Foto: Publicitātes foto

Šajā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonā čempionāta tiesnešiem ir pievienojies pirmais kolēģis no Ziemeļamerikas - Kīta Kavals, kurš jau paguvis tiesāt vienu no prestižākajiem Krievijas galvaspilsētas derbijiem - Maskavas "Dinamo" un CSKA spēli. KHL Kavalam ir jāpierod pie lielajiem Eiropas hokeja laukumiem un pilnīgi citas laika joslas.

"Eiropas hokeja laukumu izmēri patiešām ir svarīgs aspekts, un to mēs jau apspriedām ar inspektoriem," norāda tiesnesis. "Ziemeļamerikā man bija vieglāk pieņemt lēmumu, atrodoties laukuma stūrī, jo vārti tur ir tuvāk. Te man ir jāpierod pie citiem mērogiem un atzīmēm. Turklāt arī taktiskā ziņā KHL komandas spēlē pavisam citādi, pagaidām manās darbībās nav tik daudz automātisma, pie daudz kā vajag vēl īpaši piedomāt. Taču pēdējo spēļu laikā jau jutos daudz komfortablāk."

"Pirmajās spēlēs es, iespējams, patiešām biju nedaudz lēnīgs, taču ar katru maču jūtu, ka strādāju labāk," atzīst amerikānis. "Man vēl ir jāiegūst treneru un spēlētāju cieņa, tieši tāpēc gribētos strādāt pēc iespējas vairāk. Līdz pauzei KHL čempionātā man vēl atlikušas divas spēles, pēc tam gaidīšu nozīmējumus uz novembra mačiem."

Viens no aspektiem, pie kā amerikāņu tiesnesim noteikti jāpierod, nav saistīts ar sportu, bet gan dabu - laika starpība. "Pirmajās spēlēs bija neliels diskomforts, jo vajadzēja stāties uz slidām laikā, kad manās mājās Pensilvānijā ir dziļa nakts, taču nu jau esmu pieradis," smaida Kavals. "Adaptācija notiek "kaujas režīmā" - jau sāku pierast pie apkārtējās vides, pastāvīgajiem pārbraucieniem, nakts lidojumiem un tamlīdzīgām lietām, ar ko iepriekš nebiju saskāries. Tā man ir jauna, interesanta pieredze."

Pirms ierašanās Krievijā amerikāņu tiesneša zināšanas par šo valsti un līgu, kurā viņam būs jāstrādā, nebija visai plašas. "Kad Amerikas mediji raksta par KHL, pārsvarā tiek izcelti hokejisti, kas agrāk spēlējuši Nacionālajā Hokeja līgā (NHL), piemēram, Radulovs vai Sobotka," viņš saka. "Es domāju, ka tas nav pietiekami, ņemot vērā citu KHL spēlētāju līmeni, kuri Ziemeļamerikas hokeja cienītājiem nav zināmi. Hokejistu, arī jauno, meistarība te ir ļoti augsta. Patīkami arī tas, ka KHL ir daudz jaunu, mūsdienīgu arēnu. Es ar lielu interesi uzzinu daudz ko jauna par šo līgu un tās vēsturi."

Kīts Kavals ir izvēlējies sev septīto numuru, ko daudz kur pasaulē uzskata par veiksmes ciparu, bet KHL tiesnešu vidū tam ir nedaudz cits "raksturojums". "Kolēģi smējās, ka tiesnesim, kurš pirms tam tiesāja ar šo numuru, bija lielas ūsas, tāpēc man tagad vajadzētu tādas uzaudzēt, lai kļūtu par īstu septīto numuru," smejas Kavals, kuram tika piedāvātas trīs numura izvēles - 5, 7 un 33.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!