Foto: AFP/Scanpix/LETA
Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) kongresā Maskavā trešdien tika nobalsots par 2026. gada Pasaules kausa finālturnīra norises vietu, un par to izvēlēts trīs valstu grupējums — Kanāda, ASV un Meksika.

Uz šā turnīra rīkošanu bija pieteikušies divi kandidāti — Maroka un apvienotais Kanādas/ASV/Meksikas pieteikums. Kopumā kongresā bija 203 balsstiesīgi locekļi, par apvienoto projektu nobalsoja 143, par Maroku — 65.

Šī būs pirmā reize Pasaules kausa vēsturē, kad čempionāts risināsies trijās valstīs, lai gan lielākā daļa spēļu notiks ASV teritorijā — tikai pa 10 spēlēm uzņems Kanāda un Meksika, 60 rīkos ASV. Finālspēle notiks Ņūdžersijā, ziņo "The New York Post". Tas būs pirmais Pasaules kausa turnīrs, kurā spēlēs nevis 32, bet jau 48 valstu komandas.

Turnīra rīkotāju pieteikumā īpaši tika izcelts tas, ka lielākā daļa stadionu jau ir gatavi uzņemt spēles, turklāt no turnīra sagaida apmēram 11 miljardus lielu peļņu, kamēr Marokas pieteikumā šī summa bija uz pusi zemāka, arī jau gatavo sporta arēnu skaits Marokā ir mazāks.

Pēdējoreiz Pasaules kauss Ziemeļamerikā risinājās 1994. gadā. Meksika šo turnīru uzņēma 1970. un 1986. gadā, bet Kanādā tas nekad nav noticis.

Balsojumā nepiedalījās Guama, Puertoriko un Virdžīnu salas, kā arī Gana, kuru neilgi pirms FIFA kongresa piemeklēja iekšējs skandāls.

Kā zināms, nākamais pasaules futbola čempionāts 2022. gadā notiks Katarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!