Foto: F64
Pirmo uzvaru Kontinentālās hokeja līgas (KHL) jaunajā sezonā pirmdien izcīnīja Rīgas "Dinamo", kas pirmajā mačā savā laukumā "Arēnā Rīga" ar 5:3 (3:1, 1:1, 1:1) pieveica sava bijušā galvenā trenera Jūliusa Šuplera vadīto Maskavas CSKA.

Rīdziniekiem tā bija ne tikai pirmā uzvara šajā sezonā, bet arī pirmā uzvara pār CSKA pamatlaikā KHL vēsturē. Savukārt CSKA piedzīvoja trešo zaudējumu pēc kārtas.

Jau spēles trešajā minūtē pēc Miķeļa Rēdliha piespēles Frederiks Vargs guva pirmos vārtus, bet sestajā minūtē bijušais dinamietis Tomašs Surovijs vairākumā izlīdzināja rezultātu. Spēles 12.minūtē pēc Miķeļa Rēdliha piespēles Sandis Ozoliņš atguva rīdziniekiem vadību, bet 17.minūtē Ainārs Podziņš palielināja "Dinamo" pārsvaru līdz 3:1.

Otrā perioda sestajā minūtē Miķelis Rēdlihs jau pats izcēlās ar vārtu guvumu, panākot 4:1. Nepilnas trīsarpusi minūtes pirms otrās trešdaļas beigām CSKA vēlreiz izmantoja skaitlisko vairākumu - vārtus guva Sergejs Širokovs. Pēdējās trešdaļas vidū Surovijs vēlreiz realizēja vairākumu, bet jau pēc nepilnām divām minūtēm pēc Miķeļa Rēdliha piespēles Guntis Galviņš atjaunoja rīdziniekiem divu vārtu pārsvaru.


Pirms spēles

Rīgas "Dinamo" sastāvā šajā spēlē joprojām muguras savainojuma dēļ nevar spēlēt Aleksandrs Ņiživijs, bet diskvalifikācijas dēļ malā būs joprojām jāpaliek Kristapam Sotniekam. Nedaudz apslimis ir arī Jānis Andersons, bet Bjērns Melins un Juris Štāls šoreiz malā palika trenera lēmuma dēļ. Līdz ar to nedaudz pamainījās arī maiņas gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Vārtus atkal sargāja Kriss Holts.

Pirms spēles "Arēnā Rīga" ar emocionālu piemiņas pasākumu tika godināta 7.septembrī aviokatastrofā bojā gājušie KHL komandas Jaroslavļas "Lokomotiv" spēlētāji, arī Latvijas izlases kapteinis Kārlis Skrastiņš.

1.periods

Pirmā trešdaļa iesākās ar vētrainu, gandrīz divas minūtes ilgu CSKA uzbrukumu, un pirmo metienu pa Krisa Holta sargātajiem vārtiem izdarīja bijušais Rīgas "Dinamo" uzbrucējs Tomašs Surovijs, taču rezultātu neatklāja. Savukārt pirmo metienu pa CSKA vārtiem izdarīja Oskars Cibuļskis, raidot ripu no zonas līnijas, un rīdzinieki turpināja presingu, kas tas beidzās ar gūtiem vārtiem. Izslidojot no savas aizsardzības zonas, kļūdījās Iļja Zubovs, ripu pārtvēra Miķelis Rēdlihs, piespēlēja Frederikam Vargam – 1:0.

Pēc trim minūtēm uz noraidīto soliņu devās Rodrigo Laviņš, un maskaviešiem pietika ar 27 sekundēm, lai realizētu šo skaitlisko vairākumu. Ripu pie Holta vārtiem pārtvēra Sergejs Širokovs, aizslidoja ar to aiz vārtiem un piespēlēja vārtu priekšā Tomašam Surovijam, kurš ripu raidīja vārtos – 1:1.

