Foto: Itar-Tass/Scanpix
Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārajā čempionātā svētdien Rīgas "Dinamo" ar 7:1 (0:0, 3:1, 4:0) sagrāva līgas rupjāko komandu Čehovas "Vitjazj", pārtraucot sešu zaudējumu sēriju.

Otrā perioda sestajā minūtē rīdziniekiem vārtus guva komandas kapteinis Sandis Ozoliņš, kurš astotajā minūtē panāca arī 2:0. Otrā perioda pēdējā minūtē Krišjānis Rēdlihs palielināja "Dinamo" pārsvaru līdz 3:0, bet dažas sekundes pirms otrā perioda beigām "Vitjazj" vienus vārtus atguva precīzs bija Mihails Aņisins.

Pēdējās trešdaļas sākumā divu minūšu laikā vairākumā Fredriks Vargs un Jānis Sprukts guva vēl divus vārtus rīdziniekiem, bet mača pēdējās minūtēs Mārtiņš Karsums un Guntis Galviņš pieluka punktu "Vitjazj sagrāvei - 7:1.

Pirms spēles

Salīdzinot ar iepriekšējo spēli, "Dinamo" sastāvā lielas izmaiņas nav notikušas. Uz šo maču Rīgas komandas treneri atkal pieteiks septiņus aizsargus un 12 uzbrucējus. Vārtus šīsdienas mačā sargās Kriss Holts.

1.periods

Mājinieki, Čehovas "Vitjazj" aktīvi uzsāka šo maču, un jau 20.sekundē Holts bija spiests iesaistīties spēlē un glābt savu komandu un vārtus. Sekojapirmais bīstamais uzbrukums "Vitjazj" vārtiemno mūsu otrās maiņas, Miķelis Rēdlihs aizskrēja, taču metiens bija no neērtās puses un īsti nesanāca.

Piektajā minūtē "Vitjazj" izmatoja mūsējo kļūdas un uz brīdi iespieda rīdziniekus savā aizsradzības zonā. Taču ar Holts un laukuma spēlētāju kopīgiem spēkiem izdevās izvirzīt čehoviešus no zonas.

Astotajā minūtē labs pretuzbrukums "Dinamo" izpildījumā - Aleksandrs Ņiživijs iedeva lielisku piespēli Mārtiņam Cipulim, kurš gan nepārspēja pretinieku vārtsargu Daņilu Aļistratovu.

Perioda vidū neveiksmīga epizode mūsējiem - Niklass Luceniuss spēcīgi meta pa čehoviešu vārtiem, bet neveiksmīgi trāpīja pa aizsargķiveri Robertam Bukartam, bet, par laimi, traumu jaunais hokejists neguva un vēlāk atgriezās laukumā 12.minūtē pēc kļūdas uzbrukumā ripu pārtvēra "Vitjazj" spēlētāji un sekoja pretuzbrukums trīs pret diviem, bet, par laimi "Dinamo", metiens bija pāri vārtiem.

Perioda nogale tika aizvadīta auygstā tempā, "Vitjazj" piekopa diezgan fizisku, ātru spēli, piespiež mūsējos daudz kļūdīties, taču arī rīdziniekiem izdevās labi pretuzbrukumi, "Vitjazj"- astoņi) taču abu komandu vārtsargi bija "līmenī" un periods noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu.

2.periods

Otrajā trešdaļā spēle turpinājās tikpat augstā tempā, taču bija vairāk paužu - gan saistīti ar noraidījumiem, gan vārtu guvumiem.

Trešajā minūtē izdevību atklāt spēles rezultātu neizmantoja Ainārs Podziņš - Aļistratovs bija atstājis tukšu vārtu stūri, taču pa lidojošo ripu Podziņš netrāpīja. Neilgi pēc šā momenta sekoja pirmais noraidījums - divas minūtes par pretinieka klupināšanu saņēma Sandis Ozoliņš, kurš pēc divām minūtēm šo noraidījumu "neitarlizēja" ar uzviju, gūstot pirmos vārtus šai mačā. Mārtiņš Cipulis pamanīja no sodīto soliņa iznākušo Ozoliņu, piespēlēja, un Ozo lietišķi un bez liekas steigas pārspēja Aļistratovu, un arī "Dinamo" kapteinim līdzi atskrējušais aizsargs Daņils Markovs nebija savu vārtu un komandas glābējs - 1:0.

