Valdība pirmdien ārkārtas sēdē atbalstīja priekšlikumu nākamā gada budžeta likuma projektā iekļaut nacionālās aviokompānijas "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu, portāls "Delfi" uzzināja valdības sēdē.

Likumprojektu "Par valsts budžetu 2016. gadam" plānots papildināt ar punktu, kas paredz atļaut finanšu ministram saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu par AS "Air Baltic Corporation" pamatkapitāla palielināšanu šim mērķim paaugstināt apropriāciju Satiksmes ministrijai.

Likumā paredzēts noteikt, ka pamatkapitāla palielināšanai iespējams paredzēt līdz 80 miljonu eiro aizdevumu, un noteikt, ka budžeta bilanci tas neietekmēs. Tāpat tiks noteikts, ka darījumam jānodrošina valsts un privātā investora ieguldījums, skaidroja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāres vietniece budžeta jautājumos Jolanta Plūme.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzsvēra - ja koalīcija vienosies par citu risinājumu "airBaltic" finansējuma nepieciešamības risināšanā, šis priekšlikums tiks izņemts no budžeta. "Ja būs jauni lēmumi, var gatavot alternatīvu priekšlikumu," atzina Plūme.

Aizdevums "airBaltic" neietekmēs budžeta deficītu, pēc sēdes žurnālistiem teica Straujuma.

Par "airBaltic" turpmāko darbību, tostarp līguma nosacījumiem ar Vācijas investoru, valdība spriedīs otrdien, 17. novembrī. Pēc valdības lēmuma par aizdevumu jālemj Saeimai.

Jau vēstīts, ka valdība atbalstīja "Prudentia" atrasto nacionālās aviokompānijas "airBaltic" finanšu investoru, Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kurš iegūs 20% "airBaltic" akciju.

Paredzēts, ka Montāgs-Girmess "airBaltic" ieguldīs 52 miljonus eiro, bet no valsts puses kā Valsts kases aizdevums tiks nodrošināti 80 miljoni eiro.

Tāpat ziņots, ka Straujuma pieprasīja satiksmes ministra Anrija Matīsa (V) demisiju, pamatojot to ar ministra novilcinātajām darbībām, laicīgi neiepazīstinot valdību ar nepieciešamajām rīcībām valsts nacionālās aviokompānijas "airBaltic" attīstībai, kā arī uzraudzības trūkumu pār aviokompānijas stratēģisko virzību, tādējādi, iespējams, neizmantojot visas potenciālās iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!