Foto: Sputnik/Scanpix
Lai gan Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka steidzami vajag samazināt profesionālo sportistu algas, Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) par to īpaši nedomā – 30 dārgāko hokejistu algas, neieskaitot prēmijas, pārsniedz trīs miljardus Krievijas rubļu (vairāk nekā 53 miljoni ASV dolāru).

Lielākā daļa KHL klubu praktiski tiek finansēti no valsts līdzekļiem (valsts, pašvaldības vai valsts/pašvaldības uzņēmuma atbalsts), toties atļaujas lielas algas saviem hokejistiem un nedomā par Putina ieteikto algu samazinājumu. Izdevums "Sportfakt" izveidojis KHL lielāko algu saņēmēju sarakstu un tajā dominē Sanktpēterburgas SKA hokejisti (14 no 30 dārgākajiem spēlē šajā klubā).

Klubu devīgumu labi raksturo piecu dārgāko SKA hokejistu algas – kopā tie ir vairāk nekā viens miljards Krievijas rubļu (vairāk nekā 13,5 miljoni ASV dolāru). KHL noteiktie algu griesti ir 950 miljoni rubļu, kas ir pat mazāk nekā piecu vadošo SKA hokejistu algas, neskaitot prēmijas. KHL nolikums paredz, ka klubs par algu griestu pārkāpšanu maksā 20% no tās summas, par cik ir pārsniegts šis limits.

Saprotami, ka KHL dārgāko hokejistu sarakstā nav neviena Rīgas "Dinamo" hokejista, jo Latvijas klubs finansiāli nevar atļauties konkurēt ar līgas bagātākajām komandām. Saraksta augšgalā ir SKA uzbrucējs Iļja Kovaļčuks (5,5 miljoni dolāru), kā arī viņa komandas biedri Pāvels Dacjuks (4,5 miljoni dolāru) un Vjačeslavs Vojnovs (4,5 miljoni dolāru). Šī ir hokejistu pamatalga, bet, visticamāk, dažādās piemaksās visi vadošie KHL hokejisti saņem vēl vairākus miljonus dolāru.

Kā norāda "Sportfakt", 30 dārgākie hokejisti kopā saņem 53, 306 miljonus ASV dolāru jeb 3,198 miljardus Krievijas rubļu. Ar šiem līdzekļiem pietiktu, lai segtu kāda no nabadzīgāko Krievijas reģionu budžeta deficītiem. Tomēr, piemēram, Kovaļčuks ar savu pamatalgu Nacionālās hokeja līgas (NHL) vislabāk apmaksāto hokejistu sarakstā pat nebūtu TOP 100 un ieņemtu vien 134. vietu.

"Sportfakt" min vēl vienu salīdzinājumu ar NHL – abās līgās starp labāk apmaksātajiem hokejistiem dominē mājinieki, kas tādējādi parāda, kā dzimtenē ciena savus sportistus. KHL TOP 30 dārgāko hokejistu sarakstā ir tikai pieci ārzemnieki, un tāpat NHL TOP 30 sarakstā tikai daži nav ASV vai Kanādas pilsoņi.

Apkopojot informāciju par KHL dārgākajiem hokejistiem, "Sportfakt" min vēl vienu interesantu faktu – astoņi no šajā sarakstā esošajiem Krievijas hokejistiem šobrīd nav iekļauti Krievijas izlases sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!