Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Peru futbola izlase, gatavojoties Pasaules kausa finālturnīram, svētdien Šveices pilsētā Sanktgallenē ar rezultātu 3:0 (2:0) pārspēja Saūda Arābiju.

Uzvarētājiem ar diviem gūtiem vārtiem izcēlās Paolo Gverrero, kuru tikai ceturtdien Šveices Federālā tiesa pielaida Pasaules kausa finālturnīram. Savukārt trešo bumbu Saūda Arābijas vārtos ieraidīja Andrē Kariljo.

34 gadus vecajam Gverrero kokaīna lietošanas dēļ pērn tika piešķirta viena gada diskvalifikācija tika, tomēr viņš saglabāja cerības piedalīties Pasaules kausā, turklāt futbolists tika iekļauts arī Peru valstsvienības paplašinātajā kandidātu sarakstā.

Tiesa, maija vidū Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) lēma, ka Gverrero diskvalifikācija jāatstāj spēkā, turklāt tā pēc Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) pieprasījuma palielināta līdz 14 mēnešiem.

Gverrero pēdējā cerība bija Šveices Federālā tiesa, kurai piederēja galavārds šajā lietā. Tā lēma, ka Peru kapteinis var spēlēt Pasaules kausa finālturnīrā.

Pirms tam atbalstu futbolistam pauda Starptautiskā Profesionālo futbolistu federācija (FIFPro), kā arī Francijas, Austrālijas un Dānijas izlašu kapteiņi, attiecīgi, Igo Loriss, Mailss Džedinaks un Simons Kjers.

Gverrero organismā aizliegtās vielas tika atrastas pēc pērn rudenī notikušās Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēles pret Argentīnu, kad tās uzrādīja kokaīna pēdas.

Spēlējot bez sava kapteiņa Gverrero, Peru valstsvienība Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra starpkontinentālajās pārspēlēs divu maču summā pieveica Jaunzēlandi un kā pēdējā sasniedza finālturnīru. Tajā šī izlase spēlēs vienā apakšgrupā ar Franciju, Austrāliju un Dāniju.

Ar 32 vārtiem 86 spēlēs uzbrucējs ir visu laiku Peru izlases rezultatīvākais futbolists, turklāt 2015.gadā viņš bija starp pretendentiem uz prestižo "Ballon d'Or" jeb "Zelta bumbas" balvu, kļūstot par pirmo šīs valsts futbolistu, kurš iekļauts šajā sarakstā.

Peru pārbaudes spēļu ciklu iesāka ar uzvaru 2:0 pār Skotiju, bet noslēgs ar maču pret Spāniju.

Arī Saūda Arābija spēlēs Pasaules kausa finālturnīrā, kur vienā apakšgrupā cīnīsies ar Krieviju, Urugvaju un Ēģipti.

Saūda Arābija aizvadījusi krietni vairāk sagatavošanās spēļu kā pretinieces. Maijā Saūda Arābijas izlase ar 2:0 uzvarēja Alžīriju un Grieķiju, bet ar 1:2 piekāpās Itālijai. Vēl šai komandai gaidāma tikšanās ar Vāciju.

Tikmēr divu Eiropas komandu duelī Spānija savā laukumā nospēlēja neizšķirti 1:1 (1:0) ar Šveici.

Spāņiem vārtus guva Alvaro Odriosola, kurš 29.minūtē ar sitienu no soda laukuma robežas atklāja mača rezultātu. Savukārt 62.minūtē šveicieši panāca izlīdzinājumu, vārtsarga Davida de Heas kļūdu izmantojot Rikardo Rodrigesam.

Zīmīgi, ka daudzi apšaubīja Spānijas izlases galvenā trenera Hulena Lopetegi lēmumu iekļaut 22 gadus veco Odriosolu valstsvienībā.

"Ja man kāds pirms gada teiktu, ka tagad būšu izlasē, es neticētu. Vienīgais manas veiksmes noslēpums ir tas, ka katru dienu smagi strādāju," pēc uzvaras pauda centra aizsargs Odriosola.

Spānijai Pasaules kausa finālturnīra apakšgrupā pretī stāsies Portugāle, Irāna un Maroka.

Spānijas izlase aizvadīs vēl vienu pārbaudes spēli ar Tunisiju.

Tikmēr Šveicei apakšgrupā gaidāmas tikšanās ar Brazīliju, Serbiju un Kostariku.

Pirms finālturnīra Šveicei būs pārbaudes mačs arī ar Japānu.

Viena no Šveices izlases pretiniecēm finālturnīrā Kostarika savā laukumā ar 3:0 (1:0) uzveica Ziemeļīriju.

Kostarikai vārtus guva Džoans Venegass, Džoels Kempbels un Fransisko Kalvo.

Kostarikai pirms finālturnīra būs pārbaudes spēles arī ar Angliju un Beļģiju.

Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā sāksies 14.jūnijā, bet noslēgsies 15.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!