Foto: LETA
Latvijas Volejbola federācijas (LVF) prezidents Almers Ludviks (LPP/LC) ir neapmierināts ar valsts atbalsta sadalījumu sportam.

Pēdējās nedēļas laikā plašu ažiotāžu izraisījis valsts uzņēmuma "Latvijas Valsts meži" (LVM) lēmums par ziedojumiem sportam, jo Latvijas Basketbola savienība (LBS) saņēmusi vairāk nekā miljonu latu. No šīs naudas pa 450 000 latu piešķirts basketbola klubiem "VEF Rīga", kura padomes priekšsēdētājs ir viens no "Vienotības" līderiem Edgars Jaunups, un "Ventspils", kura prezidents ir Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

"Grūti saprast valdības attieksmi pret sportu. Ja finansējuma visiem nepietiek, varbūt tādai mazai valstij vajag izvirzīt pāris prioritāros sporta veidus. Tomēr izskatās, ka naudas arī varētu pietikt visiem, ja tikai būtu pareizs sadalījums," izteicās Ludviks, "neapmierinātība federāciju vidū pašlaik ir liela. Finansējuma sadalījums varēja būt citāds."

LVF prezidents atgādināja, ka šogad no kopējā sporta spēļu budžeta tika noņemti 155 000 latu un piešķirti LBS, lai tā varētu sarīkot U-19 pasaules čempionātu. Pārējām četrām sporta federācijām tādejādi katrai tika noņemts pa aptuveni 30 000 latu.

"Mums noņemtā nauda federācijas darbību ievērojami ietekmēja, jo nācās to piesaistīt no citām pusēm," sacīja Ludviks. "Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra otro posmu vīriešu valstsvienība būtībā spēlēja uz parāda. Diemžēl jāsaka - pat labi, ka neiekļuvām nākamajā posmā, jo tad atkal būtu jauni izdevumi."

"Būtu ētiski, ja šī no sporta spēļu budžeta atņemtā nauda pārējām federācijām tiktu atgriezta caur LVM, tomēr gada laikā šis finansējums tā arī neatradās," secināja LVF prezidents. "Arī mēs prasījām finansējumu, lai janvāra sākumā sarīkotu Eiropas čempionātam kvalifikācijas sacensības juniorēm, tomēr šis jautājums pat netika izskatīts."

"Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) sēdē Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvis solīja, ka nākamgad ziedojumi būs caurspīdīgi, jo viss finansējums ies caur valdību, bet, iespējams, ka tad piešķirtais finansējums būs vēl vienpusīgāks," pieļāva Ludviks.

Šobrīd iecerēts, ka ikvienu valsts uzņēmuma ziedojumu, kas pārsniedz 10 000 latu, turpmāk vērtēs Ministru kabinetā kopā ar nozares ekspertiem.

LVF prezidents, kurš pats bija likvidējamās partijas LPP/LC aktīvists, piekrita, ka pie varas esošajām partijām vienmēr bijušas priekšrocības finansējuma sadalē, bet iepriekš pie līdzekļiem esot tikuši arī citi. Jaunā valdība samērību esot aizmirsusi. "Kad [Ainārs] Šlesers bija pie varas, tad nauda tika iedota arī Jaunupa komandai," apgalvoja Ludviks, gaužoties, ka tagad citiem pie finansējuma nav izredžu tikt.

Pēc Ludvika vārdiem, ja LVF saņemtu 350 000 latu profesionālai komandai, tad dzimtenē varētu atgriezties visi spēcīgākie Latvijas volejbolisti. "Par šādu naudu mēs varētu izveidot komandu, kas spēlētu Čempionu līgā, jo visi labākie sportisti būtu gatavi atgriezties Latvijā. Arī izlase tad būtu saspēlējusies un tās līmenis augtu," teica Ludviks.

Kā ziņots, politiskā vienošanās par to, ka Jaunupa vadītajam basketbola klubam tiks 450 000 latu ziedojums, panākta jau pirms Saeimas ārkārtas vēlēšanām. Ar dāsnā LVM ziedojuma novirzīšanu konkrētiem saņēmējiem tikušas saistītas uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Roberta Strīpnieka izredzes saglabāt amatu, par ko jau vairākus mēnešus intensīvi runā politikas kuluāros, rakstīja portāls "pietiek.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!