Perioda vidū spēle ritēja no vienas aizsardzības zonas uz otru, abām komandām veidojot uzbrukumus un liekot strādāt abiem vārtsargiem, un viens no rīdzinieku uzbrukumiem beidzās ar otro vārtu guvumu – Varga maiņa veica aktīvu izspēli pretinieku zonā, divreiz spēcīgi metot pa vārtiem no zilās līnijas, bet veiksmīgo kombināciju izspēlēja Miķelis Rēdlhs, ar plašu loku izslidojot gandrīz pa visu zonu, piespēlēja uz malu Sandim Ozoliņam, kurš pēc nelielas pauzes ar spēcīgu plaukstas metienu raidīja ripu vārtos – 2:1.

Neilgi pēc tam dinamieši atkal nonāca skaitliskajā mazākumā, taču aizvadīja to pārliecinošāk nekā pirmo, un CSKA hokejisti Holtu nepārspēja.

Trīs ar pusi minūtes pirms perioda beigām pēc kārtējās aktīvās, agresīvās un ātrās saspēles Ainārs Podziņš panāca jau 3:1 "Dinamo" labā.

Turpinājumā 2+2 soda minūtes nopelnīja Tomašs Surovijs, pāristot Guntim Galviņam seju ar nūju, taču pirmās divas vairākuma minūtes rīdzinieki atstāja neizmantotas, vairākuma atlikušajai daļai pārceļoties uz otro periodu.

2.periods

No pirmās trešdaļas pāri palikušo skaitlisko vairākumu Rīgas "Dinamo" neizmantoja arī otrā perioda sākumā, toties ļoti aktīvi uzbruka CSKA, sagādājot Krisam Holtam diezgan daudz darba. Taču rezultātu mainīja mājinieki, kad piektajā minūtē ātrā pretuzbrukumā pēc tam, kad Rodrigo Laviņš pie savas zonas pārtvēra Jakova Rilova raidīto ripu un piespēlēja uz maiņu iznākušajiem kolēģiem vidus zonā, aizmuka Džeimijs Lundmarks, Jānis Sprukts un Miķelis Rēdlihs – 4:1. Pēc šo vārtu zaudējuma CSKA treneris Jūliuss Šuplers pieprasīja psuminūtes pārtraukumu un vārtos nomainīja Rastislavu Staņu pret Sergeju Gaidučenko.

Perioda vidū divu minūšu noraidījumu nopelnīja Aleksandrs Gusjkovs, un rīdzinieki metās šo vairākumu izmantot un gandrīz pusminūti valdīja izmisīga burzma Gaidučenko vārtu priekšā, Mārtiņam Karsumam, Ģirtam Ankipānam un Jānim Spruktam aktīvi cenšoties ripu iedabūt vārtos, bet arī CSKA spēlētāji darīja, ko spēj, un glāba savus vārtus un vārtsargu.

13.minūtē mazākumā pēc kārtējā uzbrukuma nonāk dinamieši, bet mūsējie ļoti pārliecinoši, mierīgi un nosvērti darbojas aizsardzībā, neļaujot viesiem izvērsties pie Holta vārtiem un mūsu aizsardzības zonā kopumā.

Tomēr nākamo vairākumu, kad uz divām minūtēm "atpūsties" devās Jānis Sprukts, maskavieši tomēr izmantoja – Arvīda Reķa piespēlēto ripu manīgi pārtvēra Surovijs, atdeva to Niklasam Pērsonam, kurš savukārt piespēlēja Sergejam Širokovam, kurš pārspēja Holtu – 4:2.

3.periods

Trešo trešdaļu aktīvi iesāka Rīgas "Dinamo", veidojot gan ātrus pretuzbrukumus, gan kombinējot pretinieku aizsardzības zonā, taču gan Gaidučenko, gan CSKA spēlētāji bija savu uzdevumu augstumos, arī veiksme atsevišķos brīžos bija viesu pusē.

