Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Argentīnas futbola izlase šodien Pasaules kausa finālturnīra pēdējā, izšķirošajā D apakšgrupas spēlē ar Nigēriju lūkos iekļūt astotdaļfinālā.

Austrālija pirmajā dienas mačā plkst. 17 tiksies ar Peru, bet Dānija tajā pašā laikā spēkosies ar Franciju. Savukārt Islande plkst. 21 spēlēs pret Horvātiju, bet Nigērija paralēlajā mačā cīnīsies pret Argentīnu.

Austrālijas izlase pirmajā C apakšgrupas spēlē ar 1:2 zaudēja Francijai, bet nākamajā mačā cīnījās neizšķirti 1:1 ar Dāniju. Savukārt Peru ir piedzīvojusi divus zaudējumus ar identisku rezultātu 0:1 pret Dāniju un Franciju.

C grupas galvgalī šobrīd ar sešiem punktiem divās spēlēs ir Francija, otrā ar četriem punktiem ir Dānija, Austrālijai ir viens punkts, bet Peru cīnās bez punktiem.

Ja Peru ir zaudējusi pat teorētiskas izredzes kvalificēties Pasaules kausa astotdaļfinālam, tad Austrālija uzvaras gadījumā vēl var iekļūt izslēgšanas turnīrā, ja vien Dānija paralēlajā mačā zaudēs Francijai.

Austrālija komandas vēsturē piedalījusies četros Pasaules kausa finālturnīros, tur spēlējot arī trīs iepriekšējās reizes pēc kārtas. Vienīgo reizi izslēgšanas cīņas tika sasniegtas 2006.gadā, komandai apstājoties astotdaļfinālā, bet 2010. un 2014.gadā tāpat kā debijas reizē 1974.gadā komanda turnīru beidza jau pēc priekšsacīkstēm. Vienības galvenais treneris ir Berts van Marveiks.

Peru ir piedalījusies četros Pasaules kausa finālturnīros, taču pēdējo reizi šajā turnīrā spēlēja 1982.gadā. Labākais sasniegums tika gūts 1970.gadā, kad komanda aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam. Komandas galvenais treneris ir Rikjardo Gareka.

Dānijai mačā pret Franciju, kas risināsies paralēli, der arī neizšķirts, lai nodrošinātu dalību astotdaļfinālā. Savukārt uzvaras gadījumā dāņi finišēs pirmajā vietā apakšgrupā. Francija vietu izslēgšanas turnīrā jau garantēja iepriekšējā grupu turnīra kārtā.

Francija iepriekš piedalījusies 14 Pasaules kausa finālturnīros, lielāko sasniegumu gūstot 1998.gadā savās mājās, kad pirmo un līdz šim vienīgo reizi kļuva par pasaules čempioni. Tāpat 2006.gadā Francija spēlēja Pasaules kausa finālā, kurā gan zaudēja, bet 1958. un 1986.gadā palika trešajā vietā. Pirms četriem gadiem Francijas izlase aizkļuva līdz sacensību ceturtdaļfinālam, kurā ar 0:1 zaudēja nākamajai čempionei Vācijai. Komandas galvenais treneris ir Didjē Dešāns.

Dānija līdz šim piedalījusies četros Pasaules kausa finālturnīros, labāko sasniegumu gūstot 1998.gadā, kad tika sasniegts ceturtdaļfināls. Tāpat 1986. un 2002.gadā Dānija izkļuva no apakšgrupas, apstājoties astotdaļfinālā, bet 2010.gadā, iepriekšējo reizi spēlējot šajā turnīrā, dāņi apakšgrupā izcīnīja vienu uzvaru trīs spēlēs, tomēr izslēgšanas cīņās netika. Dāņu stūrmanis šajā turnīrā ir Oge Hareide.

Daudz sarežģītāka situācija ir izvērtusies D apakšgrupā, kur nominālā grupas favorīte Argentīna pēc pirmajām divām spēlēm guvusi tikai vienu punktu. Argentīna sacensības sāka ar neizšķirtu 1:1 pret Islandi, bet pēc tam sekoja pārliecinošs zaudējums ar 0:3 Horvātijai.

Argentīnas nākamā pretiniece ir Nigērija un zvaigžņotajai komandai šajā spēlē der tikai un vienīgi uzvara. Argentīna panākuma gadījumā vēl nenodrošinās dalību astotdaļfinālā, jo būs nepieciešams Islandes zaudējums.

Ja Islande un Argentīna uzvarēs, tiks skatīta gūto un zaudēto vārtu attiecība, jo tad abām šīm vienībām būs pa četriem punktiem. Savukārt Nigērija automātiski iekļūst izslēgšanas spēlēs, ja uzvarēs Argentīnu. Nigēriešiem der arī neizšķirts, ja vien Islande cietīs neveiksmi.

Teorētiski D grupā jebkura komanda vēl var iekļūt astotdaļfinālā, taču Horvātija ir vienīgā izlase, kas dalību nākamajā turnīra fāzē jau ir nodrošinājusi.

Argentīna iepriekš Pasaules kausa finālturnīrā piedalījusies 16 reizes, 1978. un 1986. gadā kļūstot par pasaules čempioni, bet vēl trīs reizes ieņemot otro vietu. Arī pirms četriem gadiem notikušajā turnīrā Argentīna aizkļuva līdz finālam, taču papildlaikā zaudēja Vācijai. Tāpat iepriekšējos trīs Pasaules kausa finālturnīros Argentīna ikreiz sasniegusi vismaz ceturtdaļfinālu. Izlasi vada Horhe Sampaoli.

Nigērija iepriekš Pasaules kausa finālturnīrā piedalījusies piecas reizes, debitējot 1994. gadā, kad sasniedza astotdaļfinālu. Izslēgšanas turnīrā Nigērija iekļuva arī 1998. un 2014. gadā, taču tālāk par astotdaļfinālu nekad nav tikusi. Komandas galvenais treneris ir Gernots Rors.

Islande Pasaules kausa finālturnīrā spēlēs pirmo reizi, kļūstot par valsti ar vismazāk iedzīvotājiem šī turnīra vēsturē, kas spējusi kvalificēties finālsacensībām. Islandes izlase līdz šim savu lielāko panākumu guva pirms diviem gadiem, kad Eiropas čempionātā aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam. Komandas galvenais treneris ir Heimirs Halgrīmsons.

Horvātija līdz šim Pasaules kausa finālturnīros spēlējusi četras reizes, debijā 1998. gadā sensacionāli izcīnot trešo vietu. Tikmēr pirms četriem gadiem Horvātijas izlase nespēja pārvarēt grupu kārtu, izcīnot vienu uzvaru trīs spēlēs. Valstsvienības stūrmanis ir Zlatko Daličs.

Pasaules kausa vienā astotdaļfināla pārī tiksies Urugvaja un Portugāle, bet citā Spānija mērosies spēkiem ar Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!