Foto: cev.lu
Latvijas izlases volejbolists Andrejs Zavorotnijs ar smaidu atzīst, ka spēlē pret Maķedoniju viņu laikam var droši saukt par mača gaitas lauzēju, tomēr norāda uz visas komandas cīņassparu un nesalūšanu grūtos brīžos.

Ziņots, ka Latvijas volejbolisti svētdien Skopjē izcīnīja piekto uzvaru Eiropas sudraba līgas A grupas spēlēs, ar 3-0 (28:26, 29:27, 25:17) pieveicot Maķedoniju. Līdz ar to Latvija sev nodrošināja pirmo vietu grupā un ceļazīmi uz finālturnīru, kas pēc nepilnām divām nedēļām notiks tieši Skopjē.

"Laikam var teikt, ka esmu tāds kā spēles gaitas lauzējs," saka Zavorotnijs, pēc kura veiksmīgām servēm Latvijai otrajā setā izdevās atspēlēt astoņu punktu deficītu un smagā cīņā uzvarēt setu, panākot 2-0. "Tajā brīdī pārtraukumā treneris teica, lai jūtamies brīvāk un varam riskēt servēs. Sanāca, ka man tieši aizgāja serve un uzkrita laikam 8 vai 9 serves."

Volejbolists norāda, ka zemapziņā bijis neliels psiholoģiskais slogs, jo uzvara Skopjē ar 3-0 uzreiz dotu vietu finālturnīrā, bet citādāka iznākuma gadījumā būtu svarīga pēdējā spēle trešdien pret Austrijas komandu Jelgavā.

"Tagad jutīsimies nedaudz brīvāk, bet tāpat spēlēsim, lai uzvarētu Austriju savās mājās," apņēmīgs ir Zavorotnijs.

Spēles gaitā galvenais tiesnesis vairākās strīdīgās epizodēs punktus izvēlējās dot mājiniekiem, par ko cīņas gaitā bija sašutuši gan Latvijas volejbolisti, gan treneris Avo Kēls. Tomēr Zavorotnijs bilst, ka tās bijušas mirkļa emocijas, pēc epizodes notikums ir jau aizmirsts un komanda turpina spēlēt. Zavorotnijs piebilst, ka pirmajos divos setos Latvijas komanda nospēlējusi stabilāk un bez lieka riska, kas šoreiz atmaksājies, bet trešajā setā Kēla vadītā komanda turpinājusi savu spēles stilu, kas devis rezultātu.

Tikmēr Latvijas izlases viens no pirmā tempa uzbrucējiem Toms Švans norādīja, ka Maķedonijas komanda, salīdzinot ar abu komandu pirmo tikšanos Daugavpilī, spēlējuši daudz labāk. Turklāt komandai bija cits cēlājs, kas darbojies daudzveidīgāk. "Otrajā setā viņiem "uzkrita" serve, mēs daudz kļūdījāmies, bet labi, ka tā viss noslēdzās."

"Setu galotnēs spēlējām līdz pēdējam punktam kā vienota komanda, neskatījāmies uz rezultātu un spēlējām līdz galam," saka Švans, kurš šoreiz mazāk tika izvests uz noslēdzošo sitienu kā ierasts. "Skatījāmies, kā iepriekšējās spēlēs mani pieskata blokā, tāpēc bija uzdevums pēc labas uzņemšanas spēlēt uz sāniem. Sanāca, ka es biju tāds kā uzmanības novērsējs."

Runājot par kritisko brīdi otrajā setā, Švans arī norādīja uz trenera ieguldījumu. "Pārtraukumā viņš ieviesa korekcijas, sacīja kā nostāties servju uzņemšanā un mudināja turpināt spēlēt savā stilā. Viņš teica, lai mazāk kļūdāmies, un tad jau būsim atpakaļ spēlē. Tā arī bija."

Latvijas komandas cēlājs Deniss Petrovs mačā ar maķedoniešiem teicami apgādāja komandas biedrus ar bumbām, bieži izvedot Latvijas volejbolistus uz vieglākiem uzbrukumiem.

"Viņi bija izanalizējuši mūsu sniegumu. Jāatzīst, ka man personīgi bija grūtāk pret viņiem nekā pirmajā spēlē. Nedaudz sarežģīja man dzīvi," sarunā ar portālu "Delfi" teica Petrovs. "Mēs jau arī paši analizējam savu spēli, pat vairāk nekā pretiniekus. Viņiem jau īsti divi volejbolisti tikai spēlē. Var teikt, ka mēs vairāk koncentrējāmies uz savu spēli."

Petrovs norādīja, ka vienas no korekcijām bija tieši nespēlēšana caur centru, līdz ar to Švanam bija mazāk uzbrukumu. "Viņi zināja Švanu, tāpēc ar piespēlēm centos saraustīt centrālo bloku, lai vairāk uzbrukumu ir pa malām."

Kēls šoreiz mačā pamatsastāvā iekļāva Tomu Vanagu, kurš sevi labi apliecinājis treniņos un iepriekšējā mačā pret Kosovu. Petrovs norāda, ka sākumā viņš taustījies, lai atrastu labāku saspēli ar Vanagu, kas otrajā setā izdevies, un tad jau izveidojusies laba saikne.

"Pirmajā setā mums vajadzēja agresīvāk servēt, jo bija diezgan vienkārša serve un daudz kļūdu, tāpēc pretinieki varēja brīvi spēlēt. Otrajā setā tajā grūtajā brīdī vajadzēja riskēt ar servēm un to lieliski paveica Andrejs (Zavorotnijs). Galotnē jau nostrādājām blokā, bet viņi neko jaunu neizdomāja, spēlējot uz savu līderi Gjorgijevu," notikumus laukumā atceras Petrovs.

Latvijas volejbolisti Skopjē jau aizvadījuši četras dienas, bet pēc pusotras nedēļas nāksies vēlreiz atgriezties Maķedonijas galvaspilsētā uz finālturnīru. "Var teikt, ka Skopje kļuvusi par mūsu mājām. Te atmosfēra bija laba, bet man nepatīk spēlēt karstumā. Man personīgi patīk vēsākas zāles. Man ātri no sviedriem rokas paliek slapjas, tāpēc mēģināju turēt šaurāk rokas, lai bumba "nekristu" cauri. BIja jāpielāgojas un jāspēlē nedaudz mierīgāk kā ierasts."

"Tagad pēc divām nedēļām atgriezīsimies un ceru, ka nospēlēsim vēl labāk," apņēmīgs ir Petrovs.

Eiropas sudraba līgas finālturnīrs Skopjē notiks 15. un 16. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!