Foto: AFP/Scanpix/LETA
Spānijas un Portugāles valstsvienības Pasaules kausa izcīņas spēlēs pirmdien smagās cīņās sasniedza astotdaļfinālu. Kaļiņingradā Spānija cīnījās neizšķirti 2:2 (1:1) pret Maroku, kas jau bija zaudējusi cerības tikt nākamajā kārtā, bet Saranskā Portugāles un Irānas spēle noslēdzās ar rezultātu 1:1 (1:0).

Mača 14. minūtē Spānijas izlases aizsargs Serhio Ramoss un pussargs Andress Injesta savā starpā nesapratās laukuma vidusdaļā, un Kalids Butaids bumbu pārtvēra un izgāja pret Davidu de Hea. Marokānis izvērtēja situāciju un izdarīja precīzu sitienu vārtos. Piecas minūtes vēlāk rezultāts kļuva neizšķirts, kad Injesta soda laukumā teicami piespēlēja Isko, kurš spēcīgi no tuvas distances raidīja bumbu vārtos.

Turpinājumā Spānija vairāk kontrolēja bumbu, bet Maroka spēlēja uz pretuzbrukumiem. Tad 81. minūtē pēc centrējuma soda laukumā uz maiņu nākušais Jusefs En Nesiri lēca augstāk par Serhio Ramosu un raidīja bumbu vārtos ar galvu, vēlreiz izvirzot vadībā Maroku. Spānija izmisīgi centās izvairīties no sensacionāla zaudējuma. Otrā puslaika kompensācijas laika pirmajā minūtē Jago Aspass, kurš arī nāca uz maiņu, pēc Dani Karvahala piespēles guva vārtus no tuvas distances. Šis vārtu guvums tika ieskaitīts pēc video atkārtojuma izskatīšanas, jo sākotnēji līnijtiesnesis fiksēja aizmuguri.

Portugāles futbolisti tikai ar grūtībām nosargāja sev labvēlīgo neizšķirtu 1:1 spēlē pret sīksto Irānu. Pirmajā puslaikā līdz pat 45. minūtei portugāļiem neizdevās savu pārsvaru apliecināt ar vārtu guvumu, līdz to izdarīja Rikardu Kvarešma – skaists sitiens ar labās kājas ārējo malu un bumba ielidoja "devītniekā".

Otrajā puslaikā laukumā valdīja vairāk emocijas, nevis futbols. 50. minūtē Irānas soda laukumā nokrita portugāļu zvaigzne Krištianu Ronaldu un pēc neliela pārtraukuma, apskatoties video atkārtojumu, mača tiesnesis lēma piešķirt 11 metru soda sitienu. Pret to ļoti aktīvi sāka protestēt irāņi, un tieši šī epizode simbolizēja mača turpinājumu – emocijas, rupjības, tēlošana un vairākkārtēja spēles apturēšana. Portugāļu "pendeli" pats cietušais nerealizēja, saglabājoties minimālam Eiropas čempionu pārsvaram 1:0.

Spēles turpinājumā vairākkārt Irānas futbolisti un treneri pieprasīja VAR iejaukšanos pārkāpumos portugāļu laukuma pusē, līdz tas tika izdarīts kompensācijas laika sākumā. Tiesnesis piešķīra 11 metru soda sitienu par spēli ar roku, un to realizēja Karims Ansarifards. Drīz pēc tam irāņi varēja gūt uzvaras vārtus, bet sitiens no dažiem metriem lidoja vārtu tīklā no ārpuses. Dažas minūtes pēc tam atskanēja spēles beigu signāls, kas deva portugāļiem vietu "play off".

Līdz ar to no B grupas astotdaļfinālā iekļūst Spānija un Portugāle. Abām komandām ir pa pieciem punktiem un gūto un zaudēto vārtu attiecība ir +1, kā arī savstarpējā spēle noslēdzās neizšķirti. Pēc FIFA noteiktajiem papildkritērijiem Spānija ir pirmajā vietā, Portugāle ir otrā. Irāna un Maroka turnīru noslēgušas ar solīdu sniegumu.

Portāls "Delfi" piedāvāja šo maču teksta tiešraidi, kurā var lasīt detalizētu notikumu aprakstu.

$duelID=1085;$eventID=21;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

$duelID=1087;$eventID=21;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!