Foto: AFP/Scanpix
Ar diviem astotdaļfināla mačiem šodien Pasaules kausa izcīņā, kas norisinās Brazīlijā, tiek noskaidroti vēl divi ceturtdaļfināla dalībnieki.

Vispirms plkst.19 pēc Latvijas laika Fortalezas pilsētā tiksies Nīderlande ar Meksiku.

Apakšgrupu turnīrā Nīderlandē spēlēja ļoti pārliecinoši, izcīnot trīs uzvaras, turklāt tai skaitā ar 5:1 pārspējot nu jau pasaules čempiones pilnvaras nolikušo Spāniju. Nīderlande ar deviņiem izcīnītiem punktiem ieņēma pirmo vietu B apakšgrupā. Savukārt Meksika izcīnīja otro vietu A grupā, trīs mačos tiekot pie septiņiem punktiem, tikai sliktākas vārtu attiecības dēļ atpaliekot no mājinieces Brazīlijas, kas sestdien kļuva par pirmo Pasaules kausa ceturtdaļfinālisti.

PASAULES KAUSA DALĪBNIEČU SASTĀVI

Nīderlande pirms četriem gadiem DĀR trešo reizi vēsturē ierindojās otrajā vietā, bet līdz pusfinālam vēl tikusi vien 1998.gadā, savukārt Meksika no 20 finālturnīriem nav piedalījusies vien piecos, reizi (1986.gadā) sasniedzot ceturtdaļfinālu, bet pēdējās piecas reizes zaudēts astotdaļfinālā.

Otrajā šodienas mačā plkst.23 pēc Latvijas laika Resifi pilsētā astotdaļfināla dueli aizvadīs šī Pasaules kausa lielākais pārsteigums Kostarika un Grieķija.

Kostarika negaidīti triumfēja tā sauktajā "nāves grupā", trīs spēlēs tiekot pie septiņiem punktiem un aiz sevis atstājot tādas komandas kā Urugvaja, Itālija un Anglija. Savukārt Grieķija C apakšgrupas sacensībās iekrāja četrus punktus, par mata tiesu iekļūstot astotdaļfinālā. Izkļūšanu no apakšgrupas grieķi nodrošināja vien pēdējā kārtā, kad ar 2:1 apspēlēja Kotdivuāru, liekot tai izstāties no turnīra.

PASAULES KAUSA SPĒĻU KALENDĀRS

Kostarika piedalās savā ceturtajā finālturnīrā vēsturē, bet līdz astotdaļfinālam tikusi tikai otro reizi - iepriekš tas tika paveikts arī debijas reizē 1990.gadā. Tikmēr Grieķija finālturnīrā piedalās otro reizi pēc kārtas un trešo reizi vēsturē. Grupu turnīru iepriekš komandai nebija izdevies pārvarēt.

Sacensības 12 Brazīlijas pilsētās un stadionos ilgs līdz 13.jūlijam.

PASAULES KAUSA SPĒĻU STATISTIKA

Pasaules kausa izcīņas futbolā astotdaļfinālam kvalificējās sešas Eiropas un piecas Dienvidamerikas komandas, bet grupu turnīru nepārvarēja neviena Āzijas vienība.

Valstsvienības bija sadalītas astoņās apakšgrupās, pa četrām izlasēm katrā. Visas turnīra dalībnieces aizvadīja trīs grupas spēles. Tālāk katras grupas divas labākās komandas turpina cīņu izslēgšanas fāzē, kur sākotnēji nonāks 16 valstis, sadaloties astoņos pāros. Turpinājumā katrā izslēgšanās kārtā izlašu skaits saruks uz pusi, līdz finālā iekļūs divas spēcīgākās turnīra dalībnieces.

Brazīlijai ticis gods finālturnīru rīkot otro reizi. Iepriekš 1950.gada turnīrā mājinieki aizspēlējās līdz pat finālam, kurā negaidīti atzina Urugvajas valstsvienības pārākumu. Pasaules kauss pirmo reizi kopš 1978.gada un sesto reizi kopumā tiek rīkots Dienvidamerikā.

Pasaules kausa izcīņa Brazīlijā pārliecinoši kļuvusi par dārgāko vēsturē, kas radījis dažādu sajūtu kontrastu valsts iedzīvotājos. Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) un Brazīlijas varasiestādes kopā turnīram iztērējušas aptuveni 14 līdz 16 miljardus ASV dolāru (desmit līdz 11 miljardus eiro), kas ir aptuveni četras reizes vairāk nekā izmaksas 2010.gada Pasaules kausā Dienvidāfrikas Republikā.

Brazīlijā pirmo reizi Pasaules kausa finālturnīru vēsturē tiek izmantota vārtu līnijas tehnoloģija, kas strīdīgās situācijās precīzi ļauj noteikt, vai bumba pilnībā šķērsojusi vārtu līniju.

Pirmo reizi kopš 1950.gada finālturnīrā debitējusi tikai viena izlase - Bosnija un Hercegovina.

Visvairāk reižu Pasaules kausa vēsturē triumfējusi Brazīlijas izlase, kas spējusi kausu pacelt piecas reizes, četras reizes uzvarējusi Itālija, bet trīs - Vācija. Tikmēr Argentīnai un Urugvajai tas izdevies divos gadījumos, bet pa reizei prestižajās sacensībās uzvarējusi arī Anglija, Francija un Spānija, kas ir pašreizējā kausa īpašniece. Tāpat Brazīlija ir vienīgā valstsvienība, kas piedalījusies pilnīgi visos 20 finālturnīros, 18 reizes laukumā devušās Itālijas un Vācijas izlases, bet Argentīna - 16.

Pirms četriem gadiem DĀR čempionu titulu izcīnīja Spānija, kas finālā ar 1:0 papildlaikā uzvarēja Nīderlandi. Savukārt trešo vietu otrajā turnīrā pēc kārtas izcīnīja Vācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!