Foto: F64

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Latvijas komanda Rīgas "Dinamo" svētdien tradicionālā pirmssezonas pārbaudes turnīra "Latvijas Dzelzceļa" kausa pirmajā mačā ar 4:3 (3:0, 0:0, 1:3) pārspēja Minskas "Dinamo" vienību.

Mača rezultāts tika atklāts jau trešajā spēles minūtē, kad precīzu sitienu uz baltkrievu komandas vārtiem raidīja Gunārs Skvorcovs. Arī turpinājumā spēli kontrolēja Rīgas "Dinamo". Pēc 15 nospēlētām minūtēm Miķelis Rēdlihs panāca 2:0, bet vēl pēc divām ar pusi minūtēm trīs vārtu pārsvaru mājiniekiem panāca somu leģionārs Ville Leino.

Otrajā trešdaļā komandas nopelnīja pa dažiem vairākumiem, taču rezultātu mainīt nespēja. Noslēdzošajā periodā ātrus vārtus guva Minskas vienībā spēlējošais kanādietis Džonatans Čīčū, kurš samazināja rezultāta starpību, realizējot vairākuma izspēli un panākot 1:3. Nepilnas trīs minūtes vēlāk pēc veiksmīga izgājiena Gints Meija atjaunoja trīs vārtu pārsvaru, gūstot ceturtos vārtus Rīgas "Dinamo" labā. Taču vēl pēc četrām minūtēm atkal precīzi spēlēja viesu komanda. 49.minūtē 2:4 panāca Sergejs Drozds, bet divas minūtes līdz pamatlaika beigām rezultāta starpību līdz minimumam (3:4) samazināja Aleksandrs Materuhins.

Pēdējās minūtēs Minskas "Dinamo" vārtsargu nomainīja pret sesto laukuma spēlētāju, taču izraut neizšķirtu neizdevās.

Par mača labākajiem spēlētājiem tika atzīti Meija un Čīčū.

"Arēnā Rīga" notiekošā turnīra svētdienas pirmajā cīņā Jaroslavļas "Lokomotiv", kurā šosezon par vārtsargu treneri strādā Latvijas speciālists Sergejs Naumovs, ar 3:1 (2:0, 0:0, 1:1) pārspēja Kazaņas "Ak Bars" vienību.

Mača rezultātu 14.minūtē atklāja "Lokomotiv" rindās spēlējošais Vladislavs Gavrikovs, bet divas minūtes vēlāk 2:0 panāca Kirils Kapustins. Trīs vārtu pārsvaru Jaroslavļas komanda panāca trešā perioda piektajā minūtē, kad precīzu sitienu izdarīja Jegors Averins. Tiesa, "Ak Bars" spēles izskaņā tomēr guva goda vārtus, kad 20 sekundes līdz spēles pamatlaika beigām realizēja vairākuma izspēli. Vārtus Kazaņas komandai guva Damirs Musins.

Turnīra turpinājumā Rīgas "Dinamo" pirmdien spēkosies ar "Lokomotiv" hokejistiem, bet "Ak Bars" tiksies ar Minskas "Dinamo". Taču trešdien Latvijas vienība sacentīsies ar "Ak Bars", bet Minskas "Dinamo" spēlēs ar "Lokomotiv". Savukārt nākamajā ceturtdienā tiks aizvadītas spēles par trešo un pirmo vietu.

"Latvijas Dzelzceļa" kauss tā dalībniecēm tradicionāli ir pēdējā sagatavošanās pirms KHL sezonas sākuma. Jaunā KHL sezona sāksies 24.augustā, un tajā starp pagājušās sezonas Gagarina kausa ieguvēju Sanktpēterburgas SKA un regulārā turnīra uzvarētāju CSKA tiks izspēlēts Atklāšanas kauss.

Savukārt Rīgas klubs pirmo jaunās sezonas spēli aizvadīs 25.augustā, tiekoties ar līgas pagājušās sezonas finālisti "Ak Bars".

Kā zināms, līdzšinējās piecās pirmssezonas spēlēs "Dinamo" izcīnījusi četras uzvaras. Pirmajā pārbaudes spēlē tā ar 3:1 pieveica Toljati "Lada", kur treneru korpusā strādā bijušais rīdzinieku galvenais treneris Artis Ābols, bet vēlāk pēc veiksmīgi aizvadītā trešā perioda ar 6:2 pārspēja Podoļskas "Vitjaz". Turpinājumā Rīgas "Dinamo" ar 3:4 piekāpās Novosibirskas "Sibirj" komandai, kurai dienu vēlāk revanšējās pēcspēles metienu sērijā ar 3:2. Savukārt pirms nepilnām divām nedēļām "Dinamo" ar 2:0 atkārtoti pieveica "Vitjaz".

Rīgas kluba galvenā trenera posteni šosezon ieņem somu speciālists Kari Heikile, kurš iepriekš jau vairākas sezonas strādājis KHL čempionātā. Viņa palīgi būs kluba ģenerālmenedžeris Normunds Sējējs un Aleksandrs Ņiživijs, kamēr par vārtsargiem turpinās atbildēt Juris Klodāns.

"Latvijas Dzelzceļa" kauss risināsies septīto reizi vēsturē. 2009.gadā sacensībās uzvarēja Rīgas "Dinamo", kas finālspēlē pagarinājumā ar 3:2 uzvarēja "Lokomotiv" komandu, bet nākamajos divos gados sacensībās triumfēja "Lokomotiv". Pusotru nedēļu pēc otrā triumfa "Lokomotiv" komanda cieta traģiskā aviokatastrofā, kurā gāja bojā visi vienības spēlētāji, tostarp arī leģendārais latviešu aizsargs Kārlis Skrastiņš.

2012.gadā par kausa ieguvējiem atkal kļuva rīdzinieki, kas ar 3:1 uzvarēja nu jau atjaunoto "Lokomotiv" komandu ar Miķeli Rēdlihu ierindā, 2013.gadā turnīrā pirmoreiz uzvarēja Sanktpēterburgas SKA komanda, finālā pieveicot Rīgas "Dinamo", bet pērn triumfēja "Ak Bars", titula mačā pārspējot mājiniekus.

Kā zināms, šajā pavasarī Rīgas "Dinamo" otro reizi septiņu sezonu laikā nesasniedza Gagarina kausa izcīņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!