Foto: FIVB
Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš sestdien Pasaules tūres "Major" sērijas posmā Šveices pilsētā Gštādā aizvadījuši izcilu dienu, izcīnot trīs uzvaras trīs spēlēs un iekļūstot pusfinālā, kas šosezon abiem ir labākais rezultāts Pasaules tūres posmos, portālu "Delfi" informē Latvijas Volejbola federācija.

Ceturtdaļfinālā pēdējo divu gadu pasaules ranga līderi ar 2-0 (24-22, 21-16) pārspēja ar 13. numuru izliktos amerikāņus Džonu Haidenu/Trī Bornu.

Jau ziņots, ka Samoilovs/Šmēdiņš, kuri turnīrā ir izlikti ar 5. numuru, izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā divos setos ar 2-0 (21-16, 21-19) uzvarēja ar 27. numuru izliktos Hesusu Vilafanji/Džeksonu Enrikesu no Venecuēlas, revanšējoties viņiem par zaudējumu šosezon Lucernas "Open" posma grupu kārtā.

Astotdaļfinālā Latvijas duets intriģējošā cīņā ar 2-0 (21-17, 28-26) pārspēja austriešus Klemensu Dopleru/Aleksandru Horstu, kas bija izlikti ar devīto numuru. Īpaši nervus kutinošs bija otrais sets, kurā Samoilovs/Šmēdiņš spēja izglābties esot iedzinējos ar 16-19. Pēc tam mūsējiem bija vairākas mačbumbas, tāpat kā austriešiem setbumbas, tomēr beigās izturīgāki bija Latvijas puiši, pelnīti tiekot labāko astoņu duetu skaitā.

Izšķirošās cīņas notiks svētdien. Pusfinālā Samoilovu/Šmēdiņu plkst. 11.05 pēc Latvijas laika gaida vēl nopietnāks pārbaudījums - pašreizējie Pasaules tūres ranga otrajā vietā esošie Aleksandrs Brūvers/Roberts Mēuvsens (Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen, 7.). Holandieši šosezon reizi jau ir uzvarējuši "Major" posmā, svinot panākumu Horvātijas pilsētā Porečā (Porec). Savukārt "Open" kategorijas posmos Fudžou (Fuzhou) un Lucernā (Lucerne) viņi palika otrie.

Šosezon Samoilovs/Šmēdiņš Pasaules tūrē ieņēma dalītu 9. vietu Lucernas "Open" un Maskavas "Grand Slam" turnīros.

Iepriekš grupu turnīru Latvijas duets noslēdza ar divām uzvarām trīs spēlēs, kas viņiem deva otro vietu E grupā. Samoilovs/Šmēdiņš ceturtdien trīs setu cīņā ar 2-1 (21-17, 19-21, 15-9) pārspējot Markusu Bēkermanu/Larsu Flūgenu (Markus Bockermann/Lars Fluggen, 28.) no Vācijas, bet pēc tam guva krietni pārliecinošāku panākumu ar 2-0 (21-15, 21-11) sagraujot Turcijas volejbolistus Volkanu Gogtepi/Muratu Giginoglu (Volkan Gogtepe/Murat Giginoglu, 21.).

Savukārt piektdien tika piedzīvota neveiksme ļoti sīvā cīņā ar 1-2 (21-18, 19-21, 13-15) pret itāļiem Paolo Nikolai/Danieli Lupo (Paolo Nicolai/Daniele Lupo, 12.), kuri mūsējiem, kaut vai atceroties pērn piedzīvoto neveiksmi Eiropas čempionāta finālā, ir neērts pretinieks. Par grupas uzvarētājiem kļuva itāļi, trešie palika Turcijas volejbolisti, kuri izslēgšanas spēlēs tika caur adatas aci, izraujot panākumu pret vāciešiem, kuriem turnīrs ir noslēdzies.

Samoilovam/Šmēdiņam šis ir pirmais kopīgais turnīrs kopš maija beigām, jo Jānis ir atguvies pēc traumas un atgriezies ierindā.

Pamatturnīrā 32 dueti bija sadalīti astoņās grupās. Katras grupas uzvarētāji iekļuva otrajā izslēgšanas kārtā, otro un trešo vietu ieguvēji spēlēja pirmajā izslēgšanas spēļu kārtā, bet grupu vājākajām komandām turnīrs noslēdzās.

Jau ziņots, ka trešdien kvalifikācijas kārtu neizdevās pārvarēt Mārtiņam Pļaviņam/Hermanam Egleskalnam un Rihardam Finsteram/Aleksandram Solovejam. Pļaviņš/Egleskalns tika līdz otrajai kārtai, kurā zaudēja spāņu duetam, turnīrā ieņemot dalītu 33. vietu un nopelnot 80 ranga punktus, bet Finsters/Solovejs zaudēja pirmajā spēlē Austrijas duetam un palika dalītā 41. vietā, tiekot pie 40 punktiem.

Gštādā risinās sezonas trešais "Major" sērijas posms, kura balvu fonds ir 800 000 ASV dolāru liels. Pirmie divi posmi notika Porečā (Horvātija) un Stavangerā (Norvēģija), taču Samoilovs/Šmēdiņš tajos nestartēja, jo Jānim jūnija sākumā tika veikta meniska operācija, pēc kuras viņš atguvās mēnesi, nespējot piedalīties arī pasaules čempionātā.

Pludmales volejbola Pasaules tūres sezonā vīriešiem ir astoņi "Open" kategorijas posmi, pieci "Grand Slam" kategorijas turnīri, trīs "Major" kategorijas turnīri, kā arī Nīderlandē aizvadītais pasaules čempionāts un sezonas finālturnīrs ASV. Visos turnīros volejbolisti cīnās par Starptautiskās volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kuri būs svarīgi cīnoties par olimpiskajām ceļazīmēm uz 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!