Foto: Reuters/Scanpix
Pirmdien Brazīlijā sākas Pasaules kausa izcīņas futbolā apakšgrupu turnīra noslēdzošo kārtu izspēle.

Pirmie divi mači, kurā tiksies B apakšgrupas komandas, norisināsies plkst.19 pēc Latvijas laika.

Šajā Pasaules kausa izcīņā sekmīgi spēlējošā Nīderlandes izlase Sanpaulu pilsētā tiksies ar Čīli.

PASAULES KAUSA DALĪBVALSTU SASTĀVI

Šis būs abu apakšgrupas līdervienību duelis, jo abas komandas uzvarējušas abos aizvadītajos mačos. Nīderlande vispirms negaidīti pārliecinoši ar 5:1 apspēlēja pasaules čempiones pilnvaras nolikušo Spāniju, bet pēc tam ar 3:2 apspēlēja arī Austrāliju. Savukārt Čīle spāņus pieveica ar 2:0, bet ar 3:1 apspēlēja Austrāliju.

Pirms četriem gadiem DĀR trešo reizi vēsturē ierindojās otrajā vietā, bet līdz pusfinālam vēl tikusi vien 1998.gadā. Savukārt Čīle iepriekšējās divās dalības reizēs 1998. un 2010.gadā sasniedza astotdaļfinālu, bet visu laiku labākais komandas rezultāts ir 1962.gadā savā zemē izcīnītā trešā vieta.

Septiņos vakarā sagaidāms arī abu B apakšgrupas vājāko komandu duelis - Spānijas valstsvienība Kuritibā tiksies ar Austrāliju.

Abas vienības jau zaudējušas cerības izkļūt no apakšgrupas, un šī tām ir noslēdzošā spēle turnīrā.

PASAULES KAUSA SPĒĻU KALENDĀRS

Spānija pirms četriem gadiem pirmoreiz vēsturē sasniedza finālu, kurā arī triumfēja. Finālturnīros nemainīgi piedalās kopš 1978.gada. Savukārt Austrālija piedalās trešajā finālturnīrā pēc kārtas un kopumā ceturtajā vēsturē. Komandas labākais sasniegums ir 2006.gadā sasniegtais astotdaļfināls.

Savukārt plkst.23 pēc Latvijas laika cīņas uzsāks visas A apakšgrupas komandas.

Turnīra saimniece Brazīlija valsts galvaspilsētā Braziljā tiksies ar Kamerūnu.

PASAULES KAUSA SPĒĻU STATISTIKA

Brazīlija turnīra atklāšanas mačā ar 3:1 pieveica Horvātiju, bet pēc tam cīnījās neizšķirti 0:0 ar Meksiku. Savukārt Kamerūna pirmajā mačā ar 0:1 piekāpās Meksikai, bet pēc tam ar 0:4 kapitulēja horvātu priekšā.

Brazīlija piedalījusies visos Pasaules kausa finālturnīros, uzvarējusi 1958., 1962., 1970., 1994. un 2002.gadā, bet Kamerūna piedalījusies sešos Pasaules kausa finālturnīros, no apakšgrupas izkļūstot vienīgi 1990.gadā, kad zaudēja ceturtdaļfinālā.

Savukārt tajā pašā laikā savā starpā Resifi stadionā tiksies Horvātija un Meksika.

Abām komandām šīs būs svarīgs duelis, jo Horvātijas uzvaras gadījumā tā izkļūst no apakšgrupas, kamēr neveiksme liks kravāt čemodānus ceļam uz mājām. Savukārt Meksikai zaudējums arī nozīmēs atvadas no finālturnīra.

Horvātija kā neatkarīga valsts piedalījusies četros Pasaules kausa finālturnīros, lielākais sasniegums - trešā vieta debijas reizē 1998.gadā. Meksika no 20 finālturnīriem nav piedalījusies vien piecos, reizi (1986.gadā) sasniedzot ceturtdaļfinālu, bet pēdējās piecas reizes zaudēts astotdaļfinālā.

Sacensības 12 Brazīlijas pilsētās un stadionos ilgs līdz 13.jūlijam. Izslēgšanas turnīrs startēs 28.jūnijā.

Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls demonstrēs visas 64 Pasaules kausa finālturnīra spēles - 56 tiešraidē, bet astoņas ierakstā. Sacensības komentēs pieredzējušie LTV sporta komentētāji, kuriem pievienojies arī populārais pašmāju futbolists Māris Verpakovskis.

Sacensībās Eiropu pārstāv 13 valstsvienības, Dienvidameriku un Āfriku piecas, pa četrām izlasēm ir no Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību jūras reģiona, bet trīs - no Āzijas. Pirmo reizi kopš 2002.gada nevienai valstij neizdevās kvalificēties finālturnīram no Okeānijas reģiona sacensībām, tomēr finālturnīrā piedalīsies Austrālija, kas kvalifikācijas ciklā startē Āzijas zonā.

Valstsvienības sadalītas astoņās apakšgrupās, pa četrām izlasēm katrā. Visas turnīra dalībnieces aizvadīs trīs grupas spēles. Tālāk katras grupas divas labākās komandas turpinās cīņu izslēgšanas fāzē, kur sākotnēji nonāks 16 valstis, sadaloties astoņos pāros. Turpinājumā katrā izslēgšanās kārtā izlašu skaits saruks uz pusi, līdz finālā iekļūs divas spēcīgākās turnīra dalībnieces.

Brazīlijai ticis gods finālturnīru rīkot otro reizi. Iepriekš 1950.gada turnīrā mājinieki aizspēlējās līdz pat finālam, kurā negaidīti atzina Urugvajas valstsvienības pārākumu. Pasaules kauss pirmo reizi kopš 1978.gada un sesto reizi kopumā tiek rīkots Dienvidamerikā.

Pasaules kausa izcīņa Brazīlijā pārliecinoši kļuvusi par dārgāko vēsturē, kas radījis dažādu sajūtu kontrastu valsts iedzīvotājos. Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) un Brazīlijas varasiestādes kopā turnīram iztērējušas aptuveni 14 līdz 16 miljardus ASV dolāru (desmit līdz 11 miljardus eiro), kas ir aptuveni četras reizes vairāk nekā izmaksas 2010.gada Pasaules kausā Dienvidāfrikas Republikā.

Brazīlijā pirmo reizi Pasaules kausa finālturnīru vēsturē tiek izmantota vārtu līnijas tehnoloģija, kas strīdīgās situācijās precīzi ļauj noteikt, vai bumba pilnībā šķērsojusi vārtu līniju.

Pirmo reizi kopš 1950.gada finālturnīrā debitē tikai viena izlase - Bosnija un Hercegovina.

Visvairāk reižu Pasaules kausa vēsturē triumfējusi Brazīlijas izlase, kas spējusi kausu pacelt piecas reizes, četras reizes uzvarējusi Itālija, bet trīs - Vācija. Tikmēr Argentīnai un Urugvajai tas izdevies divos gadījumos, bet pa reizei prestižajās sacensībās uzvarējusi arī Anglija, Francija un Spānija, kas ir pašreizējā kausa īpašniece. Tāpat Brazīlija ir vienīgā valstsvienība, kas piedalījusies pilnīgi visos 20 finālturnīros, 18 reizes laukumā devušās Itālijas un Vācijas izlases, bet Argentīna - 16.

Pirms četriem gadiem DĀR čempionu titulu izcīnīja Spānija, kas finālā ar 1:0 papildlaikā uzvarēja Nīderlandi. Savukārt trešo vietu otrajā turnīrā pēc kārtas izcīnīja Vācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!