Foto: AP/Scanpix
Latvijas vadošais pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš trešdien ar uzvaru uzsāka Sočos notiekošo Pasaules kausa (PK) "Open" kategorijas posmu, bet vēlāk panākumu guva arī Rihards Finsters un Edgars Točs.

Pamatturnīrā ar ceturto numuru izliktie Samoilovs un Šmēdiņš apakšgrupas pirmajā mačā ar 2-1 (21:14, 21:18) pārspēja baltkrievu duetu Aleksandru Kavaļenku un Aleksandru Djadko. Baltkrievijas duetam, kas otrdien pārvarēja kvalifikāciju, pamatturnīrā piešķirts 29.numurs.

Pirmo setu Latvijas duets noslēdza ar 9:0 izrāvienu, kas sekmēja uzvaru ar 21:14 mača pirmajā daļā. Otrā seta vidū Samoilovs un Šmēdiņš nokļuva iedzinējos ar 12:16, taču tad viņiem izdevās gūt vairākus punktus pēc kārtas un pārņemt vadību, galā izcīnot uzvaru ar 21:18.

Apakšgrupas maču turpinājumā ceturtdien Latvijas duets spēlēs pret kanādiešiem Semu Pedlovu un Grandu O'Gormenu, kuriem ticis 20.numurs, un francūžiem Juzefu Krū un Eduāru Rulansonu, kuri izlikti ar 13.numuru.

Trešdien vēlāk pamatturnīra pirmajā apakšgrupas mačā Finsters un Točs, kuri izlikti ar 26.numuru, ar rezultātu 2-1 (22:20, 17:21, 17:15) pārspēja spēcīgo Polijas duetu Gžegožu Fijaleku un Mariušu Prudelu, kuriem septītais numurs.

Turnīra turpinājumā ceturtdien Finsters un Točs spēkosies ar vāciešiem Kaju Matisiku un Jonatanu Erdmanu, kuriem piešķirts desmitais numurs, un arī ar šveiciešiem Filipu Gabatūleru un Mirko Gersonu, kuriem ticis 23.numurs.

Jau ziņots, ka Finsters un Točs turnīru sāka ar kvalifikāciju. Atlases sacensībās ar piekto numuru izliktajam Latvijas duetam pirmā kārta bija brīva, bet izšķirošajā, otrajā, kārtā viņi grūtā cīņā ar 2-1 (16:21, 21:15, 15:12) apspēlēja vāciešus Toniju Helmutu un Eriku Štadiju, kuriem bija ticis vien 21.numurs.

Finsters un Točs kvalifikāciju pārvarējuši četros no pieciem Pasaules kausa posmiem, kuros viņi šosezon piedalījušies, tomēr iepriekšējās trijās reizēs latviešiem nav izdevies izkļūt no apakšgrupas.

Kā zināms, neveiksmi jau vīriešu kvalifikācijas pirmajā kārtā otrdien piedzīvoja Ruslans Sorokins un Ingars Ivanovs, kuri ar 1-2 (21:18, 17:21, 12:15) piekāpās ar 16.numuru izliktajiem ukraiņiem Jaroslavam Gordijejevam un Mikolam Babičam. Šis Latvijas pāris atlases sacensībās bija izlikts ar 17.numuru.

Jau ziņots, ka dāmu pamatturnīrā ar 29.numuru izliktās Alise Lece un Marta Ozoliņa trešdien pirmajā mačā ar rezultātu 0-2 (14-21, 7:21) zaudēja šveicietēm Joanai Heidrihai un Nadīnei Cumkērai, kurām piešķirts ceturtais numurs.

Savukārt dienas otrajā spēlē Lece un Ozoliņa jau krietni sīvākā duelī ar 0-2 (16:21, 20:22) atzina ķīniešu Čeņas Sjue un Sja Siņji, kuras turnīrā izliktas ar 13.numuru, pārākumu.

Tikmēr ceturtdien apakšgrupas noslēdzošajā mačā latvietēm būs jātiekas ar Kazahstānas volejbolistēm Tatjanu Maškovu un Irinu Cimbalovu, kurām piešķirts 20.numurs.

