Foto: F64

Aizliegtas vielas lietošanā pieķertais Latvijas hokeja izlases uzbrucējs Vitālijs Pavlovs līdz Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) lēmumam par viņam piemērojamo sodu, visticamāk, nevarēs spēlēt Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Latvijas klubā Rīgas "Dinamo", noskaidroja aģentūra LETA.

Soču olimpiskajās spēlēs Pavlova A un B provju analīzēs tika atrasts aizliegtais stimulants metileksanamīns. Tā ir viela, kas var tikt pievienota uztura bagātinātājiem, lai veicinātu organisma atjaunošanos un regulētu ķermeņa svaru.

Līdz oficiālam IIHF lēmumam hokejistam, kā noprotams, ir liegts piedalīties kluba spēlēs, kas nozīmē, ka Pavlovs, visticamāk, izlaidīs atlikušās "Dinamo" komandas spēles regulārajā čempionātā, kā arī Gagarina kausa izcīņā.

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) un Rīgas "Dinamo" pārstāvji gan nav absolūti vienādās domās par to, kā izpaužas pašreizējā hokejista situācija, tāpēc pēc konsultācijām ar IIHF viņam, iespējams, tomēr tiks ļauts pārstāvēt savu klubu.

Pašlaik neviena no atbildīgajām pusēm neprognozē, cik ilgi varētu nākties gaidīt līdz IIHF lēmumam. Tiek uzskatīts, ka hokejists noteikti saņems kāda apmēra diskvalifikāciju, taču nav zināms, ar cik apjomīgu sodu rēķināties.

Teorētiski uzbrucējam draud diskvalifikācija līdz pat diviem gadiem, tomēr praksē ir bijuši gadījumi, kad par šīs pašas vielas lietošanu hokejists sodīts vien ar trīs mēnešu diskvalifikāciju.

Zīmīgi, ka IIHF piemērotās diskvalifikācijas nav spēkā Ziemeļamerikas hokejā, tāpēc gadījumā, ja hokejists tiks sodīts ar apjomīgu sodu, viņš varēs meklēt darbu tur.

Kā ziņots, pats Pavlovs apzinātu aizliegto vielu lietošanu noliedzis, turklāt viņš apliecinājis, ka šīs hokeja sacensību sezonas laikā ir lietojis vienīgi sava kluba ārsta ieteiktos medikamentus un uztura bagātinātājus. Viņa pārstāvētais klubs pašlaik pārskata komandā esošo medikamentu klāstu. Ja Rīgas "Dinamo" pārstāvjiem medikamentos izdosies atrast aizliegtās vielas, būs jāvēršas pie produktu piegādātājiem.

Latvijas pēdējie oficiālie olimpiskie dopinga gadījumi bija 2000.gada Sidnejas Olimpiādē airētājam Andrim Reinholdam, kā arī 2002.gadā pirms Soltleiksitijas olimpiskajām spēlēm bobslejistam Sandim Prūsim, kas gan toreiz neliedza viņam startēt spēlēs.

Pašlaik 24 gadus vecais Pavlovs Sočos piedalījās visās piecās Latvijas izlases spēlēs, veicot vienu rezultatīvu piespēli un iekrājot pozitīvu lietderības koeficientu +1.

Uzbrucējs 2012.gada vasarā noslēdza trīs gadu līgumu ar Rīgas "Dinamo", kura rindās viņš šosezon 50 spēlēs guvis sešus vārtus un veicis astoņas rezultatīvas piespēles.

Pirms gaidāmajām Gagarina kausa spēlēm Rīgas "Dinamo" komandu piemeklējušas jūtamas sastāva problēmas. Vismaz mēnesi rokas lūzuma dēļ nevarēs spēlēt aizsargs Arvīds Reķis, muguras savainojuma dēļ šī sezona, visticamāk, ir beigusies kanādiešu uzbrucējam Kailam Vilsonam, kurš ir vienības rezultatīvākais spēlētājs, kājas sasitumā iedzīvojies uzbrucējs Miks Indrašis, kurš gan varēs doties laukumā jau tuvākajās komandas spēlēs, bet jau ilgstoši smagu traumu dēļ komandai nevar palīdzēt aizsargs Oskars Cibuļskis un uzbrucējs Gints Meija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!