Foto: AFP/Scanpix/LETA
Dānijas un Francijas futbola izlases ceturtdien, 21. jūnijā, Pasaules kausa (PK) C apakšgrupā var nodrošināt vietu astotdaļfinālā, kamēr Argentīnas izlase D apakšgrupas spēlē lūkos tikt pie pirmās uzvaras turnīrā.

Ceturtdien kā pirmās plkst.15 pēc Latvijas laika C apakšgrupas spēlē Samārā laukumā dosies Dānijas un Austrālijas izlases, bet plkst.18 Jekaterinburgā šajā pat grupā cīnīsies Francija un Peru. Tikmēr turnīra pirmā nedēļa noslēgsies ar Argentīnas un Horvātijas izlašu dueli, abām plkst.21 spēli sākot Ņižņijnovgorodā.

Dānijas un Francijas izlases turnīru sāka ar uzvarām, līdz ar to ceturtdien tiekot pie trim punktiem, abas komandas nodrošinās vietu izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā jeb astotdaļfinālā.

Dānija sestdien ar 1:0 uzvarēja Peru izlasi, bet Francija ar 2:1 uzveica Austrāliju.

Pirms otrās kārtas cīņā Francijai un Dānijai ir pa trim punktiem, kamēr Austrālija un Peru ir tukšā.

Dānijas izlasei pret Peru vienīgos vārtus guva Jusufs Poulsens, kamēr pretinieki pirmā puslaika beigās nerealizēja 11 metru soda sitienu, jo Kristians Kueva sita krietni pāri vārtiem. Zīmīgi, ka Peru izlasei sestdien pārtrūka 15 nezaudētu spēļu sērija.

Dānija ar Austrāliju pēdējo desmit gadu laikā tikusies trīs reizes, allaž pārbaudes mačos, pēdējā no tiem 2012.gadā dāņiem uzvarot ar 2:0.

Dānija līdz šim piedalījusies četros Pasaules kausa finālturnīros, labāko sasniegumu gūstot 1998. gadā, kad tika sasniegts ceturtdaļfināls. Tāpat 1986. un 2002. gadā Dānija izkļuva no apakšgrupas, apstājoties astotdaļfinālā, bet 2010. gadā, iepriekšējo reizi spēlējot šajā turnīrā, dāņi apakšgrupā izcīnīja vienu uzvaru trīs spēlēs, tomēr izslēgšanas cīņās netika. Komandas galvenais treneris ir Oge Hareide.

Austrālija līdz šim piedalījusies četros Pasaules kausa finālturnīros, tur spēlējot arī trīs iepriekšējās reizes pēc kārtas. Vienīgo reizi izslēgšanas cīņas tika sasniegtas 2006. gadā, komandai apstājoties astotdaļfinālā, bet 2010. un 2014. gadā tāpat kā debijas reizē 1974. gadā komanda turnīru beidza jau pēc priekšsacīkstēm. Šīs vienības galvenais treneris ir Berts van Marveiks.

Francijas un Austrālijas mačā uzvarētājiem precīzi bija Antuāns Grīzmans un Pols Pogbā, kamēr Austrālijai vārtus guva komandas kapteinis Mails Džedinaks. Šajā mačā tika nozīmēti divi 11 metru soda sitieni, kurus realizēja Grīzmans un Džedinaks, kamēr Pogbā vārtus iesita pēc rikošeta, bumbai atsitoties pa pārliktni. Tāpat jāpiebilst, ka Grīzmans kļuva par pirmo futbolistu Pasaules kausa finālturnīru vēsturē, kurš vārtus guvis pēc Video tiesneša sistēma jeb VAR izmantošanas.

Francijas un Peru izlases līdz šim savā starpā nav spēlējušas.

Francija iepriekš piedalījusies 14 Pasaules kausa finālturnīros, lielāko sasniegumu gūstot 1998. gadā savās mājās, kad pirmo un līdz šim vienīgo reizi kļuva par pasaules čempioni. Tāpat 2006. gadā Francija spēlēja Pasaules kausa finālā, kurā gan zaudēja Itālijai, bet 1958. un 1986. gadā tā palika trešajā vietā. Pirms četriem gadiem Francijas izlase aizkļuva līdz sacensību ceturtdaļfinālam, kurā ar 0:1 zaudēja nākamajai čempionei Vācijai. Francūžu galvenais treneris ir Didjē Dešāms.

Savukārt Peru piedalījusies četros Pasaules kausa finālturnīros, taču pēdējo reizi šajā turnīrā spēlēja 1982. gadā. Labākais sasniegums tika gūts 1970. gadā, kad komanda aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam. Peruāņus cīņā vada galvenais treneris Rikjardo Gareka.

D apakšgrupā viena no turnīra favorītēm Argentīna, ar pasaules futbola superzvaigzni Lionelu Mesi sastāvā, nespēja uzvarēt turnīra debitanti Islandi, spēlei noslēdzoties neizšķirti 1:1. Savukārt Horvātija drošo ar 2:0 uzvarēja Nigēriju.

Pēc pirmās kārtas šajā apakšgrupā Horvātijai ir trīs punkti, Argentīnai un Islandei pa vienam, bet Nigērija ir bešā.

Horvātijas izlase, ceturtdien uzvarot, praktiski nodrošinās vietu astotdaļfinālā. Grupas otrā kārta noslēgsies piektdien, kad tiksies Islande un Nigērija.

Argentīnas izlase, kura pirms četriem gadiem kļuva par pasaules vicečempioni, pirmo spēli aizvadīja ne tā kā gribētos. Komandai pret islandiešiem piederēja liels pārsvars, tā atklāja rezultātu, taču četras minūtes vēlāk kļūdījās un islandieši atjaunoja neizšķirtu. Savukārt spēles otrajā daļā Mesi varēja nodrošināt Argentīnai uzvaru, taču argentīniešu superzvaigzne nerealizēja 11 metru soda sitienu.

Horvātija turnīru sāka pārliecinoši, nedodot Nigērijai daudz izredžu uz uzvaru. Horvātiem vārtus guva Luka Modričs, kurš bija precīzs no 11 metru soda sitiena atzīmes, bet vēl reizi bumbu savos vārtos ieraidīja nigērieši.

Abas komandas tikās arī 1998. gada Pasaules kausa izcīņā, kad apakšgrupu kārtā ar 1:0 uzvarēja Argentīna. Tāpat abas komandas pirms četriem gadiem aizvadīja pārbaudes spēli, kurā ar 2:1 arī labāki bija Argentīnas futbolisti.

Argentīna iepriekš Pasaules kausa finālturnīrā piedalījusies 16 reizes, 1978. un 1986.gadā kļūstot par pasaules čempioni, bet vēl trīs reizes ieņemot otro vietu. Arī pirms četriem gadiem notikušajā turnīrā Argentīna aizkļuva līdz finālam, taču papildlaikā zaudēja Vācijai. Tāpat iepriekšējos trīs Pasaules kausa finālturnīros Argentīna ikreiz sasniegusi vismaz ceturtdaļfinālu. Komandas galvenais treneris ir Horhe Sampaoli.

Savukārt Horvātija līdz šim Pasaules kausa finālturnīros spēlējusi četras reizes, debijā 1998. gadā sensacionāli izcīnot trešo vietu. Tikmēr pirms četriem gadiem Horvātijas izlase nespēja pārvarēt grupu kārtu, izcīnot vienu uzvaru trīs spēlēs. Šajā turnīrā komandu vada Zlatko Daličs.

Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21. reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!