Foto: F64

Latvijas klubs Rīgas "Dinamo" Kontinentālās hokeja līgas (KHL) pirmajā spēlē pēc nacionālo izlašu pauzes savā laukumā trešdien ar 0:3 (0:1, 0:1, 0:1) zaudēja Laura Dārziņa pārstāvētajai Kazaņas "Ak Bars" komandai.

Šis bija debijas mačs "Dinamo" vienības galvenā trenera pienākumu veicējam Artim Ābolam.

Kazaņas kluba labā vārtus guva soms Niko Kapanens un viņa tautietis Janne Pesonens, kā arī Daniss Zaripovs, kurš raidīja ripu tukšos rīdzinieku vārtos.


Dārziņš maču uzsāka komandas ceturtajā maiņā, dodoties laukumā pirmajā oficiālajā spēlē kopš septembra vidus. Viņš laukumā pavadīja tieši deviņas minūtes un veica divus metienus pa vārtiem.

Maču "Dinamo" komanda sāka ļoti neveiksmīgi, jau 19.sekundē nokļūstot zaudētājos, kad ripu Mīkaela Telkvista sargātajos vārtos no gaisa pārvirzīja Kapanens. Šie bija Latvijas kluba ātrākie zaudētie vārti šosezon. Turpinājumā gan "Dinamo" centās darboties aktīvi, lielākās problēmas pretiniekiem sagādājot komandas trešajam uzbrucēju virknējumam. Mača sestajā minūtē gan noraidījumu izpelnījās Guntis Galviņš, atstājot savu komandu mazākumā. Tā laikā pāris reizes spēlē iesaistījās Telkvists, bet viena vīra deficīts tiks izturēts.

Spēle pilnos sastāvos turpinājās augstā tempā ar augstu agresivitātes līmeni. "Dinamo" uzbrukumā spēlēja aktīvi, taču iespējas tikt pie bīstamiem metieniem neprata pilnvērtīgi izmantot. Lieliskas iespējas izcelties bija Mārtiņam Karsumam un Mikam Indrašim, taču teicami "Ak Bars" vārtos darbojās Konstantīns Baruļins. Lai arī neliela iniciatīva piederēja "Dinamo" hokejistiem, "Ak Bars" prettriecieni radīja lielākas briesmas, kas divas minūtes pirms trešdaļas beigām noveda pie otrajiem zaudētajiem vārtiem, kad ripu no pašas vārtu priekšas spēcīgi tīklā raidīja Pesonens.

Pirmo trešdaļu "Dinamo" noslēdza ar spēli vairākumā, taču gūt vārtus neprata.

Otrās trešdaļas pašā sākumā mājiniekiem bija iespēja neilgi spēlēt trijatā pret pieciem "Ak Bars" spēlētājiem, taču pārsvars vārtu guvumā pārvērsts netika. Tā vietā otrajā minūtē noraidīts tika Rodrigo Laviņš, taču arī šoreiz rezultāts palika nemainīgs. Trešdaļas sestajā minūtē mazākumā vēlreiz palika viesi, tomēr iniciatīvu no savām rokām neizlaida. "Ak Bars" komanda uzbrukuma bīstamāk, bieži radot draudus "Dinamo" aizsargiem un Telkvistam, kamēr laukuma saimnieki centās atbildēt ar ātriem prettriecieniem, kas arī lielākoties bija bīstami.

Trešdaļas vidū pēc Galviņa noraidījuma "Dinamo" vēlreiz veiksmīgi darbojās mazākumā, tomēr pēc tam pamazām pārņēma iniciatīvu un sāka uzbrukt bīstamāk. Aktīvi uzbrukumā darbojās Indrašis, Kaspars Daugaviņš un Džeimijs Džonsons, taču nevienu no radītajām iespējām rīdziniekiem izmantot neizdevās. Par spīti tam "Dinamo" nemitīgi meklēja iespējas apdraudēt Baruļina sargātos vārtus, bet cīņā par ripu allaž darbojās agresīvi. Pēdējā trešdaļas minūtē mājiniekiem padevās apjomīga un izvērsta saspēle, tomēr viesi acīgi visas briesmas likvidēja.

