Foto: LETA

Vairāku Latvijas izlases volejbolistu vasarā izplatītā atklātā vēstule nekādi neietekmēja Latvijas Volejbola federācijas (LVF) lēmumu mainīt valstsvienības galveno treneri, otrdien žurnālistiem apgalvoja LVF prezidents Atis Sausnītis.

Jūnija vidū pēc LVF valdes sēdes, kurā netika izvērtēts toreizējā galvenā trenera Raimonda Vildes darbība, vairāki valstsvienības spēlētāji parakstīja vēstuli, paziņojot par turpmāku nespēlēšanu Vildes vadībā. Mēnesi vēlāk LVF paziņoja, ka ar Vildi līgums netiks pagarināts, bet uz galvenā trenera amatu līdz 2017. gada septembrim "tiks izsludināts konkurss, kuram savu kandidatūru varēs pieteikt ikviens gribētājs".

LVF publiski konkursu neizsludināja, bet "konkursu rīkoja aptaujas kārtībā", portālam "Delfi" skaidroja LVF ģenerālsekretārs Ainārs Dakša. Pēc viņa teiktā, tika aptaujāti četri kandidāti, no kuriem izvēlēts igaunis Avo Kēls. Ar igauņu volejbola speciālistu, kurš ikdienā trenē Pērnavas klubu, līgums tiks noslēgts uz diviem gadiem un viņa mērķis būs panākt Latvijas izlases kvalificēšanos Eiropas čempionāta finālturnīram.

Kēls neslēpj, ka LVF izvirzītais mērķis ir arī viņa mērķis – trešo reizi piedalīties Eiropas čempionāta finālturnīrā, jo līdz šim divas reizes viņa vadībā finālposmā spēlējusi Igaunijas izlase. "Lai to panāktu, būs jāpulcina visi labākie spēlētāji. Tikai ar kopēju darbu mēs spēsim sasniegt mērķi. LVF ir nolēmusi startēt Eiropas līgā, kas būs krietni spēcīgāka, tāpēc mums būs iespēja labi sagatavoties Eiropas čempionāta atlasei," uzskata Kēls.

Kēls savulaik pats spēlēja pludmales volejbolu. Igauņu speciālists pagaidām vairījās teikt, vai Latvijas izlasē redzēsim arī kādu "bīčistu", bet paplašināto aptuveni 20 cilvēku kandidātu sarakstu viņš plāno nosaukt pēc gadu mijas. Tāpat tuvākajā laikā Kēls grib tikt skaidrībā ar saviem asistentiem.

Dakša sacīja, ka LVF Treneru komisija rekomendēs valdei apstiprināt par Kēla palīgiem divus trenerus. Visticamāk, viens būs pieredzējušais Boriss Kolčins, bet otrs varētu būt treneru jaunās paaudzes pārstāvis Guntis Atars.

Tikmēr Kēls izvairīgi runāja par saviem asistentiem. Viņš apstiprināja, ka viens no asistentiem noteikti būs treneru jaunās paaudzes pārstāvis, kā arī valstsvienībai būs savs fiziskās sagatavotības treneris, kam piekritusi LVF. Tikmēr gala vārds asistentu izvēlē būšot Kēlam, jo "man jau būs jāatbild par rezultātu", sacīja igauņu treneris.

LVF prezidents Sausnītis pateicās iepriekšējam galvenajam trenerim Vildem, kurš vadīja Latvijas izlasei desmit gadus, tomēr Vildes darbības izvērtēšana nav bijusi. Sausnītis uzsvēra, ka vasarā saceltais valstsvienības volejbolistu tracis nav bijis par iemeslu Vildes nomaiņai.

"Šī vēstule pilnīgi noteikti nav stimuls, nekas. Treneris savu ciklu beidza, sadarbības neturpināšana bija loģisks lēmums. Rezultāts jau parāda, un to prasa skatītāji, mēs, visi, kas saistīti ar volejbolu," centās taisnoties Sausnītis, nespējot argumentēt, kādēļ nav bijusi Vildes darbības izvērtēšanas LVF valdes sēdēs.

Savukārt uz jautājumu, vai volejbolistu viedoklis netiek ņemts vērā, Sausnītis sacīja: "Tas ir sensitīvs jautājums. Spēlētāji var domāt daudz ko, bet treneri lemj, kurš spēlēs vai nespēlēs. Otrādāk nebūs Latvijas volejbolā, un arī nekur citur. Paldies spēlētājiem, kuri izteica savu viedokli, bet katrā ziņā treneri lems, kurš un kā spēlēs, kuri būs kandidāti. Uzticēsim to darbu treneru komandai, jo rezultātu prasīsim no viņiem."

Šobrīd Eiropas čempionāta finālturnīrā ir zināmas 12 no 24 dalībniecēm. Pārējās ceļazīmes kvalifikācijā savā starpā sadalīs 26 komandas, kuras sadalītas septiņās grupās. Katras grupas uzvarētāja, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas iegūs ceļazīmi uz finālturnīru. Latvijas volejbola izlase 2019. gada Eiropas čempionāta atlasē spēlēs pret Kēla dzimteni Igauniju un Izraēlu. Pirmās spēles varētu notikt tikai nākamā gada augustā, bet pirms tam Latvijas izlase plāno spēlēt Eiropas līgā, kur gan valstsvienības dalība nav apstiprināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!