Lece un Ozoliņa sacensības sāka no kvalifikācijas, kur pirmajā kārtā ar desmito numuru izliktais Latvijas duets ar rezultātu 2-1 (16:21, 21:14, 15:10) pārspēja Krievijas volejbolistes Svetlanu Hoļominu un Olgu Kožadeju, kurām bija piešķirts 23.numurs. Savukārt otrajā kārtā Lece un Ozoliņa ar 0-2 (13:21, 10:21) cieta sagrāvi pret Jagodu Gruščiņsku un Dorotu Stragu no Polijas, kuras bija izliktas ar septīto numuru.

Kaut likās, ka Lecei un Ozoliņai turnīru nāksies noslēgt dalītā 33.vietā, vēlāk viņas pēc sekmīgas izlozes iekļuva pamatturnīrā kā kvalifikācijas laimīgās zaudētājas. Sportistes Pasaules kausa pamatturnīrā iekļuva tikai otro reizi karjerā, turklāt pirmoreiz tas pērn arī notika tieši Sočos.

Savukārt cits Latvijas dāmu duets Lana Sorokina un Inese Jursone, kuras bija izliktas ar 17.numuru, kvalifikācijas pirmajā kārtā ar 1-2 (21:16, 14:21, 10:15) zaudēja turcietēm Mervei Nezirai un Esrai Betilai Četinai, kurām piešķirts 14.numurs.

Pērn Pasaules kausa "Open" posmā Sočos gan Lece/Ozoliņa, gan Sorokina/Jursone pārvarēja kvalifikāciju un turnīrā izcīnīja dalītu 17.vietu.

Līdz ar to Sorokina un Jursone, kā arī Sorokins un Ivanovs turnīrus noslēdza dalītā 41.vietā.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Pasaules kausa posms notika Brazīlijā, kur risinājās Fortalezas "Open" kategorijas turnīrs, taču tajā neviens Latvijas duets nestartēja.

Savukārt pirms divām nedēļām Samoilovs/Šmēdiņš izcīnīja ceturto vietu Ķīnas pilsētā Fudžou notikušajā Pasaules kausa "Open" posmā, sasniedzot Latvijas duetu labāko rezultātu sacensībās līdz šim. Vēl Fudžou Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža turnīru noslēdza dalītā devītajā vietā, bet Finsters/Točs ierindojās dalītā 25.pozīcijā.

Latvijas pludmales volejbolistiem šī sezona nav sākusies pārāk sekmīgi. Samoilovs un Šmēdiņš piedalījušies tikai trīs posmos, jo Latvijas vadošais pāris šosezon koncentrējas uz startiem svarīgākajās sacensībās, taču uz goda pjedestāla vēl nav izdevies kāpt. Savukārt Pļaviņš un Regža nav tikuši tālāk par astotdaļfinālu, bet Finsters un Točs pagaidām nav spējuši izkļūt no apakšgrupas.

Visos turnīros volejbolisti spēkojas par Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kas ir svarīgi, cīnoties par ceļazīmēm uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sākās pērn 1.janvārī. Augustā gaidāmajai Olimpiādei 15 pāri kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā. Vēl piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā, vienu vietu saņēma pagājušā gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet vēl viena pienāksies Olimpiādes mājiniekiem.

Turpinājumā turnīri līdz olimpiskās atlases beigām risināsies ik pēc nedēļas - nākamnedēļ paredzēts "Open" posms Antālijā (Turcijā) un sekos turnīrs Sinsinati (ASV). Savukārt maija pašās beigās, noslēdzot olimpisko atlasi, risināsies "Grand Slam" sērijas posms Maskavā.

Latvijas vadošais duets Samoilovs un Šmēdiņš pašlaik olimpiskajā rangā ieņem astoto vietu, bet Pļaviņš un Regža ir 28.pozīcijā, taču, skaitot valstu kvotas, otrs labākais Latvijas duets ierindojas 23.vietā.

Latvijas dueti saglabā cerības uz otras ceļazīmes iegūšanu arī Kontinentālajā kausā.

Šosezon pludmales volejbolā prestižākie notikumi būs Riodežaneiro olimpiskās spēles, kur sacensības risināsies slavenajā Kopakabanas pludmalē, un oktobrī Fortloderdeilā, ASV, gaidāmās Pasaules kausa finālsacensības. Tūrē būs arī pieci "Grand Slam", trīs "Major" sērijas turnīri un 11 "Open" sērijas turnīri vīriem.

Kā zināms, 2017.gadā Latvijā risināsies Eiropas čempionāta finālposms, bet 2018.gadā ir cerības pirmoreiz organizēt Pasaules kausa sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!