Perioda vidū, atstājot nūju un cimdus laukumā, Roberts Bukarts noslidoja no laukuma, turot rokas pie sejas, taču šo epizodi tiesneši palaida garām neievērotu, toties Frederika Varga pārkāpums nākamajā minutē tika fiksēts precīzi, un maskaviešiem atkal bija nepieciešams ļoti īss brīdis – 22 sekundes –, lai mājinieku pārsvars saruktu līdz vieniem vārtiem. Cīņā pie apmales uzvarēja maskavieši, ripu ieguva Jakovs Rilovs, piespēlēja to Tomašam Surovijam, kas ar spēcīgu metienu raidīja ripu vārtos – 4:3.

Tomēr pēc divām minūtēm rezultāts atkal kļuva labvēlīgāks mājiniekiem, kārtējais ātrais pretuzbrukums, kurā aizmuka Miķelis Rēdlihs un Guntis Galviņš. Miķelis gar labo laukuma malu ieslidoja CSKA zonā, piespēlēja Galviņam uz laukuma vidu un Guntis šo piespēli pārvērta vārtu guvumā – 5:3.

Maskaviešu spēle kļuva izmisīgāka un haotiskāka, kas lika viesiem kļūdīties un arī pārkāpt noteikumus - 20 sekundes pēc vārtu zaudējuma CSKA nonāca arī skaitliskajā mazākumā, un uzbrukumā devās rīdzinieki. Izdevība gūt vārtus bija gan Sandim Ozoliņam, gan Mārtiņam Karsumam, tomēr rezultāts nemainījās. Dramatisks brīdis notika nepilnas piecas minūtes pirms mača beigām, kad Andra Džeriņa raidītā ripa atsitās pret vārtu stabiņu un apstājās vārtu laukumā, aiz muguras Gaidučenko, bet Džeriņš bija viens pats pie vārtiem, nebija tuvumā kolēģu, kas būtu varējuši šo situāciju pārsvērst vārt guvumā.

Perioda pēdējās minūtēs "Dinamo" atkal nonāca skaitliskajā vairākumā, bet arī to nerealizēja, un atlikušajās divās minūtēs atgūt divu vārtu pārsvaru maskaviešiem neizdevās un Jūluisa Šuplera atgriešanās savā bijušajā arēnā beidzās ar zaudējumu, kas CSKA komandai bija jau trešais pēc kārtas. Toties Rīgas "Dinamo" svinēja pirmo sezonas uzvaru.

Rīgas "Dinamo" sastāvs

Vārtsargi: #31 Chris Holt (#37 Māris Jučers).

Aizsargi: #8 Sandis Ozoliņš - #14 Jēkabs Rēdlihs, #6 Arvīds Reķis - #13 Guntis Galviņš, #2 Rodrigo Laviņš - #9 Krišjānis Rēdlihs, #44 Oskars Cibuļskis.

Uzbrucēji: #83 Jamie Lundmark - #79 Fredrik Warg - #19 Miķelis Rēdlihs, #15 Mārtiņš Karsums - #5 Jānis Sprukts - #75 Ģirts Ankipāns, #87 Gints Meija - #18 Andris Džeriņš - #47 Mārtiņš Cipulis, #21 Roberts Bukarts - #73 Niclas Lucenius - #66 Ainārs Podziņš.

Maskavas CSKA sastāvs

Vārtsargi: #31 Rastislavs Staņa (#1 Sergejs Gaidučenko);

Aizsargi: #36 Jakovs Rilovs - #76 Aleksandrs Guskovs, #21 Petrs Časlava - #77 Jevgeņijs Rjasenkijs, #59 Vjačeslavs Buravčikovs - #4 Andrejs Sergejevs, #5 Aleksejs Marčenko - #3 Mihails Pašņins;

Uzbrucēji: #52 Sergejs Širokovs - #23 Niklass Persons - #43 Tomašs Surovijs, #95 Vjačeslavs Kuļomins - #55 Aleksejs Badjukovs - #7 Nikolajs Proņins, #18 Dmitrijs Kugriševs - #46 Jurijs Bucajevs - #42 Dmitrijs Moņa, #97 Ņikita Gusevs - #38 Iļja Zubovs - #86 Ņikita Kučerovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!