Perioda astotajā minūtē Ozoliņš izcēlās vēlreiz - saņēmis filigrānu piespēli cauri vārtu laukumam no Aleksandra Ņiživija, Sandis raidīja ripu tukšajā vārtu stūrī. Tiesneši gan pieprasīja momenta videoieraksta izskatīšanu, taču atzina šo vārtu guvumu par likumīgu - 2:0.

Rīdzinieki turpināja dominēt laukumā, un "Vitjazj" pamazām sāka spēlēt sev ierasti agresīvajā stilā - pirmais noraidījumu 12.minūtē izpelnījās čehoviešu "policists" Kristofers Brenans, kurš noguldīja uz lāpstiņām Miķeli Rēdlihu. Taču šis skaitliskais vairākums "Dinamo" nebija veiksmīgs, un Krisam Holtam nācās glābt situāciju, kad bīstamā pretuzbrukumā 13.minūtē aizmuka Jevgeņija Timkins. Par laimi, metiens bija pāri vārtiem.

14.minūtē jau noraidījums rīdziniekiem - "Vitjazj" spēlētāju diezgan rupji bortā iegrūda Džeimijs Lundmarks, bet skaitliskais mazākums rīdziniekiem izdevās daudz labāks nekā vairākums, un "Vitjazj" gandrīz pusotru minūti nevarēja īsti iekļūt mūsu aizsardzības zonā.

Četras minūtes pirms perioda beigām līdzīgu kļūdu kā Ainārs Podziņš pieļāva Timkins, netrāpot pa ripu pie "Dinamo" vārtiem.

18.minūtē pēc paplūkšanās un pagrūstīšanās pie rīdzinieku vārtiem, kurā Brenanam un Jablonskim tā arī neatradās pretinieki uz dūru izvicināšanu, divas soda minūtes Aleksejam Troščinskim par pretinieka turēšanu ar nūju.

Periods noslēdzās ar diviem vārtu guvumiem - vispirms Krišjānis Rēdlihs realizēja skaitlisko vairākumu, ar spēcīgu metieni, tikko ieslidojis zonā, pārspējot Aļistratovu - 3:0, taču četras sekundes pirms perioda beigām "Vitjazj" vienus vārtus atguva. Kļūdījās savā zonā Jēkabs Rēdlihs, un mihails Aņisins atgūto ripu raidīja vārtos - 3:1. Tiesneši arī šoreiz pieprasīja video atkārtojuma noskatīšanos, taču arī šie vārti tika atzīti par "likumīgiem".

3.periods

Trešā trešdaļa, kas ilga 48 minūtes, bija tipiska "Vitjazj" spēlēm, ar kautiņiem un apjomīgiem noraidījumiem.

Periods sākās ar Kristofera Brenana noraidījumu - 5+2+10 minūtes, un par šo kanādieša kautiņu ar Krišjāni Rēdlihu rīdzinieki "sodīja" mājiniekus ar diviem gūtiem vārtiem. Turklāt "Vitjazj" palika triju spēlētāju sastāvā par skaitiskā sastāva neievērošanu.

Vispirms Daņilu Aļistratovu pārspēja Frederiks Vargs - lai gan izskatījās, ka vārtus guva Sandis Ozoliņš, tiesneši pieskaitīja šo panākumu Vargam - 4:1, tad piektajā minūtē Karsuma piespēli no aizvārtes vārtu guvumā pārvērta Jānis Sprukts - 5:1.

