Foto: F64
Jaunā galvenā trenera Sanda Ozoliņa vadībā spēlētājiem jābūt maksimāli motivētiem, komandai cienījami jāstartē, sagaidot Latvijas simtgadi, bet klubam jāspēj iejusties jaunajā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) veidolā – tā par Rīgas "Dinamo" hokejistu un vadības tuvākajiem uzdevumiem intervijā portālam "Delfi" saka AS "Dinamo Rīga" padomes priekšsēdētājs Juris Savickis.

Ar Savicki tiekamies neilgi pēc tam, kad "Dinamo Rīga" padome par komandas jauno galveno treneri apstiprināja leģendāro Sandi Ozoliņu. Bijušais Latvijas hokeja izlases kapteinis, savulaik spēlēja arī Rīgas "Dinamo" rindās KHL čempionātos, šajā amatā nomainīja Normundu Sējēju, kurš tagad kļuvis par Savicka padomnieku.

Hārtlija vietā atnāk Ozoliņš

Foto: F64

"Ar Hārtliju esam tikušies vairākas reizes, pēdējo reizi tas notika kopīgās vakariņas pasaules čempionāta laikā Ķelnē. Izteicu viņam mūsu piedāvājumu, vēlmes un redzējumu. Viņš apsolīja pāris dienas padomāt. Tā arī notika – pēc pāris dienām man piezvanīja un teica, ka pēc konsultēšanās nolēmis nepieņemt šo piedāvājumu," saka Savickis.

Savickis neslēpa, ka Hārtlijs uz viņu ir atstājis spēcīgu iespaidu ne tikai kā treneris, bet arī kā cilvēks. Kluba vadība vēlējusies kanādieti redzēt pie komandas stūres, taču vienošanās netika panākta. "Hārtlijs ir ļoti augsta līmeņa hokeja profesionālis, kas ļoti labi pārzina šo "saimniecību" no visām pusēm, to varēja just. Ārpus hokeja ir lielisks un interesants cilvēks, kurš pārzina dažādas jomas, viņam ir savs, savādāks, piegājiens daudzās lietās. Sarunājām, ka viņš dažreiz atbrauks uz Rīgu un palīdzēs visai Latvijas hokeja struktūrai."

Rīgas "Dinamo" padomes priekšsēdētājs sacīja, ka bijuši arī vēl citi kandidāti, bet izvēlēts Ozoliņš. Pēc Savicka teiktā, Ozoliņš pērnā gada rudenī pievienojies Rīgas "Dinamo" treneru kolektīvam ar domu, ka kādreiz varētu kļūt par tās galveno treneri. Toreiz starp bijušo hokejistu un kluba vadību panākta vienošanās, ka viņš asistēs Sējējam, sapratīs savu atbildības sfēru un tad jau vēlāk skatīšoties tālāk. Tagad ir sperts nākamais solis un Ozoliņam uzticēta komandas vadīšana.

"Man imponēja tas, ka Sandis atnāca ar domu – kādreiz būs galvenais treneris. Viņš ir mērķtiecīgs. Maijā, vērtējot potenciālos trenerus, sacīju, ka vēl ir arī Sandis. Tad sākās pārrunas, kuru rezultātā vienojāmies," notikumus atceras Savickis. Pēc Savicka teiktā, pie līdzīgiem apstākļiem, Rīgas "Dinamo" allaž labāk ir uzticējušies vietējiem treneriem. Kā spilgtu piemēru viņš min Arti Ābolu, kurš pēc Rīgas "Dinamo" trenēšanas devās uz citu KHL klubu Toljati "Lada" un tagad ir nostiprinājies kopējā KHL treneru tirgū.

Ja Rīgas "Dinamo" jaunā trenera vadībā sākums nebūs sekmīgs, kluba vadība nesteigsies ar kritiku vai domām par trenera maiņu. Savickis uzsver, ka līdzšinējā darbībā kluba vadība nav padevusies sabiedrības spiedienam un pie pirmajām neveiksmēm neķeras klāt "treneru korpusa tīrīšanai".

"Mēs septiņreiz vērtējām, skatījāmies, un tikai tad nogriezām. Nevis kā pieņemts dažreiz citos KHL klubos, kad pie pirmās neveiksmes atlaiž trenerus. Negribu lielīties, bet var būt, ka tas ir mūsu, baltiešu, tāds ziemeļnieciskais piegājiens – bez emocijām visu rūpīgi izsvērt, apdomāt un tikai tad pieņemt galīgo lēmumu" skaidro Savickis.

Tieši šī iemesla dēļ pagājušajā sezonā netika atlaists Sējējs, jo kluba vadība visās neveiksmēs nevainoja treneri. "Netrāpījām ar ārzemju spēlētājiem, vairākas reizes nepaveicās, tā sportā gadās. Katrai komandai ir krīzes posmi, un mēs šoreiz iekritām šādā periodā. Bija arī labas spēles, kopumā viss nebija tik slikti, taču mēs neieguvām mums tik svarīgos punktus pret mūsu līmeņa komandām."

Savickis noliedz, ka viens no neveiksmes iemesliem varētu būt Sējēja "divvaldība" – galvenā trenera un ģenerālmenedžera amatu apvienošana. "Tādi eksperimenti mēdz būt arī pasaules vadošajās komandās. Mēs jau Sējēju par galveno treneri apstiprinājām tikai tad, kad izvērtējām visas citas kandidatūras un nevienu citu cienīgāku treneri neatradām. Tad arī piedāvājām Sējējam pamēģināt būt trenerim uz pilnu slodzi."

Sējēja lielā pieredze bija viens no iemesliem, kādēļ Savickis viņu pieņēmis par savu padomnieku. "Negribēju zaudēt to pieredzi, kas viņam ir. Viņš jau nekur nepazustu, tomēr deviņus gadus ir KHL apritē, kas nav mazsvarīgi. Ja kopumā ņem vērā deviņas sezonas (Sējējs tikai vienu no deviņām sezonām nebija kopā ar Rīgas "Dinamo"), tad mēs piecas reizes tomēr bijām "play off"."

KHL jaunā identitāte un Rīgas "Dinamo" nākotne

Foto: F64

Latvijas simtgades un pasaules čempionāta gaidās

Foto: LETA
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!