Foto: SIPA/Scanpix/LETA

2018. gada Pasaules kausa finālturnīrā ir noslēgusies pirmā, bet lielākā fāze, — grupu turnīrs, un noskaidrotas tās 16 izlases, kas čempionātu turpinās astotodaļfinālā, kā arī tās, kas var doties mājās un sākt gatavošanās nākamā Pasaules kausa atlasei.

Grupu turnīrā tika aizvadītas 48 no 64 turnīra spēlēm. daudzas no tām sagādāja sportiskas sensācijas, tāpat daudzās tika labota turnīra, izlašu un personiskā statistika, bet daudz kas apzīmējams ar vārdu "pirmoreiz". Mūsuprāt, interesantāko statistiku apkopojām šajā rakstā.

Lai arī Pasaules kausa izcīņa futbolā notiek kopš 1930. gada, allaž tiek piedzīvoti notikumi, kādi pirms tam nav pieredzēti. Ir jaunas situācijas, ko diktē noteikumu izmaiņas, jaunas komandas, jauna pieredze, jauni stadioni, rekordi utt., utjpr.

Pirmoreiz piedzīvotais 2018. gada Pasaules kausa finālturnīrā:

* Pirmo reizi Pasaules kausa vēsturē astotdaļfināla dalībnieku noteica pēc "Fair play" metodes. G grupas kopvērtējumā Japānai un Senegālai bija vienāds punktu skaits, kā arī identiska gūto un zauēto vārtu attiecība, līdz ar to stājās spēkā "godīgas spēles" punkts, ka tālāk tiek komanda, kurai grupu turnīrā ir bijis mazāks dzelteno kartīšu skaits, un tā šoreiz bija Japāna. Senegālas futbolisti grupu turnīrā saņēma sešus brīdinājumus, japāņi — četrus.

* Jaunu Pasaules rekordu sasniegusi Anglijas izlase — pirmo reizi vēsturē tā pasaules čempionāta mačā guva sešus vārtus: spēlē ar Panamu rezultāts bija 6:1 angļu labā. Līdz tam britu futbolistu rezultativitātes rekords bija četri vārti Pasaules kausa finālturnīra spēlē.

* Portugāles izlases zvaigzne Krištianu Ronaldu kļuva par pirmo spēlētāju, kurš šajā turnīrā guva vārtus, bet nerealizēja 11 metru soda sitienu. Otrais bija Islandes izlases kapteinis Gilfijs Sigurdsons.

* Kolumbija kļuva par pirmo un vienīgo 2018. gada Pasaules kausa finālturnīra dalībnieci, kas astotdaļfinālā iekļuva, neskatoties uz zaudējumu pirmajā grupas spēlē.

* Argentīnas izlases zvaigzne Lionels Mesi savukārt kļuva par pirmo savas valsts futbolistu, kurš Pasaules kausa finālturnīrā vārtus guvis trijās "vecuma grupās", līdz 20 gadu sasniegšanai, trešajā un tagad arī ceturtajā gadu desmitā esot.

* Pasaules kauss Krievijā ir pirmais vēsturē, kurā katra no finālturnīra komandām spējusi gūt vismaz divus vārtus. Pēdējā, kas līdz pat grupu turnīra noslēdzošajam mačam bija palikusi ar vieniem gūtiem vārtiem, bija Panama, bet savā pēdējā spēlē tā ar 1:2 piekāpās Tunisijai.

Statistika un fakti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!