Foto: F64

Latvijas klubs Rīgas "Dinamo" Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārā čempionāta spēlē svētdien ar rezultātu 3:7 (0:1, 2:5, 1:1) izbraukumā kapitulēja Ufas "Salavat Julajev" komandai.

Otrās trešdaļas sākumā Rīgas "Dinamo" spēja panākt izlīdzinājumu 1:1, tomēr turpinājumā zaudēja četrus vārtus nepilnu 11 minūšu laikā, turpinājumā vairs nespējot pacīnīties par uzvaru.

Rīgas "Dinamo" labā precīzi bija Aleksandrs Žirū, Mārtiņš Karsums un Mārtiņš Porejs, kurš guva savus pirmos vārtus KHL karjerā. Savukārt "Salavat Julajev" hokejistu vidū ar "hat-trick" atzīmējās Anti Pihlstrems, bet pa reizei vārtus guva Ņikita Filatovs, Andrejs Zubarevs, Igors Mirnovs un Oļegs Saprikins.

1.periods

Jau pēc trim spēlētām minūtēm Rīgas "Dinamo" komandu mazākumā atstāja Gints Meija, bet pāris minūtes vēlāk tieši viņam bija pirmā reālā Latvijas kluba vārtu gūšanas iespēja, kad uzbrucējs nespēja precīzi pielabot vārtu priekšā saņemto ripu. Cīņas sākumā ritēja ātra spēle no vieniem vārtiem uz otriem, bet nedaudz bīstamāk uzbruka mājinieki.

Trešdaļas turpinājumā "Salavat Julajev" uzbruka arvien aktīvāk un rīdziniekus arvien vairāk nācās glābt vārtsargam Mārim Jučeram. Trešdaļas beigās mājiniekiem arī izdevās atklāt rezultātu, kad pēc ātras saspēles no samērā asa leņķa precīzs bija talantīgais krievu uzbrucējs Filatovs. Jučeram vēl izdevās ripu aizskart, bet neko vairāk. Šādi arī noslēdzās pirmā trešdaļa, rīdziniekiem atrodoties zaudētājos ar 0:1.

2.periods

Otrā trešdaļa iesākās mierīgā cīņā, bet šoreiz vairāk paveicās rīdziniekiem - jau otrajā minūtē vārtos ieripoja Žirū raidījums un rezultāts kļuva neizšķirts 1:1. Šajā brīdī gan sākās "Dinamo" neveiksmju sērija. Abas komandas īsā laikā apmainījās noraidījumiem, bet četratā veiksmīgāki bija mājinieki - trešdaļas ceturtajā minūtē Zubarevs veiksmīgi nokļuva viens pret vārtiem un no neērtās puses pārspēja Jučeru, liekot Rīgas "Dinamo" atkal nokļūt iedzinējos ar 1:2.

Turklāt rīdzinieku neveiksmes turpinājās arī vēlāk. Sākotnēji mača 28.minūtē "Salavat Julajev" ieguva jau divu vārtu pārsvaru, kad kārtējā ātrajā uzbrukumā precīzi meta mājinieku uzbrukuma līderis Mirnovs, kuram šie bija 14.gūtie vārti šosezon, bet vēl pēc četrām minūtēm, spēlējot vairākumā, Pihlstrems saņēma veiksmīgu piespēli no aizvārtes un panāca 4:1 mājinieku labā.

Neilgi pēc ceturtajiem zaudētajiem vārtiem lieliska iespēja bija Džeimijam Džonsonam, viņš to nespēja realizēt, bet nopelnīja vairākumu, ko Latvijas klubs divu minūšu laikā nerealizēja. Tomēr, ko nepaveica "Dinamo", to kārtējo reizi ļoti ātri izdarīja pretinieki - pie noraidījuma tika Arvīds Reķis un savu vairākuma iespēju mājinieki izmantoja jau pēc 13 sekundēm, kad cīņā vārtu priekšā sekmīgākais bija Saprikins, panākot jau 5:1. Tas laika Rīgas "Dinamo" galvenā trenera vietas izpildītājam Artim Ābolam ņemt pusminūtes pārtraukumu.

Drīz vien, spēlējot vairākumā, Rīgas "Dinamo" spēja vienus vārtus atgūt, kad Porejs guva savus pirmos vārtus KHL, precīzi metot no zilās līnijas. Tomēr Latvijas kluba prieki bija īsi - Rīgas "Dinamo" ieguva vēl vienu vairākumu, tomēr šoreiz nospēlēja ļoti neveiksmīgi, Pihlstrems pārtvēra ripu un izcēlās ar vārtu guvumu mazākumā, panākot jau 6:2 "Salavat Julajev" labā. Ar šādu rezultātu arī noslēdzās mača otrā trešdaļa.

