību pusfinālā.

Tikmēr otrs Latvijas duets šajā turnīrā Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs, kuri bija izlikti ar 11.numuru, spēja aizkļūt līdz ceturtdaļfinālam, kur ar rezultātu 0-2 (18:21, 19:21) zaudēja spēcīgajiem Broiveram un Mēuvsenam.

Līdz ar zaudējumu Pļaviņš un Točs turnīru noslēdza dalītā septītā vietā.

Šajā posmā pamatturnīrā piedalījās 48 dueti, no kuriem 16 labākie pāri izslēgšanas turnīru sāka no otrās kārtas.

Pasaules kausa kalendārā nozīmīgākajām sacensībām - pasaules čempionātam, "Major" posmiem un sezonas noslēguma finālturnīram - ir piecas zvaigznes. Kādreizējiem "Grand Slam" posmiem ir četras zvaigznes, kamēr zemāka līmeņa turnīriem - no vienas līdz trim zvaigznēm.

Janvāra pašā sākumā Pļaviņš un Točs Nīderlandes pilsētā Hāgā triumfēja Pasaules kausa četru zvaigžņu posmā, bet vēl pēc nedēļas Čehijas pilsētā Pelhržimovā izcīnīja bronzu Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) "Masters" kategorijas turnīrā, savukārt turpinājumā viņi aizkļuva līdz finālam četru zvaigžņu sacensībās Irānā, titula mačā ciešot neveiksmi.

Tikmēr Samoilovs/Šmēdiņš martā izcīnīja trešo vietu ASV pilsētā Fortloderdeilā notikušajā sezonas pirmajā Pasaules kausa piecu zvaigžņu posmā, kur Pļaviņš un Točs palika devītie. Aprīlī četru zvaigžņu turnīrā Ķīnā Samoilovs/Šmēdiņš apstājās astotdaļfinālā, kamēr Pļaviņš/ Točs nepārvarēja izslēgšanas turnīra pirmo kārtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!