Trešo trešdaļu "Dinamo" komanda sāka aktīvi. Bīstamus metienus veica Kristaps Sotnieks un Laviņš, tomēr Baruļins turpināja spēlēt teicami. Līdz trešdaļas vidum gan mājiniekiem neizdevās savu apņemšanos pārvērst taustāmā rezultātā, jo Ģirta Ankipāna un Galviņa pārkāpumu dēļ "Dinamo" divreiz spēlēja mazākumā. Abos gadījumos Telkvists un laukuma spēlētāji prata visas briesmas likvidēt.

Pēc atgriešanās pilnos sastāvos Rīgas komanda uz priekšu devās vēl lielākiem spēkiem, tiekot pie iespējas spēlēt vairākumā. Lai arī tika izkarotas labas metienu pozīcijas, rezultāts palika nemainīgs. Vienādos sastāvos aktīvi darbojās Karsums un Indrašis, taču pēdējais vienā no epizodēm pārcentās, izpelnoties divu minūšu noraidījumu. Latvijas vienība mazākumu veiksmīgi izturēja, tomēr atlikušajā laikā atspēlēties neprata, pēdējās sekundēs jau tukšos vārtos ielaižot arī trešo ripu.

Šajā KHL pārtraukumā "Dinamo" vienību skārušas būtiskas izmaiņas treneru korpusā. Pēc pēdējā spēlē piedzīvotā zaudējuma Minskas "Dinamo" hokejistiem ar 0:2 savā laukumā kluba valde no galvenā trenera posteņa atstādināja somu speciālistu Peku Rautakallio.

Šī bija pirmā spēle, kurā komandu vadīja līdzšinējais galvenā trenera asistents Ābols, kurš iecelts par galvenā trenera pienākumu izpildītāju. Jāizceļ, ka arī Rautakallio pirmā spēle pie Rīgas komandas stūres bija pret Kazaņas komandu.

Rīgas komandai šajā spēlē nepalīdzēja aizsargi Krišjānis Rēdlihs un Matjē Karls, kuri guvuši savainojumus. No fārmkluba uz Rīgas "Dinamo" komandu tika izsaukti aizsargs Mārtiņš Porejs un uzbrucējs Gunārs Skvorcovs.

Savukārt sastāvā bija komandas kapteinis Galviņš, kurš savainojuma dēļ nepiedalījās Latvijas izlases pārbaudes spēlēs ar Krievijas otro valstsvienību. Tāpat pieteikumā atgriezās Robs Šremps, bet ārpus tā palika Raitis Ivanāns.

Dārziņš rokas traumas dēļ oficiālās spēlēs nebija piedalījies kopš septembra vidus, tomēr svētdien viņš atgriezās laukumā, piedaloties divkārtējās Gagarina kausa ieguvējas "Ak Bars" pārbaudes spēlē, kurā izcēlās ar rezultatīvu piespēli un realizētu pēcspēles metienu.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Dārziņam šis varētu būt pēdējais mačs "Ak Bars" komandā.

Abām komandām šis bija devītais savstarpējais mačs. Iepriekš notikušajās astoņās spēlēs sešas reizes ledus laukumu kā uzvarētāji atstājuši Tatarstānas komandas spēlētāji.

Rietumu konferences kopvērtējumā Rīgas "Dinamo" ar 23 punktiem 25 spēlēs atkrita uz pēdējo, 14.vietu, bet "AK Bars" ar 46 punktiem 24 mačos ir ceturtajā vietā Austrumos.

Pēc šī mača piektdien Rīgas "Dinamo" savā laukumā uzņems Ņižņekamskas "Ņeftehimik", bet pēc tam nākamajā trešdienā uzsāks izbraukuma sēriju, kurā atkal sacentīsies tieši ar "Ak Bars" un "Ņeftehimik" vienībām, kā arī Ufas "Salavat Julajev".

Jau vēstīts, ka regulārajā čempionātā katra komanda ar katru tiksies divas reizes, bet ar vienu vienību - četras reizes. Rīgas "Dinamo" četras reizes sacentīsies ar Minskas "Dinamo". Kopumā regulārajā čempionātā katra komanda aizvadīs pa 52 mačiem - pa 26 spēlēm savā laukumā un izbraukumā.

Rīgas "Dinamo" komandai šosezon izvirzīti visaugstākie mērķi, proti, izcīnīt Gagarina kausu. Savukārt minimālais komandas uzdevums ir iekļūšana izslēgšanas spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!