Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pie pirmajām uzvarām Krievijā notiekošajā Pasaules kausa izcīņā futbolā šodien cenšas tikt Portugāle un Spānija, bet kopumā tiek aizvadītas trīs cīņas.

Pirmajā spēlē šodien plkst.15 pašreizējā Eiropas čempione Portugāle Maskavā esošajā stadionā "Lužņiki" B grupas cīņā tiksies ar Maroku, bet plkst.18 A grupas cīņā Urugvajas valstsvienība Rostovā pie Donas spēkosies ar Saūda Arābiju. Visbeidzot B grupā otrā spēlē Kazaņā plkst. 21 titulētā Spānija sacentīsies pret Irānu.

Portugāles izlase pirmajā Pasaules kausa spēlē nospēlēja 3:3 ar Spāniju, visus trīs vārtus portugāļu labā iesitot Krištianu Ronaldu. Tikmēr Maroka ar 0:1 piekāpās Irānai.

Portugāle iepriekš piedalījusies sešos Pasaules kausa finālturnīros, labāko sasniegumu gūstot 1966.gadā, kad izcīnīja trešo vietu. Tāpat 2006. gadā portugāļi palika ceturtie, bet iepriekšējās planētas meistarsacīkstēs 2014. gadā neizkļuva no apakšgrupas. Krievijā Portugālei ir piektais Pasaules kausa finālturnīrs pēc kārtas. Portugāle ir pašreizējā Eiropas čempione.

Maroka Pasaules kausa finālturnīrā piedalās piekto reizi, bet pirmo kopš 1998. gada. Labākais sasniegums gūts 1986. gadā, kad tika sasniegts astotdaļfināls. Pasaules kausa finālturnīros aizvadījusi 13 spēles, taču guvusi tikai divas uzvaras.

Abas puses savā starpā tiksies vien otro reizi Pasaules kausu vēsturē - pirmo un līdz šim vienīgo reizi tās tikās 1986. gadā, marokāņiem grupu turnīrā gūstot drošu uzvaru ar 3:1.

Portugāles valstsvienībai šodien varētu nebūt viegli uzlauzt Marokas vārtus, jo viņu šīs dienas pretinieki jau 20 spēlēs pēc kārtas nav ielaiduši vairāk par vieniem vārtiem katrā no cīņām.

Tikmēr A grupā Urugvajas valstsvienība pirmajā spēlē ar 1:0 uzvarēja Ēģipti, kamēr Saūda Arābija atklāšanas mačā ar 0:5 kapitulēja Pasaules kausa saimniecei Krievijai.

Šajā grupā otrā kārta tika iesākta jau pirmdien, kad Krievijas futbolisti negaidīti pārliecinoši ar 3:1 uzvarēja Ēģipti.

Tādējādi Krievija ar divās spēlēs izcīnītiem sešiem punktiem atrodas A grupas vadībā un ir ļoti tuvu iekļūšanai izslēgšanas turnīrā, kamēr trīs punkti vienīgajā mačā ir Urugvajai. Tikmēr bez punktiem ir Saūda Arābija un Ēģipte.

Urugvaja, kas ir divkārtējā pasaules čempione, līdz šim Pasaules kausa finālturnīrā startējusi 12 reizes, 1930. gadā savās mājās, kā arī 1950. gadā Brazīlijā kļūstot par čempioni. Urugvaja piedalījusies iepriekšējos divos turnīros, 2010. gadā izcīnot augsto ceturto vietu, bet pirms četriem gadiem apstājoties astotdaļfinālā. Urugvaja tikai trīs reizes nav pārvarējusi grupu turnīru fāzi.

Komandas galvenais treneris Oskars Tavaress sastāvā iekļāvis izlases lielākās zvaigznes Luisu Svaresu un Edinsonu Kavani, kuri rūpēsies par rezultativitāti.

Savukārt Saūda Arābija līdz šim bija piedalījusies četros Pasaules kausa finālturnīros, bet iepriekšējo reizi to darīja 2006. gadā. Pasaules kausa apakšgrupu kārta tika pārvarēta tikai debijas reizē 1994. gadā, pēc tam trīs reizes pēc kārtas apstājoties pēc priekšsacīkstēm.

Komandas galvenais treneris ir Argentīnā dzimušais Huans Antonio Pici, kurš gan futbolista karjeras laikā pārstāvēja Spāniju, spēlējot arī šīs valsts izlasē. Pici Saūda Arābiju vada kopš pērnā gada.

Spānijas izlase tikai dienu pirms Pasaules kausa finālturnīra sākuma negaidīti no favorītes izlases galvenā trenera amata atstādināja Hulenu Lopetegi, bet viņa vietā tika iecelts valstsvienības sporta direktors Fernando Jerro.

Spānija iepriekš piedalījusies 14 Pasaules kausa finālturnīros, šajās sacensībās startējot ikreiz kopš 1978. gada. Lielākais panākums gūts 2010. gadā, kļūstot par pasaules čempioniem, bet pirms četriem gadiem nespējot izkļūt no apakšgrupas. Sešas reizes bijusi labāko astotniekā.

Tikmēr Irāna Pasaules kausa finālturnīros piedalās piekto reizi, debiju piedzīvojot 1978. gadā, taču startējot arī pirms četriem gadiem Brazīlijā. Ne reizi nav izkļuvusi no apakšgrupas, allaž sacensības beidzot jau priekšsacīkstēs – 12 cīņās izcīnīta viena uzvara, trīs reizes spēlēts neizšķirti un astoņos mačos ciesti zaudējumi.

Spānija un Irāna savā starpā vēl nekad nav spēkojušās. Iepriekšējo reizi, kad spāņi tikās ar kādu no Āzijas konfederācijas komandām, tika gūta graujoša uzvara ar 6:1 (pret Dienvidkoreju).

Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21.reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!