Foto: AFP/Scanpix/LETA
Šodien Pasaules kausā futbolā tiek noskaidrotas pirmās divas pusfinālistes, Francijai tiekoties ar Urugvaju un Beļģijai spēkojoties ar Brazīliju.

Francijas un Urugvajas ceturtdaļfināls Ņižņijnovgorodā sāksies plkst.17 pēc Latvijas laika, bet četras stundas vēlāk Kazaņā tiksies Beļģija ar Brazīliju.

Šo ceturtdaļfinālu uzvarētājas savā starpā spēkosies pusfinālā. Savukārt sestdien Krievija duelēsies ar Horvātiju, bet Anglija mēros spēkus ar Zviedriju, noskaidrojot atlikušās divas pusfinālistes.

Francijas futbolisti C apakšgrupā izcīnīja pirmo vietu. Vispirms tika gūtas uzvaras 2:1 pār Austrālija un 1:0 pār Peru, bet apakšgrupu turnīra noslēgumā tika nospēlēts neizšķirti 0:0 ar Dāniju. Astotdaļfinālā francūži spraigā cīņā ar 4:3 pārspēja Argentīnu.

Tikmēr Urugvaja A apakšgrupā palika nepārspēta, izcīnot pirmo vietu. Turnīra ievadā urugvajieši ar vienādiem rezultātiem 1:0 uzvarēja Ēģipti un Saūda Arābiju, kam sekoja pārliecinošs panākums 3:0 pār Krieviju. Pēc tam astotdaļfinālā ar 2:1 tika pārspēta 2016. gada Eiropas čempione Portugāle.

Līdz ar to Francija un Urugvaja mājās aizsūtīja pēdējās desmitgades pasaules labākos futbolistus attiecīgi argentīnieti Lionelu Mesi un portugāli Krištianu Ronaldu.

Francijas izlasē šajā turnīrā rezultatīvākais ar trim vārtiem bijis Kiljans Mbapē, bet pretiniekiem tikpat iesitis Edinsons Kavani, kura dalība ceturtdaļfinālā ir zem jautājuma zīmes.

Francijas izlasei šajā mačā nevarēs palīdzēt pussargs Blēzs Matuidī, kurš iepriekšējos mačos iekrājis divas dzeltenās kartītes.

Urugvaja un Francija Pasaules kausa finālturnīros tikušās trīs reizes apakšgrupu turnīrā. 1966.gadā apakšgrupā ar 2:1 pārāki bija urugvajieši, bet nākamajos dueļos 2002. un 2010. gadā tika fiksēts bezvārtu neizšķirts 0:0.

Francija piedalās savā 15. Pasaules kausa finālturnīrā, lielāko sasniegumu gūstot 1998.gadā savās mājās, kad pirmo un līdz šim vienīgo reizi kļuva par pasaules čempioni. Tāpat 2006.gadā Francija spēlēja Pasaules kausa finālā, kurā gan zaudēja, bet 1958. un 1986.gadā palika trešajā vietā. Pirms četriem gadiem Francijas izlase aizkļuva līdz sacensību ceturtdaļfinālam, kurā ar 0:1 zaudēja nākamajai čempionei Vācijai. Komandas galvenais treneris ir Didjē Dešāns.

Tikmēr Urugvaja, kas ir divkārtējā čempione, startē savā 13. finālturnīrā. Urugvajieši triumfēja pirmajā Pasaules kausa finālturnīrā, kas 1930.gadā norisinājās viņu mājās, otrreiz trofeju virs galvas paceļots 1950.gadā Brazīlijā. Urugvaja piedalījusies iepriekšējos divos turnīros, 2010.gadā izcīnot augsto ceturto vietu, bet pirms četriem gadiem apstājoties astotdaļfinālā. Urugvaja tikai trīs reizes nav pārvarējusi grupu turnīru fāzi. Izlases galvenais treneris ir Oskars Tavaress, kurš savā postenī atrodas kopš 2006.gada.

Beļģijas valstsvienība šajā Pasaules kausā izcīnījusi uzvaras visās četrās spēlēs - vispirms G apakšgrupā pret Panamu (3:0), Tunisiju (5:2) un Angliju (1:0), bet astotdaļfinālā tika gūta virsroka 3:2 pār Japānu, atspēlējoties no divu vārtu deficīta.

Savukārt Brazīlijas futbolisti E apakšgrupā ar 2:0 pieveica Serbiju un Kostariku, kā arī nospēlēja 1:1 ar Šveici, izcīnot pirmo vietu. Astotdaļfinālā brazīlieši ar 2:0 pieveica Meksiku.

Beļģiem ar četriem precīziem sitieniem izcēlies Romelu Lukaku, kurš par diviem vārtiem atpaliek no finālturnīra rezultatīvākā spēlētāja Herija Keina, kamēr brazīliešiem pa diviem vārtiem guvuši Neimars un Filipi Kutinju.

Sakrāto brīdinājumu dēļ Brazīlijas izlasei šajā mačā jāiztiek bez pussarga Kazemīru. Iepriekšējā duelī Brazīlija pietaupīja savainojumu guvušo aizsargu Marsēlu.

Abas izlases Pasaules kausa finālturnīrā tikās 2002. gadā, astotdaļfinālā uzvaru ar 2:0 izcīnot nākamajai čempionei Brazīlijai.

Brazīlija ir visu laiku veiksmīgākā Pasaules kausu dalībniece. Par pasaules čempioni tā kļuvusi piecas reizes - 1958., 1962., 1970., 1994. un 2002. gadā. Kopumā šī valstsvienība Pasaules kausa izcīņā spēlējusi 21 reizi, pa divām reizēm vēl paliekot otrajā un trešajā vietā. Pirms četriem gadiem savās mājās notikušajā Pasaules kausā brazīlieši palika ceturtajā vietā. Šajā turnīrā komandas galvenais treneris ir Adenors Leonārdu Baši jeb Tite.

Beļģijas talantīgā izlase Pasaules kausā startē 13. reizi, bet līdz šim tikai vienu reizi sasniegts pusfināls, kad tas tika paveikts 1986. gadā. Savukārt pirms četriem gadiem Brazīlijā ceturtdaļfinālā ar 0:1 tika atzīts nākamās vicečempiones Argentīnas pārākums. Komandas galvenais treneris ir Roberto Martiness.

Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21.reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!