Foto: imago/Bildbyran/Scanpix/LETA
Par vienu no turnīra favorītēm uzskatītā Brazīlijas futbola izlase šodien aizvadīs otrās kārtas spēli Pasaules kausa finālturnīra E apakšgrupā, lūkojot tikt pie pirmās uzvaras turnīrā.

Brazīlijas izlase plkst.15 Sanktpēterburgā tiksies ar Kostariku, kamēr citā E apakšgrupas mačā plkst.21 Kaļiņingradā spēkiem mērosies Serbija un Šveice.

Savukārt D apakšgrupas vienības noslēgs otro kārtu, kad plkst.18 Volgogradā spēkiem mērosies Nigērijas un Islandes izlases.

Brazīlijas izlase pirmās kārtas cīņā spēlēja neizšķirti 1:1 ar Šveici, kamēr grupas līdere ir Serbija, kas ar 1:0 uzvarēja Kostariku. Serbiem līdz ar to ir trīs punkti, brazīliešiem un šveiciešiem pa vienam, bet Kostarika ir tukšā.

Brazīlijas izlases līderis ir pasaules dārgākais futbolists Neimars, kurš februārī guva kājas traumu, tomēr tagad ir atgriezies ierindā. Tikmēr Kostarikas izlases lielākā zvaigzne ir vārtsargs Keilors Navass, kurš maijā palīdzēja spāņu grandam Madrides "Real" triumfēt UEFA Čempionu līgā.

Brazīlieši nav zaudējuši pēdējos 18 mačos, kamēr Kostarika pēdējos trīs mačos ir zaudējusi.

Abas komandas tikās arī 2002.gada Pasaules kausa izcīņā, kad Brazīlija bija pārāka ar 5:2, kā arī 1990.gadā, brazīliešiem uzvarot ar 1:0. Kopumā desmit savstarpējās cīņās Brazīlija ir izcīnījuši deviņas uzvaras ar vārtu attiecību 32:9. Tiesa, reizi pie panākuma tikusi arī Kostarika, ks 2011.gadā Panamerikas spēlēs uzvarēja ar 3:1.

Brazīlija ir visu laiku veiksmīgākā Pasaules kausu dalībniece. Par pasaules čempioni tā kļuvusi piecas reizes - 1958., 1962., 1970., 1994. un 2002.gadā. Kopumā šī valstsvienība Pasaules kausa izcīņā spēlējusi 21 reizi, pa divām reizēm vēl paliekot otrajā un trešajā vietā. Pirms četriem gadiem savās mājās notikušajā Pasaules kausā brazīlieši palika ceturtajā vietā. Šajā turnīrā komandas galvenais treneris ir Adenors Leonārdu Baši jeb Tite.

Savukārt Kostarika Pasaules kausa izcīņu sasniegusi otro reizi pēc kārtas un piekto reizi kopumā. Iepriekšējās četrās reizēs trijos gadījumos izdevās pārvarēt grupu turnīru, turklāt tieši pirms četriem gadiem Brazīlijā sasniegts labākais rezultāts - ceturtdaļfināls, kur tikai pēcspēles sitienu sērijā tika atzīts Nīderlandes pārākums. Šīs komandas galvenais treneris ir Oskars Ramiress.

Šīs grupas otrajā duelī Šveice lūkos turpināt septiņu nezaudētu spēļu sēriju, kamēr Serbija mēģinās tikt pie trešās uzvaras pēc kārtas.

Zīmīgi, ka kopš Dienvidslāvijas izjukšanas, Šveice un Serbija savā starpā spēlēs pirmo reizi. Tiesa, pirms tam šveicieši ar Dienvidslāviju tikās 13 reizes, taču uzvarēja vien divos mačos.

Šveice Pasaules kausa finālturnīrā spēlē ceturto reizi pēc kārtas, bet kopumā četrgades nozīmīgākajā forumā piedalījusies desmit reizes. Labākais sasniegums tai bijis ceturtdaļfināla sasniegšana 1934., 1938. un 1954.gadā. Pirms četriem gadiem šveicieši Brazīlijā pārvarēja grupu turnīru, bet astotdaļfinālā tikai pagarinājumā ar 0:1 piekāpās vēlākai finālistei Argentīnai. Komandas galvenais treneris ir bosnietis Vladimirs Petkovičs.

Šveices izlase bija arī Latvijas valstsvienības pretiniece šī turnīra kvalifikācijas kārtā.

Savukārt Serbija, startējot zem dažādiem režīmiem, Pasaules kausam kvalificējusies jau 12.reizi. Tiesa, atsevišķi Serbija četrgades nozīmīgākajā forumā startēs vien otro reizi - 2010.gadā Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) tā nespēja pārvarēt apakšgrupu sacensības. Tikmēr priekštece Dienvidslāvija divas reizes (1930. un 1962.gadā) planētas meistarsacīkstēs izcīnīja ceturto vietu. Vienības galvenais treneris ir Mladens Krstajičs.

Tikmēr D apakšgrupā otrā kārta tika iesākta jau ceturtdien, kad pārsteigumu sagādāja Horvātija, kas ar 3:0 sagrāva iepriekšējā turnīra vicečempioni Argentīnu.

Horvātija ar šo panākumu nodrošināja ceļazīmi uz astotdaļfinālu, jo pirmajā mačā ar 2:0 uzvarēja Nigēriju. Savukārt Argentīna, kas turnīru sāka ar neizšķirtu 1:1 pret Islandi, tagad riskē neizkļūt no grupas un turnīru sensacionāli noslēgt jau priekšsacīkstēs.

Pirms piektdienas cīņas Horvātijai ir seši punkti divos mačos, pa punktam ir Islandei un Argentīnai, bet Nigērija ir tukšā.

Islandes un Nigērijas izlases savā starpā līdz šim nekad nav spēlējušas.

Islande Pasaules kausa finālturnīrā spēlē pirmo reizi, kļūstot par valsti ar vismazāk iedzīvotājiem šī turnīra vēsturē, kas spējusi kvalificēties finālsacensībām. Islandes izlase līdz šim savu lielāko panākumu guva pirms diviem gadiem, kad Eiropas čempionātā aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam. Komandas galvenais treneris ir Heimirs Halgrīmsons.

Nigērija iepriekš Pasaules kausa finālturnīrā piedalījusies piecas reizes, debitējot 1994.gadā, kad sasniedza astotdaļfinālu. Izslēgšanas turnīrā Nigērija iekļuva arī 1998. un 2014.gadā, taču tālāk par astotdaļfinālu nekad nav tikusi. Šīs vienības galvenais treneris ir Gernots Rors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!