Foto: Vida Press

7. septembrī aprit pieci gadi, kopš aizsaulē devās vesels "hokeja reiss", - traģiskā aviokatastrofa, kas 2011. gadā paņēma Jaroslavļas "Lokomotiv" hokeja komandas un latviešu aizsarga Kārļa Skrastiņa dzīvību.

Jaroslavļas "Lokomotiv" 2011./2012. gada Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonu bija jāiesāk izbraukumā Minskā pret vietējo "Dinamo", taču galapunktā Jaroslavļas komanda neieradās - pēc samocītas pacelšanās, izbraucot ārpus skrejceļa, lidmašīna nokrita un uzsprāga, aiznesot 45 cilvēku dzīvības. Katastrofā bojā gāja 37 "Lokomotiv" komandas spēlētāji un pārstāvji, kā arī astoņi lidmašīnas apkalpes locekļi.

7. septembris ir diena, kad Jaroslavļā ierodas bojāgājušo hokejistu piederīgie un tiek pieminēti zaudētie tēvi, dēli, brāļi un vīri. Oficiālā Piemiņas diena sākas ar rīta dievkalpojumu Uspenskas katedrālē un piemiņas brīdi Ļeontjevas kapsētā, kur pēc aviokatastrofas tika apglabāti vairāki bojāgājušie spēlētāji.

Ziedu nolikšana notiek divos pilsētas objektos - pie 2013. gadā atklātā skaistā memoriāla "Hokeja brālība", kurā no hokeja nūjām metālā izveidots stilizēts lidmašīnas un krītoša putna siluets, kā arī memoriālajā komplektā Tunošnas ciematā, kur notika katastrofa.

Šajā dienā, pieminot zaudētos kolēģus, nenotiek KHL spēles, bet līgas oficiālā televīzija pārraida ierakstus ar "Lokomotiv" spēlēm no iepriekšējiem gadiem. Vienīgais hokeja mačs, kas 7. septembrī notiek, ir piemiņas spēle Jaroslavļā, kur šogad uz ledus izies komandas "Lidojums" un "Leģenda numur 17". Tajās apvienojušies reģiona lielāko pilsētu hokeja veterāni un Krievijas Nakts hokeja līgas spēlētāji.

"Lokomotiv" katastrofa, kas ir lielākais traģiskais notikums pēdējo gadu laikā pasaules sportā, ietekmēja ne tikai Latvijas, bet arī Zviedrijas, Baltkrievijas, Slovākijas, Čehijas un Krievijas hokeju, jo 2011. gada Kontinentālās hokeja līgas (KHL) čempionātā Jarolsvaļas komandu pārstāvēja spēlētāji no šīm valstīm.

Kārlim Skrastiņam šī būtu bijusi pēdējā ārzemju komanda karjerā - atteicies no Rīgas "Dinamo" piedāvājuma un parakstījis līgumu uz vienu sezonu ar bagāto Jaroslavļas klubu, Kārlis bija nolēmis pēc tam pievienoties Rīgas klubam un tajā noslēgt savu izcilo karjeru. Sanāca, ka tās bija ne tikai atvadas no hokeja, bet arī no dzīves… Savukārt daudziem Skrastiņa komandas biedriem nokļūšana spēcīgajā "Lokomotiv" komandā bija daudzsološas karjeras apsolījums un iespēja pierādīt savu talantu. Zviedru vārtsargs Stefans Līvs, Čehijas izlases zvaigznes Karels Rahūneks, Jans Mareks un Jožefs Vasičeks, leģendārais slovāku uzbrucējs Pāvols Demitra un baltkrievs Ruslana Salejs - viņu piemiņa tika godināta ne tikai dzimtenē, bet arī Nacionālajā Hokeja līgā (NHL).

Katastrofas izmeklēšana, kas uzreiz pēc notikušā bija skaļa un plaša, kā jau tas parasti notiek, ar laiku pieklusa, un arī nekādu sensacionālu atklājumu neizraisīja - oficiālā versija ir, ka viens no pilotiem pacelšanās laikā nevilšus spiedis bremžu pedāļus. Eksperti uzskatīja, ka šo kļūdu varēja pieļaut gan lidmašīnas komandieris Andrejs Solomencevs, gan otrais pilots Igors Ževelovs, kurš esot bijis "negatīvā medicīnisko preparātu iespaidā" - viņa asinīs tika konstatētas fenobarbitāla pēdas, kas ir aizliegts preparāts aktīviem pilotiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!