3.periods

Trešā trešdaļas sākās ar vārtsargu maiņu Rīgas "Dinamo" komandā un Jučera vietā laukumā devās Mīkaels Telkvists. Šī spēles daļa sākās mierīgā cīņā, bet pirmos vārtus guva viesi, kad Karsums ieraidīja ripu vārtu augšējā stūrī. Tomēr vēl pēc brīža rīdzinieki palika mazākumā un šo iespēju "Salavat Julajev" realizēja - pēc Mirnova piespēles pie ripas vārtu priekšā nokļuva Pihlstrems, gūstot savus trešos vārtus cīņā un panākot 7:3.

Daudziem noraidījumiem bagātā spēlē Rīgas "Dinamo" neizmantoja vēl vienu vairākumu un pēc tam vārtsargu maiņa notika arī "Salavat Julajev" rindās - Īro Tarki vietā stājās jaunais krievs Andrejs Vasiļevskis. Tomēr atlikušajā mača gaitā nekas ievērības cienīgs vairs nenotika un Latvijas klubs cieta pārliecinošu neveiksmi.

Par rezultatīvāko spēlētāju mačā guva Zubarevs, kurš vārtu guvumam pievienoja arī trīs rezultatīvas piespēles, bet Mirnovam bija vieni gūtie vārti un divas piespēles. Tikmēr Karsumam un Porejam bija pa vieniem gūtajiem vārtiem un vienai rezultatīvai piespēlei, bet Guntis Galviņš izcēlās ar divām piespēlēm.

Vārtsargs Jučers, kurš Rīgas "Dinamo" vārtos aizvadīja 40 minūtes, KHL spēlēs laukumā nebija devies kopš 22.oktobra.

Šī abām komandām bija otrā tikšanās reize šosezon. Oktobra sākumā Rīgā notikušajā cīņā pārāki ar 3:2 pagarinājumā bija viesi.

Ar šo maču Latvijas klubs noslēdza trīs izbraukuma spēļu sēriju. Pirmajā cīņā trešdien "Dinamo" ar 2:6 zaudēja latvieša Laura Dārziņa pārstāvētajai Kazaņas "Ak Bars" komandai, bet piektdien ar 1:0 uzvarēja Ņižņekamskas "Ņeftehimik".

Nākamās nedēļas ceturtdienā "Dinamo" savā laukumā uzņems Gagarina kausa īpašniekus Maskavas "Dinamo", bet decembra sākumā dosies četru izbraukuma spēļu sērijā.

Kā zināms, Latvijas klubs šajā izbraukumā bija devies bez savainotajiem aizsargiem Matjē Karla un Krišjāņa Rēdliha, toties sastāvā iekļuva uzbrucēji Gunārs Skvorcovs un Roberts Bukarts, kā arī aizsargs Porejs, kurš cīņā pret "Ņeftehimik" piedzīvoja savu debiju KHL čempionātā.

Piektdienas spēlē "Dinamo" savainojuma dēļ nevarēja palīdzēt kapteinis Guntis Galviņš, kurš gan cīņā pret "Salavat Julajev" atgriezās laukumā. Savukārt šī cīņa ceļgala savainojuma dēļ bija jāizlaiž citam aizsargam Oskaram Cibuļskim. Tiek prognozēts, ka viņš nevarēs spēlēt arī citos tuvākajos Latvijas kluba mačos.

KHL Rietumu konferences kopvērtējumā Rīgas "Dinamo" ar 29 punktiem 29 spēlēs joprojām atrodas 12.pozīcijā, bet "Salavat Julajev" Austrumos ir sestie ar 48 punktiem 29 mačos.

Jau vēstīts, ka regulārajā čempionātā katra komanda ar katru tiksies divas reizes, bet ar vienu vienību - četras reizes. Rīgas "Dinamo" četras reizes sacentīsies ar Minskas "Dinamo". Kopumā regulārajā čempionātā katra komanda aizvadīs pa 52 mačiem - pa 26 spēlēm savā laukumā un izbraukumā.

Rīgas "Dinamo" komandai šosezon izvirzīti visaugstākie mērķi, proti, izcīnīt Gagarina kausu. Savukārt minimālais komandas uzdevums ir iekļūšana izslēgšanas spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!