Foto: F64
Viens no Latvijas visu laiku labākajiem hokejistiem Artūrs Irbe ar atjaunoto Rīgas "Dinamo" sadarbojās kluba darbības pirmajos mēnešos, taču vēlāk no Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba distancējās ideoloģisku apsvērumu dēļ.

Irbe intervijā žurnālam "Ir" pastāstīja, ka neredzēja iespēju strādāt kopā ar "Dinamo" vadību, ar kuru viņam ideoloģiski nebija pa ceļam. Ar atjaunotā "Dinamo" dibināšanā iesaistīto Viesturu Koziolu Irbem savulaik bijusi laba sadarbība, taču bijušais vārtsargs šaubījās, vai tāpat būs turpmāk. Turklāt Koziols nebija vienīgais un galvenais "Dinamo" projekta virzītājs.

"Visi zinām, ar ko viņš [Koziols] ir saistīts, un viņa plašais darbības lauks. Viņam tagad pieder "Diena". Tajā, ko viņš darīja hokejā, saskatīju daudz pozitīva, bet viņš tur ["Dinamo"] nebija vienīgais," Irbi citēja žurnāls.

Pārējos "Dinamo" vadībā iesaistītos cilvēkus Irbe uzskata par dažnedažādiem, no kuriem viņš centies norobežoties un būt neatkarīgs. "Domāju, ka viņu skatiens ir vērsts uz Austrumiem. Es arī ļoti labi saprotu, ka Rīgas "Dinamo" zināmā mērā ir PR projekts Krievijai," teica Irbe.

Rīgas "Dinamo" KHL dibināšanā bija vajadzīgs kā logs uz Rietumiem, bet "Itera-Latvija" par kluba lielāko atbalstītāju kļuva tādēļ, ka ir saistīts ar Krievijas gāzes uzņēmumu "Gazprom", kas nosaka toni KHL, uzskata Irbe. Kamēr "Gazprom" būs vajadzīga Rīgas "Dinamo" dalība KHL, tikmēr arī klubs saņems atbalstu, viņš piebilda.

Irbe sprieda, ka "Itera-Latvija" vadītājs un a/s "Dinamo Rīga" padomes priekšsēdētājs Juris Savickis naudu hokeja klubam turpinās dot tik ilgi, kamēr Krievijai nebūs skaidrs, vai tā Latviju var padarīt par lielāku sabiedroto, nekā tā pašlaik ir Rietumiem. Ja kļūs pilnīgi skaidrs, ka plāns izgāzies, "Dinamo" būšot jāsāk kārpīties pašiem.

Pašlaik hokejā tiek pumpēti milzu līdzekļi, kas nodrošina neadekvāti lielas algas un niecīgu atdevi, taču nekas netiek darīts ar filantropisku mērķi, atgādināja Irbe, kurš 2005.gadā Latvijā saņēma balvu "Paraugs sportā".

Jau pagājušajā sezonā Irbe bija vārtsargu treneris Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubā Vašingtonas "Capitals", bet vēl sezonu iepriekš viņa pārziņā bija Rīgas "Dinamo" vārtsargu gatavošana. Irbe ir konsultējis arī Latvijas valstsvienības vārtsargus.

NHL Irbe debitēja 1991./1992.gada sezonā Sanhosē "Sharks" sastāvā. Vēlāk viņš ir spēlējis arī Dalasas "Stars", Vankūveras "Canucks" un Karolīnas "Hurricanes". NHL karjeru Irbe pabeidza 2003./2004.gada sezonā. Vēlāk viņš epizodiski spēlēja klubos Latvijā, Austrijā un Slovākijā. Ilgus gadus Irbe bija arī viens no Latvijas valstsvienības balstiem, piedaloties pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs.

Pirmo lielāko starptautisko atzinību Irbe guva 1985. gadā, kad viņu nosauca par labāko vārtsargu Eiropas junioru čempionātā. Par zvaigzni Latvijā Irbe kļuva 1988. gadā, kad palīdzēja Rīgas "Dinamo" PSRS čempionātā izcīnīt sudraba medaļas. 1990. gadā Irbi atzina par pasaules čempionāta labāko vārtsargu, taču daudz nozīmīgāki panākumi viņam bija tie, kas vēlāk tika gūti ar Latvijas izlasi. Ar Irbi vārtos Latvijas izlase pasaules čempionātos divas reizes sasniedza savu labāko rezultātu - 7. vietu.

NHL karjerā Irbem visveiksmīgākais bija 2002. gads, kad viņš kopā ar Karolīnas "Hurricanes" aizkļuva līdz Stenlija kausa finālam. Irbe ir piedalījies arī divās NHL Zvaigžņu spēlēs, bet vienu no emocionālākajiem brīžiem piedzīvoja 2006. gada olimpiskajās spēlēs Turīnā, kad bija Latvijas delegācijas karognesējs atklāšanas parādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!