Foto: DELFI
Baltā nama budžeta direktore uzdevusi federālajām aģentūrām sākt daļēji vērt ciet savas durvis, Kongresam nespējot pieņemt lēmumu par federālo budžetu.

Savienoto Valstu valdībai nācies paziņot par pēdējo 17 gadu laikā pirmo daļējo darba apturēšanu.

"Aģentūrām jāsāk izpildīt plāni par slēgšanos sakarā ar līdzekļu trūkumu," teikts Baltā nama administrācijas un budžeta biroja vadītājas Silvijas Metjū Burvelas paziņojumā.

Rīkojums izdots desmit minūtes pirms ASV valdībai oficiāli beidzās nauda.
Burvela aicināja Kongresu pieņemt pagaidu budžetu, kas ļautu valsts iestādēm sākt darbu.

Likumdevēji pēdējās stundas pirms fiskālā gada beigām maz uzmanības pievērsa budžeta jautājumiem, tā vietā strīdoties par to, vai sasaistīt budžeta likumu ar centieniem bremzēt prezidenta Baraka Obamas veselības sistēmas reformu.

"Tas ir nevajadzīgs sitiens Amerikai," divas minūtes pēc termiņa beigām pavēstīja Senāta demokrātu vairākuma līderis Harijs Rīds.

ASV Senāts iepriekš noraidīja Pārstāvju palātas pēdējo lēmumu uz gadu atlikt prezidenta Baraka Obamas izstrādātās reformas veselības aprūpes sistēmā, kas bija daļa no federālā budžeta likumprojekta.

Tagad daudzām valdības aģentūrām nākas apturēt savu darbu, algu izmaksu federālo iestāžu amatpersonām, tostarp daļai militārā personāla, daļu ierēdņu atlaist bezalgas atvaļinājumos, slēgt nacionālos parkus un apturēt pasu izsniegšanu. Tomēr tādi dienesti, kā gaisa satiksmes kontrole, pārtikas inspekcija un robežapsardze darbu turpinās.

Šodien ap 800 000 valdības darbinieku nāksies palikt mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!