Perioda vidū Spruktam radās izdevība vēlreiz pārspēt "Vitjazj" vārtsargu lieliskā solo pretuzbrukumā, taču viņi patraucēja pretinieka aizsargi, arī Mārtiņš Karsums Jāņa atstāto ripu nespēja raidīt vārtos, arī "Dinamo" pirmā maiņa nākamajā minūtē ar plašām piespēlēm ieslidoja čehoviešu zonā, taču Aleksandram Ņiživijam pēdējo metienu pa vārtiem iztraucēja.

Aleksandram Fedosejevam 11.minūtē bija iespēja kaut kā saldināt "Vitjazj" rūgtumu par rezultātu, taču viņa no tuvas distances, esot tieši pretī vārtiem, raidīto ripu bloķēja Holts.

13.minūtē divas soda minūtes par uzbrucēja Dmitriaj Korņejeva turēšanu ar nūju tika piespriestas Guntim Galviņam, šo mazākumu rīdzinieki atkal aizvadīja teicami, Mārtiņam Cipulim divreiz precīzi raidot ripu ārā no savas aizsardzības zonas.

Turpinājumā "Dinamo" sāka spēlēt nedaudz piezemētāk, ņemot vērā rezultātu, "Vitjazj" gluži pretēji, aktīvāk, taču vārtus guva rīdzinieki - kārtējais Jāņa Sprukta solo izgājiens, un arī šoreiz viņam līdzi devās Mārtiņš Karsums. Jānis, esot pie apmales, neskatoties atspēlēja ripu laukumā, kur to vārtu priekšā ar cimdu noķēra Karsums, nometa uz ledus un jau ar nūju raidīja vārtos - 6:1.

Un tad laukumā sākās notikumi, kam nav nekādas saistības ar "gudru" hokeju - "Vitjazj" kauslis Džeremijs Jablonskis par savu upuri izvēlējās Oskaru Cibuļski, un sāka viņu kulstīt ar dūrēm. Sandis Ozoliņš bez vārda runas devās aizstāvēt savu jauno kolēģi, un izcēlās pamatīgs kautiņš, kurā cietējos nonāca arī Džeimijs Lundmarks, kuram, acīmredzot, "vitjazieši" nebija piedevuši noraidījumu pirmajā periodā.

Tiesneši ilgi skaitīja soda minūtes, un lēma, ka Jablonskim un Nikam Taranskim piešķirams disciplinārais 5+20 sods, divas minūtes Jevgeņijam Timkinam, un pa divām soda minūtēm Ozoliņam un Lundmarkam.

Spēlējot četratā pret trim pretiniekiem, rīdzinieki vēlreiz "sodīja" kauslīgo komandu par viņu "izgājieniem" - Gunta Galviņa tāls metiens no zilās līnijas izrādījās precīzs - 7:1.

Tomēr "Vitjazj', pareizāk, viņu "policists" Kits Brenans nelikās mierā un nolēma par kaut ko atriebties Jānim Spruktam, taču Jāņa tvēriens, nogāžot viņu uz ledus, bija pārāk neērts,un iespējamais ieplānotais kautiņš izvērtās par neveiklu vārtīšanos uz ledus.

Atlikušajās sekundēs rezultāts vairs nemainījās, un Rīgas "Dinamo" ar ļoti rezultatīvu maču pārtrauca ieilgušo zaudējumu sēriju.

Rīgas "Dinamo" sastāvs

Vārtsargi: #31 Chris Holt (#37 Māris Jučers).
Aizsargi: #8 Sandis Ozoliņš - #44 Oskars Cibuļskis, #9 Krišjānis Rēdlihs - #13 Guntis Galviņš, #14 Jēkabs Rēdlihs - #11 Kristaps Sotnieks, #2 Rodrigo Laviņš.

Uzbrucēji: #17 Aleksandrs Ņiživijs - #79 Fredrik Warg - #47 Mārtiņš Cipulis, #15 Mārtiņš Karsums - #5 Jānis Sprukts - #19 Miķelis Rēdlihs, #21 Roberts Bukarts - #73 Niclas Lucenius - #66 Ainārs Podziņš, #23 Juris Štāls - #83 Jamie Lundmark - #22 Bjorn Melin.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!