Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubam Rīgas "Dinamo" trešdien "Arēnā Rīga", parādot skaistu sniegumu, neizdevās peiveikt Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubu Fīniksas "Coyotes" - rīdzinieki zaudēja ar 1:3 (0:1, 1:1, 0:1).

Foto galerija

65 sekundes pirms pirmā perioda beigām "Coyotes" labā vārtus guva Tailers Pjats. Otrā perioda vidū Marks Hartigans izlīdzināja rezultātu, bet 11 sekundes pirms otrās trešdaļas beigām Petrs Pruha atjaunoja "Coyotes" komandai pārsvaru. Punktu "Coyotes" uzvarai pēdējās trešdaļas devītajā minūtē pielika Lī Stempņaks.

Par labāko spēlētāju "Dinamo" rindās tika atzīts vārtsargs Kriss Holts, bet "Coyotes" rindās labākais bija pēdējo vārtu autors Stempņaks.

Rīdzinieku sastāvā šoreiz nebija Tomaša Surovija, kuram ir savainojums, kā arī ārpus sastāva šodien palika Rodrigo Laviņš un Jurajs Mikušs. Surovija vietā pirmajā maiņā kopā ar Aleksandru Ņiživiju un Marku Hartiganu spēlē Bruks Troters.

"Dinamo" vārtus mačā sākumā sargāja Mikaēls Tēlkvists, bet otrā perioda vidū viņu nomainīja Kriss Holts. "Dinamo" vārstargi kopā atvairīja 39 metienus, bet rīdzinieki pa pretinieku vārtiem meta tikai 19 reizes.

1.periods

Spēle iesākās ļoti ātrā tempā un abas komandas ātri pārgāja uzbrukumā, tomēr daudz bīstamāk uzbruka "Coyotes" hokejisti, bet lieliski darbojās "Dinamo" vārtsargs Mikaēls Telkvists, kurš pāris reizes glāba savu komandu no vārtu zaudējuma. Spēles septītajā minūtē rīdzinieki palika mazākumā, taču "Coyotes" skaitliskajā vairākumā neko bīstamu neizveidoja. Sešas minūtes vēlāk jau "Dinamo" bija viena laukuma spēlētāja pārsvars, taču arī rīdzinieki vairākumā spēlēja diezgan bezzobaini un rezultāts nemainījās.

Atlikušajā pirmās trešdaļas laikā abas komandas izveidoja vēl pāris uzbrukumus, taču bīstamāki tie bija "Coyotes", līdz ar to bija likumsakarīgi, ka viesi guva pirmos vārtus, kad 65 sekundes pirms pirmās trešdaļas beigām precīzi meta Pjats.

2.periods

Otrajā trešdaļā spēles temps nebija krities un komandas turpināja veidot labus uzbrukumus, tomēr stabili spēlēja abi vārtsargi un rezultāts nemainījās. Mača 26.minūtē "Dinamo" izpelnījās iespēju spēlēt vairākumā, taču vērā ņemamu briesmu "Coyotes" vārtiem nebija, bet 17 sekundes pirms vairākuma beigām jau "Dinamo" palika mazākumā, tomēr arī "Coyotes" hokejisti lielus draudus pretinieku vārtiem neradīja.

Kā jau bija gaidāms, otrās trešdaļas vidū abas komandas veica vārtsargu maiņu - "Dinamo" vārtos Telkvistu nomainīja Kriss Holts, bet "Coyotes" vārtos Iļjas Brizgalova vietā stājās Džeisons Labarbera. Rīdzinieki uzreiz pārbaudīja Labarberas modrību, kad labu metienu izdarīja Roberts Bukarts, tomēr "Coyotes" vārtsargs ripu tvēra. Savukārt minūti vēlāk Labarbera bija bezspēcīgs, kad pēc lieliskas Broka Trotera piespēles vārtus guva Hartigans un izlīdzināja rezultātu - 1:1.

Pēc zaudētajiem vārtiem "Coyotes" hokejisti neapmulsa un turpināja aktīvi uzbrukt "Dinamo" vārtiem, līdz četras minūtes pirms otrās trešdaļas beigām rīdziniekiem nācās spēlēt mazākumā, taču "Coyotes" vairākumā izdarīja vien pāris metienus, kas Holtam neradīja īpašas grūtības. Nemaz īsti neuzsākot cīņu vienādos sastāvos, "Dinamo" atkal palika mazākumā un šoreiz Fīniksas klubs izmantoja vairākumu, kad desmit sekundes pirms trešdaļas beigām precīzi meta Pruha.

