Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Starptautiskā Hokeja federācijas (IIHF) aizliegusi Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Ņižņekamskas "Ņeftehimik" uzbrucējam Nailam Jakupovam spēlēt KHL.

Jakupovs "Ņeftehimik" pievienojās uz Nacionālās hokeja līgas (NHL) lokauta laiku, kur viņš pārstāv Edmontonas "Oilers" komandu.

IIHF atzinusi, ka šīgada NHL drafta pirmais numurs Jakupovs pirms pievienošanās Ņižņekamskas klubam nebija ieguvis nepieciešamo Kanādas Hokeja federācijas atļauju.

Tāpat par nesaskaņotas pārejas akceptēšanu Krievijas Hokeja federācija sodīta ar 5000 Šveices franku (2905 latu) lielu naudas sodu.

"Ņeftehimik" rindās jaunais uzbrucējs paguva aizvadīt divas spēles.

Jūlija nogalē Jakupovs ar "Oilers" komandu parakstīja standarta debitanta līgumu uz trijiem gadiem.

Jakupovs aizvadītajā sezonā spēlēja Ontario hokeja līgas (OHL) komandā Sarnijas "Sting", kur 48 spēlēs guva 33 vārtus un veica 41 rezultatīvu piespēli. Vēlāk viņš kļuva par pirmo Krievijā dzimušo hokejistu kopš 2004.gada, kurš NHL draftā izvēlēts ar pirmo numuru. Toreiz Vašingtonas "Capitals" izvēlējās Aleksandru Ovečkinu.

Jau vēstīts, ka, noslēdzoties līdzšinējam kolektīvajam līgumam, 15.septembrī sākās NHL lokauts. Līdz ar to slēgtas visu klubu treniņbāzes un tās netiks atvērtas līdz jauna kolektīvā līguma parakstīšanai. Tikpat ilgi visi spēlētāji ir brīvi no saistībām ar NHL klubiem.

Lielākās nesaskaņas abām pusēm ir par ienākumu sadali. Pašlaik klubiem hokejistu algās atļauts tērēt līdz 57% no sava budžeta, bet līgas vadība šos griestus vēlas samazināt līdz 46% atzīmei. Tikmēr līgas Spēlētāju asociācija (NHLPA) piedāvā šo robežu nākamajiem trijiem gadiem starp 52%-54%.

Līdz ar to līgas darbība pārtraukta ceturto reizi kopš 1992.gada. Iepriekšējā NHL lokauta dēļ pilnībā tika atcelta 2004./2005.gada sezona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!