Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš provizoriskajā 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu (OS) kvalifikācijas rangā ir pakāpušies uz 16. vietas, kas viņiem ļautu startēt olimpiskajās spēlēs, ja atlase noslēgtos jau tagad, informēja Latvijas Volejbola federācija.

Olimpiskajā rangā Latvijas labākais duets ieņem 18. vietu ar 2540 punktiem, taču virs viņiem ir pa trim Brazīlijas un ASV duetiem, tāpēc olimpiskajā rangā Samoilovs/Šmēdiņš ir 16. pozīcijā. Rangā viņiem klāt nāca 360 punkti, kurus duets nopelnīja par dalītu 9. vietu Longbīčas "Grand Slam" turnīrā.

Pie automātiskām ceļazīmēm uz Rio tiks tie dueti, kuri 2016. gada 13. jūnijā atradīsies olimpiskā ranga labāko 15 skaitā, taču jāņem vērā, ka no vienas valsts pie ceļazīmēm var tikt tikai pa divām komandām, bet šobrīd virs Latvijas dueta ir pa trīs komandām no Brazīlijas un ASV. Tāpat olimpiskās kvalifikācijas noteikumi paredz, ka viena vieta ir garantēta Brazīlijai kā mājiniecei, bet vēl vienu ceļazīmi kā pasaules čempioni izcīnīja brazīlieši Alisons/Brunu Šmits, kuri ir olimpiskā ranga līderi. Šo iemeslu dēļ šobrīd virs svītras atrodas arī ranga 19. vietā esošais Venecuēlas duets.

Olimpiskajā rangā tiek vērtēti tikai Pasaules tūres "Grand Slam", "Major" un "Open" turnīri, kā arī pasaules čempionātā un kontinentālajā čempionātā gūtie ranga punkti. Noteikumi paredz, ka olimpiskajā rangā iekļaus katra dueta 12 labākos turnīrus laika posmā no 2015. gada 1. janvāra līdz 2016. gada 12. jūnijam. Samoilovs/Šmēdiņš šobrīd ir aizvadījuši vien sešus šādus turnīrus, kamēr konkurentiem tādu ir vairāk. Situāciju rangā Samoilovs/Šmēdiņš varēs uzlabot jau šonedēļ, piedaloties "Grand Slam" turnīrā Polijas pilsētā Olštinā.

Pārējo Latvijas pludmales volejbolistu izredzes olimpiskajā rangā ir vērtējamas kā niecīgas, jo Mārtiņš Pļaviņš/Hermans Egleskalns ir 58. vietā, taču kā zināms šis duets jau ir beidzis savu pastāvēšanu. Tiesa, Pļaviņš pie pirmajiem punktiem olimpiskajā rangā ticis kopā ar savu šī brīža pārinieku Haraldu Regžu, kuri Longbīčā nopelnīja 160 punktus. Arī viņi šonedēļ var uzlabot savu situāciju, startējot Olštinā.

Sieviešu rangā tā beigu galā ir Alise Lece/Marta Ozoliņa ar 40 punktiem, kas nopelnīti vienā turnīrā.

Savukārt FIVB 2015. gada sezonas rangā Samoilovs/Šmēdiņš ieņem 19. vietu, nedēļas laikā tiekot augstāk par četrām pozīcijām. Līderi ir Alisons/Brunu Šmits, kuri apsteidza Brūveru/Mēuvsens no Nīderlandes. FIVB sezonas rangs aplūkojamsšeit. Iepriekšējās divas sezonas Samoilovs/Šmēdiņš gadu noslēdza kā ranga līderi. Pļaviņš/Regža sezonas rangā ieņem 80. vietu. Sieviešu sezonas rangā Lece/Ozoliņa ir 65. vietā, bet 90. vietu ieņem Inese Jursone/Tīna Graudiņa, kuras startēs Olštinas "Grand Slam" turnīra kvalifikācijā.

Olimpiskās ceļazīmes varēs izcīnīt ne tikai pēc vietas rangā, bet arī piedaloties Kontinentālā kausa izcīņā. Pie ceļazīmes uz četrgades nozīmīgāko sporta forumu tiks Kontinentālā kausa fināla uzvarētāji, kuri kļūs zināmi 2016. gada jūnijā. Savukārt otrās un trešās vietas ieguvēji olimpisko sapni vēl varēs piepildīt Starpkontinentālajā finālturnīrā. Latvija dalību Kontinentālajā kausā turpinās 4. kārtā, no 5. līdz 8. septembrim spēlējot Krievijas pilsētā Sočos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!