3.periods

Pēc nospēlētām 22 sekundēm trešajā trešdaļā "Dinamo" bija iespēja spēlēt vairākumā, tomēr tā netika izmantota, bet trešās trešdaļas vidū Latvijas klubs saņēma divus divu minūšu noraidījumus pēc kārtas, un otro skaitlisko vairākumu "Coyotes" izmantoja, kad Stempņaks trešo reizi raidīja ripu "Dinamo" vārtos.

Mača 53.minūtē komandas apmainījās ar noraidījumiem un gandrīz divas minūtes spēlēja četri pret četri, tomēr arī šādā situācijā vārti netika gūti. Pusotru minūti pirms spēles beigām "Dinamo" vēlreiz palika mazākumā, tomēr "Coyotes" īpaši necentās izmantot vairākumu un līdz mača beigām rezultāts nemainījās.

Iepriekšējo reizi kāda Latvijas komanda ar NHL klubu spēlēja pirms 20 gadiem, kad Rīgas Sporta pilī vecā veidola "Dinamo" komanda ar 2:4 zaudēja Monreālas "Canadiens". Ņemot vērā arī iepriekšējo "Dinamo" komandu, kas pastāvēja līdz pagājušā gadsimta 90.-to gadu sākumam, rīdziniekiem šī ir 10.spēle pret NHL klubiem. Iepriekšējās spēlēs "Dinamo" piedzīvoja sešus zaudējumus (vienu pagarinājumā), izcīnīja divas uzvaras un reizi cīnījās neizšķirti.

Pirmo spēli pret NHL klubiem "Dinamo" aizvadīja 1988.gada 27.decembrī, kad Ziemeļamerikas tūres ietvaros nospēlēja 2:2 ar Kalgari "Flames", kas vēlāk tajā sezonā izcīnīja Stenlija kausu.

Kopumā pirmajā sērijā Ziemeļamerikā toreiz "Dinamo" aizvadīja septiņas spēles – vēl ar 1:2 zaudēja Edmontonas "Oilers", ar 1:6 zaudēja Vankūveras "Canucks", ar 5:3 uzvarēja Losandželosas "Kings", kuras rindās bija leģendārais Veins Greckis, ar 1:4 zaudēja Čikāgas "Blackhawks", ar 0:5 piekāpās Sentluisas "Blues" un ar 2:1 pieveica Minesotas "North Stars".
Toreiz "Dinamo" komandā spēlēja abi pašreizējie Latvijas izlases treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš, bet vārtus sargāja Artūrs Irbe. Komandas galvenais treneris šajās spēlēs bija Vladimirs Jurzinovs, bet no Maskavas bija piekomandēti vairāki hokejisti no turienes "Dinamo" un tā galvenais treneris Jurijs Moisejevs.

Vēlāk 1989.gada septembrī Rīgā "Dinamo" ar 1:2 pagarinājumā zaudēja Vašingtonas "Capitals", bet pēdējā tikšanās ar NHL klubiem bija 1990.gada 14.septembrī jau pieminētajā spēlē pret "Canadiens".

Rīgas "Dinamo" sastāvs uz spēli:

#79 Mikael Tellqvist (#31 Chris Holt);
#17 Aleksandrs Ņiživijs – #3 Mark Hartigan – #91 Brock Trotter,
#8 Sandis Ozoliņš - #44 Oskars Cibuļskis;
#15 Mārtiņš Karsums – #5 Jānis Sprukts – #75 Ģirts Ankipāns,
#11 Kristaps Sotnieks - #6 Arvīds Reķis;
#10 Lauris Dārziņš – #34 Vitaļij Karamnov – #19 Miķelis Rēdlihs,
#13 Guntis Galviņš – #14 Jēkabs Rēdlihs;
#21 Roberts Bukarts – #18 Andris Džeriņš - #87 Gints Meija,
#55 Jānis Andersons - #9 Krišjānis Rēdlihs.

Fīniksas "Coyotes" sastāvs:
Vārtsargi - 1 Jason LaBarbera; 30 Ilya Bryzgalov

Laukuma spēlētāji: 3 Keith Yandle, 6 David Schlemko, 8 Scottie Upshall, 11 Martin Hanzal, 12 Paul Bissonnette, 14 Taylor Pyatt, 16 Petr Prucha, 17 Radim Vrbata, 18 Sami Lepisto, 19 Shane Doan, 20 Eric Belanger, 22 Lee Stempniak, 23 Oliver Ekman-Larsson, 28 Lauri Korpikoski, 33 Adrian Aucoin, 38 Vernon Fiddler, 55 Ed Jovanovski, 57 Maxim Goncharov, 86 Wojtek Wolski, 91 Kyle Turris

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!